search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:00
MENU CLOSE

«Λαβράκι» των εισαγγελέων – Στα χέρια των αρχών αντίγραφα ασφαλείας της Novartis

07.01.2019 17:15
Έκλεισε η υπόθεση Novartis στις ΗΠΑ με εξωδικαστικό συμβιβασμό και χωρίς αναφορά σε πολιτικούς - Media

 

Νέο υλικό έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, πρόκειται για αντίγραφα ασφαλείας της φαρμακοβιομηχανίας που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πριν λίγο καιρό από εταιρεία στον Ασπρόπυργο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, το κατασχεθέν υλικό που αφορά αντίγραφα ασφαλείας της φαρμακοβιομηχανίας (back up) εντοπίστηκε μετά από πληροφορία που έφθασε στην εισαγγελία Διαφθοράς στα γραφεία άλλης εταιρίας στον Ασπρόπυργο, που είχε συνεργασία με την Novartis σε συμβουλευτικό επίπεδο.

Εισαγγελικές πηγές αναφέρουν πως ο όγκος των στοιχείων που έχουν πλέον στην διάθεση τους οι εισαγγελείς Διαφθοράς (καθώς έχουν προηγηθεί κατασχέσεις από την ίδια την εταιρία και εμπλεκόμενα πρόσωπα) είναι τόσο μεγάλος, που η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ενημέρωσε πως η αποτύπωση τους σε χαρτί «θα απαιτούσε 14 χρόνια».

Στο μεταξύ, συνάντηση με το FBI αναμένεται να έχουν πολύ σύντομα στην Χάγη, υπό την αιγίδα της Eurojust, οι εισαγγελείς Διαφθοράς στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο μερών για την έρευνα της υπόθεσης της Novartis.

Εισαγγελικές πηγές αναφέρουν πως το σχετικό έγγραφο για τον καθορισμό του νέου ραντεβού με την αμερικανική πλευρά, θα διαβιβαστεί ακόμη και εντός της ημέρας, ώστε να οριστεί όσο πιο άμεσα γίνεται . Η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει ήδη ζητήσει, η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των δυο χωρών να γίνεται μόνο μέσω της Eurojust, ώστε θεσμικά και με επίσημο τρόπο να χρησιμοποιούνται από τους Έλληνες εισαγγελείς στο πλαίσιο αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχουν ήδη διατυπώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται κανονικά, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον νέο κατηγορούμενο, πρώην προστατευόμενο μάρτυρα, αλλά και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην δικογραφία για την φαρμακοβιομηχανία. Ο σχεδιασμός των εισαγγελέων που διενεργούν την έρευνα, είναι η ολοκλήρωση της έρευνας ανά χρονική περίοδο. Έτσι, στο άμεσο πλάνο τους είναι η διερεύνηση της περιόδου 2010-2012, κατά την οποία άρχισε η επανατιμολόγηση του φαρμάκου.

Η διερεύνηση της μεγάλης υπόθεσης της Novartis, όπως λέγεται στο Εφετείο, στηρίζεται σε αυτήν την φάση κυρίως σε τρεις δεξαμενές άντλησης στοιχείων:

* Πρώτη είναι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, που κατά την γενική εκτίμηση των εισαγγελέων είναι μειωμένης αποδεικτικής αξίας, όπως προβλέπεται σχετικά και από το νόμο.

* Δεύτερη και αρκετά σημαντική δεξαμενή, είναι το κατασχεθέν υλικό που αξιολογείται.

* Τρίτη και ουσιαστική δεξαμενή, είναι οι τραπεζικοί λογαριασμοί, το άνοιγμα των οποίων έχει διαταχθεί εδώ και μήνες για τους εμπλεκόμενους, συγγενικά τους πρόσωπα αλλά και για συνεργάτες τους. Η εισαγγελία Διαφθοράς έχει υποβάλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής, αναζητώντας στοιχεία για συγκεκριμένα πρόσωπα.

Πηγές από το Θέμιδος Μέλαθρον διαψεύδουν δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας σύμφωνα με το οποίοι οι εισαγγελείς Διαφθοράς αρνήθηκαν να παραλάβουν ηλεκτρονικά στοιχεία που τους έδωσαν σε πρόσφατο ταξίδι τους στην Βιέννη , Αμερικανοί ομοσπονδιακοί πράκτορες. Κατά το δημοσίευμα, τα στοιχεία αυτά αφορούσαν εμπλεκόμενο στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας πρώην υπουργό.

Στο επίμαχο ταξίδι συμμετείχαν οι επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, οι επίκουροί της, Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, αλλά και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, εποπτεύων της εισαγγελίας Διαφθοράς, Ιωάννης Αγγελής, που ανέλαβε πρόσφατα την θέση αυτή. Ο κ. Αγγελής μάλιστα, με αφορμή το επίμαχο δημοσίευμα, φέρεται να έχει υποβάλει ήδη αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στην οποία καταγράφει όσα έγιναν στο ταξίδι. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αγγελής ήταν αυτός που στην Βιέννη έθεσε προς το κλιμάκιο της αμερικανικής αποστολής, εισαγγελείς και στελέχη του FBI, το ζήτημα της ανταλλαγής στοιχείων μέσω της Eurojust.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:59