search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:34
MENU CLOSE

Μονομαχία εφ’ όλης της ύλης με φόντο τη συνταγματική αναθεώρηση

14.11.2018 19:36
Μονομαχία εφ

 

Σε εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση μετατράπηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την έναρξη της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε κάθε επίπεδο -πολιτικό, ιδεολογικό και σκανδαλολογικό.

Έως τις 15 Ιανουαρίου, εξάλλου, θα κατατεθεί η έκθεση της Επιτροπής Αναθεώρησης για το Σύνταγμα. Με την πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση εγκρίθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων η δίμηνη προθεσμία υποβολής έκθεσης της Επιτροπής, παρά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης που ζήτησε μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για την συζήτηση των προτάσεων.

Τσίπρας: Ψηφίστε κατά συνείδηση

Να υπερψηφίσουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση κάλεσε ο πρωθυπουργός τους βουλευτές όλων των κομμάτων κατά την συζήτηση για την έναρξη της διαδικασίας στην Ολομέλεια. Μάλιστα κάλεσε και τις ηγεσίες των κομμάτων να μην θέσουν στη διαδικασία αυτή θέμα κομματικής πειθαρχίας, εκτιμώντας ότι έτσι η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών θα λειτουργήσει με αίσθημα κοινωνικής και πολιτικής ευθύνης κατ’επέκταση με λογική συναίνεσης.
 
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αποτυχημένες τις προηγούμενες δύο προσπάθειες αναθεώρησης (2001, 2008) κατά τις οποίες το πελατειακό κράτος παρέμεινε αλώβητο, ο κοινοβουλευτισμός αδύναμος, ενώ «εγκαθιδρύθηκε η συνταγματική συνθήκη της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης με το ντροπιαστικό άρθρο 86».
 
Πιο ειδικά ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν τις προτάσεις για τα νέα αρχιτεκτονική του πολιτεύματος με την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας με την αποσύνδεση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.
 
Ως προς το τελευταίο προέβαλλε ως προσπάθεια εξάντλησης των περιθωρίων συναίνεσης την πρόταση των διαδοχικών ψηφοφοριών, καθώς όπως είπε, οποιαδήποτε άλλη λύση μετά από δύο ή τρεις αποτυχημένες προσπάθειες αυξημένης πλειοψηφίας (απευθείας εκλογή από το λαό είτε η εκλογή με απόλυτη πλειοψηφία),ενέχουν κινδύνους.
 
Στην πρώτη περίπτωση είπε υπάρχει ο κίνδυνος να διαμορφωθεί ένας δυισμός στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας ενώ στη δεύτερη ο κίνδυνος είναι να δημιουργηθεί αντικίνητρο συναίνεσης για την απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151, στην οποία θα δοθεί η δυνατότητα να εκλέγει μόνη της Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μάλιστα χωρίς την μεσολάβηση εκλογών.
 
Επίσης κάλεσε να μπει ένα τέλος στο καθεστώς ειδικών προνομίων ή και ασυλίας των βουλευτών με:
  • την τροποποίηση των διατάξεων περί ευθύνης των υπουργών ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και να εξισωθεί η ποινική μεταχείριση με εκείνη όλων των πολιτών.
  • την τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία ώστε αυτή να καλύπτει επίσης αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών.
  • την πρόβλεψη για το όριο θητειών για τους βουλευτές ώστε να σταματήσει η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας να θεωρεί ότι είναι επαγγελμα, είναι λειτούργημα για να εκπροσωπεί το λαό να είναι δίπλα στο λαό (να μην δημιουργούνται όροι συναλλαγής με το εκλογικό σώμα).
Κράτος-Εκκλησία:Διακριτοί ρόλοι αλλά και επωφελής συνεργασία
Αναφορικά με τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εξορθολογισμό» και επίλυση ιστορικών εκκρεμοτήτων καθώς και για διακριτούς ρόλους αλλά και επωφελή συνεργασία όπου αρμόζει.
 
Εκτίμησε ότι και σε αυτό το σημείο διαμορφώνονται ευρείες συναινέσεις εντός και εκτός κοινοβουλίου ώστε να περάσουμε σε μια νέα εποχή και να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους. Κατοχύρωση που όπως είπε θεωρεί ότι δεν θα βρει αντίθετη την Εκκλησία καθώς «και εκείνη θέλει ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων της με το Κράτος».
 
Σημείωσε ότι αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος από τη μία και για τον εξορθολογισμό των σχέσεων εκκλησίας και κράτους από την άλλη.
 
Ως προς το δεύτερο είπε πάντως ότι δεν είναι ένα αποκλειστικά συνταγματικό θέμα, αλλά αφορά «ένα δαιδαλώδες νομοθετικό και κανονιστικό πλέγμα το οποίο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη». Αντίθετα πρόσθεσε «προϋποθέτει διάλογο με σεβασμό και ειλικρίνεια, προϋποθέτει καλή θέληση και μακρόχρονη κοινή εργασία». Και παρέπεμψε στην πρόσφατη πρόταση συμφωνίας που κατέθεσε από κοινού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ως παράδειγμα που αποδεικνύει ότι με καλή θέληση μπορούν να βρεθούν λύσεις ακόμη και στα πιο δισεπίλυτα προβλήματα.
 
Καταγγελίες για «εκφυλισμό της διαδικασίας»
Στην δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στις αιτιάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την Συνταγματική Αναθεώρηση.
 
Καταρχάς τον κατηγόρησε για απόπειρα εκφυλισμού της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης που όπως είπε αντανακλάται στην πρόταση της ΝΔ η οποία περιλαμβάνει 80 προτάσεις δηλαδή ζητά να αναθεωρηθούν πάνω από τα μισά άρθρα του Συντάγματος. Αυτό, υπογράμμισε, παραπέμπει σε Συντακτική Συνέλευση, και όχι σε συνταγματική αναθεώρηση.
 
Επίσης τον εγκάλεσε ότι παρεκκλίνει από το πνεύμα του νομοθέτη όταν ζητά να ανοίξουν όλα τα θέματα: «Ο νομοθέτης προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία διότι θέλει να υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις δε λέει ‘ελάτε να τα ανοίξουμε όλα κ να πάμε στη δεύτερη περίοδο’» σημείωσε.
 
Επίσης χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλη και ανερμάτιστη τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ. Ειδικότερα, σημείωσε ότι όταν η κυβερνητική πλειοψηφία κατόπιν σκέψης τροποποίησε την πρόταση του 2016 (μετά τις τρεις άκαρπες προσπάθειες εκλογές να υπάρχει προσφυγή) προσθέτοντας έξι ακόμη ψηφοφορίες η ΝΔ υιοθέτησε την προηγούμενη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια τις απέρριψε και τις δύο.
 
Αναφορικά με την κατηγορία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατ’ ουσίαν συριζοποίηση του Συντάγματος ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε προτάσεις τόσο για τα δημοψηφίσματα όσο και για εάν αναλογικότερο εκλογικό σύστημα που υπήρχε στην πρόταση της ΝΔ επί Σαμαρά την οποία είχε συντάξει ο σημερινός Πρόεδρος της δημοκρατίας και είχε συνυπογράψει και ο Μητσοτάκης.
 
Σχετικά με τις αντιδράσεις της ΝΔ για την πρόταση συμφωνίας Πολιτείας – εκκλησίας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μετά την αρχική έκφραση ικανοποίησης της ΝΔ για την υιοθέτηση δικής της πρότασης σχετικά με το ταμείο αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, σήμερα η στάση αυτή άλλαξε και μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ιερέων εκφράζεται η θλίψη διότι ο Αρχιεπίσκοπος «χρησιμοποιήθηκε» από την κυβέρνηση; «Μόνος μου την έκανα τη συμφωνία;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και εγκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι δε σέβεται τον Αρχιεπίσκοπο.
 
Επίσης, αναφορικά με τη μισθοδοσία των κληρικών ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι των κληρικών ότι δεν θα υιοθετήσει την πρόβλεψη της Συμφωνίας να μην πληρώνονται από την ενιαία αρχή πληρωμών ανέδειξε σε ειρωνικό τόνο την αντίφαση: «Θέλετε και μικρό δημόσιο και τους ιερείς δημόσιους υπαλλήλους. Αυτό είναι ο ορισμός του πού μπορεί να οδηγήσει το πάντρεμα του νεοφιλελευθερισμού με τον ακραίο συντηρητισμό».
 
Μητσοτάκης:«Συριζοποίηση» του Συντάγματος
Απαντώντας στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «χρησιμοποιεί τη Συνταγματική Αναθεώρηση ως προσχηματικό εργαλείο για να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα που ο ίδιος δημιούργησε».
 
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση χρειάζεται ευρύτερες συνθέσεις και συναινέσεις. Το Σύνταγμα προβλέπει πως πρέπει να υπάρχει ομαλή πολιτική ατμόσφαιρα, η χώρα όμως έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο». Παράλληλα, όπως είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στα ζητήματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης δεν υπήρχε ποτέ κομματική πειθαρχεία. «Θέλω να δω αν θα υπάρχουν βουλευτές που θα ξεφύγουν από τη δική σας γραμμή», σημείωσε.
 
Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρότασή του, δεν αναφέρεται καθόλου «στα άρθρα της Δημόσιας Διοίκησης, της Εκπαίδευσης, της Ανάπτυξης, της Δικαιοσύνης και της Δημοσιονομικής Σταθερότητας». Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε, ακόμη, επικίνδυνες προτάσεις τα δημοψηφίσματα ή τις ατελέσφορες επί εξάμηνο ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ είπε ότι είναι ευθέως διαλυτική η πρόταση για συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής που θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε κι άλλο τους τόνους: «Έχετε γίνει ο καλύτερος εκπρόσωπος σκοτεινών κέντρων και έχετε το θράσος να μιλάτε εσείς για διαπλοκή. Οσο πλησιάζει η ώρα να εγκαταλείψετε την εξουσία τόσα περισσότερα στόματα θα ανοίγουν και τότε καλά ξεμπερδέματα κ. Τσίπρα» είπε και επικαλούμενος όσα είχε πει νωρίτερα ο Γιώργος Κατρούγκαλος προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι δεν θα επιτρέψει η Νέα Δημοκρατία την «συριζοποιηση» του Συντάγματος.
 
Κατηγόρησε, δε, τον κ. Τσίπρα ότι ακόμη και την Εκκλησία την εργαλειοποιεί με ένα θέμα όπως το μισθολογικό των κληρικών και η περιουσία της Εκκλησίας, σαν ένα διμερές παζάρι που ξεσηκώνει τους ιερείς και προκαλεί αντιδράσεις από το Πατριαρχείο.
 
Χαρακτήρισε συνολικά αναχρονιστικό και ιδεοληπτικό το κείμενο της πρότασης της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος και προσέθεσε ότι καταθέτει την πρότασή της ΝΔ για μία μεγάλη και τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση που αφορά 57 από τα 120 άρθρα του Συντάγματος σε αντιδιαστολή με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά 23.
 
Καταργείται το άσυλο
«Το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων δεν δεσμεύει την επόμενη Βουλή», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ν.Δ. και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι φοβάται πως θα χάσει τις εκλογές και δεν επιθυμεί να διαμορφώσει το Σύνταγμα η επόμενη κυβέρνηση.
 
Ο κ. Μητσοτάκης είπε στον κ. Τσίπρα ότι «τα έχετε μπλέξει τελείως με το άρθρο 16». Ανέφερε επίσης ότι 50.000 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό, και ότι δεν είναι όλοι πλούσιοι. «Τους στερείτε τη δυνατότητα να επιλέξουν να μπορέσουν να σπουδάσουν στη χώρα τους», συμπλήρωσε ενώ υπογράμμισε ότι «το βασικό μας μέλημα είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο».
 
Όπως είπε, «το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος και έχουμε φθάσει με τις δικές σας αθλιότητες σ’ αυτό τον χώρο να μην μπορεί να πει κάποιος την άποψή του», ενώ επανέλαβε ότι το άσυλο στα πανεπιστήμια θα καταργηθεί τελείως. «Θα πεταχθούν έξω από το δημόσιο πανεπιστήμιο ρουβίκωνες, μπαχαλάκηδες, έμποροι ναρκωτικών», συνέχισε.
 
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «μας λέτε ότι προχωράτε περίπου στην απόλυση 10.000 ιερέων. Για να προσληφθούν κάποιοι, θα πρέπει κάποιοι άλλοι να έχουν απολυθεί», ενώ επεσήμανε ότι «στα ζητήματα αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας προφανώς και είμαστε σύμφωνοι».
 
Ωστόσο,  τόνισε ότι «οι σχέσεις κράτους εκκλησίας δε χρειάζονται συνταγματική αναθεώρηση αρκούν απλές νομοθετικές παρεμβάσεις. Ακόμα και την εκκλησία φοβάμαι όμως πως εργαλειοποιεί με κυνισμό η κυβέρνηση.Βαφτίζετε τους ιερείς τώρα ως ιδιωτικούς υπαλλήλους; Ως κάτι διαφορετικό , πάντως τους εξαιρείται από την έννοια αρχή πληρωμών υποκρινόμενοι ότι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά ταυτόχρονα θα εξακολουθεί ο κρατικός προϋπολογισμός να τους πληρώνει. Έτσι όμως σας δίνετε η δυνατότητα να ανοίξετε ακόμα 10.000 θέσεις προσλήψεων για να τακτοποιήσετε κι άλλους πελάτες σας».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:31