search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:29
MENU CLOSE

Μετά θάνατον δικαίωση για την καθηγήτρια που έπιασε το γιο του Σαμαρά να αντιγράφει και απολύθηκε

04.01.2019 08:11
«Φασαρία» στην Ε.Ε. για τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του Σχοινά - Ζητούν την κατάργησή του - Media

 

Σε ανάκληση της απόφασης για την απόλυση της καθηγήτριας του Κολλεγίου Αθηνών Φώφης Μπουλούτα, η οποία είχε πιάσει τον γιο του τότε πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά να αντιγράφει, προχώρησε το υπουργείο Παιδείας.

Τότε, (το 2013) πρόεδρος του Δ.Σ. του Κολλεγίου Αθηνών ήταν ο Αλέξανδρος Σαμαράς, αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, ενώ η εκπαιδευτικός Φ.Μπουλούτα έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 2017.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του documentonews.gr, που επικαλείται ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, ζήτησε στις 20-8-2018 από τη Γενική Διεύθυνση Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας τον φάκελο της υπόθεσης απόλυσης της εκπαιδευτικού Ευφροσύνης Μπουλούτα και ανέθεσε στους συνεργάτες του τον επανέλεγχο της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Από τη μελέτη του φακέλου προέκυψαν τα εξής:

Το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ) κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για τη νομιμότητα και την καταχρηστικότητα ή μη της καταγγελίας της σύμβασης της εκπαιδευτικού και ύστερα από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, αρχής γενομένης στις 4-10-2012, κατέληξε έναν χρόνο μετά, στις 20-12-2013, στην απόφαση ότι η καταγγελία έγινε νόμιμα και ότι «δεν μπορεί να καταλήξει σε κρίση περί καταχρηστικότητας ή μη».

Στην υπόθεση αυτή οι εκπρόσωποι του Κολλεγίου Ψυχικού αμφισβήτησαν τη νόμιμη σύνθεση του ΚΥΣΔΕ λόγω συμμετοχής εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), η οποία όμως είναι θεσμικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη, για να επιτύχουν τελικά την εξαίρεση των εκπροσώπων αυτών επικαλούμενοι τη μη αμεροληψία τους. Ως εκ τούτου, σε μία τόσο σημαντική υπόθεση το ΚΥΣΔΕ απέφυγε να αποφασίσει για το κρίσιμο ερώτημα που του ετέθη, ενώ και η εν μέρει απόφασή του ελήφθη από τρία μόνο μέλη, διευθυντές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς να εκπροσωπούνται καθόλου οι εργαζόμενοι, όπως έχει κατοχυρωθεί και γίνεται σε όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Ως εκ τούτου, το Υπουργείο προβαίνει σε ανάκληση της με αριθ. πρωτ. 159082/Ε2/09-10-2015 Υπουργικής Απόφασης με θέμα «Αποδοχή καταγγελίας σύμβασης εργασίας εκπαιδευτικού…» ως εκδοθείσας κατά παράβαση ουσιώδους τύπου.

Η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να προστατεύσει τους εργαζόμενους προχώρησε στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, ώστε η νομιμότητα της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας να κρίνεται από ανεξάρτητη επιτροπή, τρία μέλη της οποίας είναι δικαστές, και μελετά τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα ιδιωτικά σχολεία».

Το χρονικό της υπόθεσης

Η Ευφροσύνη (Φώφη) Μπουλούτα, είχε χαρακτηρίσει ως καταχρηστική την απόλυση της το 2013 από το Κολλέγιο Αθηνών, συνδέοντάς την με διαμάχη περί αντιγραφής με τον τότε μαθητή της, γιο του πρώην Πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. Στο Κολλέγιο Αθηνών την εποχή εκείνη ήταν πρόεδρος του ΔΣ ο Αλέξανδρος Σαμαράς, αδελφός του πρώην πρωθυπουργού. Πρόσφατα, όταν το ζήτημα αναζωπυρώθηκε, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε εξώδικα και αγωγές προς την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) , προς τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ Μιχάλη Κουρουτό αλλά και επιλεκτικά προς το Documento και δημοσιογράφους του, προβάλλοντας ότι «η Ελληνική Δικαιοσύνη με την απόφαση 1790/2015, που μάλιστα εκδόθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, πιστοποίησε ότι οι κατηγορίες κατά του γιου μου ήταν αναληθείς και ότι η απομάκρυνση της καθηγήτριας δεν είχε καμία σχέση με τις συκοφαντίες αυτές».

Η ΟΙΕΛΕ χαρακτηρίζει ιστορική την ενέργεια του υπουργείου Παιδείας να αποκαταστήσει τη νομιμότητα «5 χρόνια μετά από μια ντροπιαστική απόφαση που κηλίδωσε την ιστορία του ελληνικού δημοσίου». Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας είχαν ζητήσει το καλοκαίρι την επανεξέταση του φακέλου της Φώφης Μπουλούτα, και κατέθεσαν δε, πέντε νέα σημαντικά στοιχεία που, όπως σημείωναν, αποδείκνυαν την αναγκαιότητα αναψηλάφησης της υπόθεσης.

Μετά την απόφαση του υπουργείου , η ΟΙΕΛΕ τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η πολιτεία αποκαθιστά την αδικία εναντίον της αγωνίστριας συναδέλφου μας, η οποία έφυγε πρόωρα από τη ζωή, πικραμένη από την άδικη, εκδικητική και καταχρηστική της απόλυση. Το θέμα ανακίνησε ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, μετά από συκοφαντικά, άθλια δημοσιεύματα εναντίον της Φώφης Μπουλούτα τον Αύγουστο, και κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά από κοινού να ζητήσουν το άνοιγμα του φακέλου της υπόθεσης, ώστε να λάμψει η αλήθεια».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:28