search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:46
MENU CLOSE

Σκοτάδι για την πρόταση μομφής

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2055
10-1-2019
11.01.2019 04:00
pn1001spyrakijpeg.jpg

 

Η Ν.Δ. την επικαλείται, αλλά καθόλου βέβαιο δεν είναι ότι θα την υποβάλει

Στη ρητορική της αντίθεσης στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και στην επιχειρηματολογία περί απώλειας της δεδηλωμένης λόγω των διαφωνιών των ΑΝΕΛΛ επιμένει η Ν.Δ. Την ίδια στιγμή όμως δείχνει αμήχανη στο να απαντήσει σχετικά με τη στάση της εφόσον υπερψηφιστεί η συμφωνία, καθώς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τη σχετική απόφαση του Ποταμιού επί της ουσίας μοιάζει «κλειδωμένος» ο απαιτούμενος αριθμός των 151 βουλευτών για την έγκρισή της από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Παράλληλα, αποτελεί ερώτημα το τι επιχείρημα θα αντιπαρατάξει στην εκτίμηση της διεθνούς κοινότητας υπέρ της Συμφωνίας, η οποία αναμφίβολα θα εκφραστεί στη συνάντηση της Μέρκελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το μεσημέρι της Παρασκευής. Για να το πούμε απλά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να μιλήσει για ακύρωση της συμφωνίας. Το μόνο που της μένει είναι το χαρτί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη τόνισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «γνωρίζει τις θέσεις της Ν.Δ. για το θέμα των Σκοπίων και ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει τις θέσεις αυτές στη συνάντηση που θα έχουν: η Ν.Δ. δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών ούτε στην παρούσα ούτε στην επόμενη Βουλή, στην οποία θα διαθέτει την πλειοψηφία. Είναι, νομίζω, σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης ό,τι λέει δημόσια το λέει και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Δεν θα είναι το μοναδικό θέμα της συνάντησης, βεβαίως, η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για αδελφό κόμμα, μια σειρά θέματα θα μπουν στο τραπέζι» είπε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.

Στη Βουλή

Το «γαλάζιο» στρατόπεδο, αν και επιμένει ότι όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα που διαθέτει βρίσκονται στο τραπέζι, εντούτοις δείχνει ότι αυτή τη στιγμή, τη στιγμή δηλαδή που χτυπάει «κόκκινο» η σχέση μεταξύ των δυο κυβερνητικών εταίρων, επιλέγει να πιέσει τον πρωθυπουργό να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Πειραιώς ο Αλέξης Τσίπρας «έχει δύο επιλογές: είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή είτε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Κυβέρνηση μειοψηφίας δεν υπήρξε ποτέ στη μεταπολίτευση και δεν νοείται να υπάρξει και τώρα» υποστηρίζουν χαρακτηριστικά.

Πατώντας επάνω σε αυτά τα χνάρια ο Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. «Όσα παρακολουθούμε, ειδικά τις τελευταίες μέρες, από τους δύο συναρχηγούς των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ πραγματικά δεν έχουν προηγούμενο. Προαναγγέλλουν συναντήσεις και συνεντεύξεις που τη μία τις αναβάλλουν και την άλλη τις ακυρώνουν μετατρέποντας τη διακυβέρνηση της χώρας σε ριάλιτι σόου» τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

«Όμως ο κόμπος έφτασε πια στο χτένι και ο παραπαίων πρωθυπουργός έχει δύο δρόμους: Ή θα προσέλθει στη Βουλή και θα ζητήσει νέα ψήφο εμπιστοσύνης, όπως είχε δεσμευθεί το καλοκαίρι, για να δούμε ονομαστικά πόσοι και ποιοι τον στηρίζουν, διότι σε μια δημοκρατία δεν υπάρχει κρυφή ή μυστική πλειοψηφία, ή θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, όπως επιβάλλει η δημοκρατική νομιμότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν αντέχει ούτε μια ημέρα παραπάνω να κυβερνάται, όπως είπε, από μια «κυβέρνηση κουρελού».

«Κοινό μέτωπο»

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους μάλιστα ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, κάνοντας λόγο για «διάφορα σενάρια που ακούγονται και γράφονται». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ.:«Για κάποιες άλλες εταιρείες που δήθεν θα αναλάβουν τις εκλογές και για κάποιες νέες προδιαγραφές που τάχα θα εφαρμοστούν. Θέλω λοιπόν σήμερα από το βήμα αυτό να προειδοποιήσω τους πάντες με τον πιο επίσημο τρόπο: Οι εκλογές θα γίνουν με τους ίδιους ακριβώς όρους και τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές που έγιναν όλες οι προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Με ελεγμένους εκλογικούς καταλόγους, με ασφαλές ηλεκτρονικό σύστημα και με τρόπο που θα διασφαλίζει απόλυτα την ομαλή διαδικασία της ψηφοφορίας. Και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση που γίνουν τετραπλές εκλογές τον Μάιο. Αν κάποιοι έχουν άλλα σχέδια στο μυαλό τους και θέλουν να προκαλέσουν σκόπιμα σύγχυση με την εκλογική διαδικασία, να το ξεχάσουν».

Βάζοντας στο στόχαστρό του τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ο Μητσοτάκης σημείωσε μάλιστα πως «θα βρεθούμε, λοιπόν, μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, σε κοινό μέτωπο απέναντι σε αυτούς τους άθλιους τακτικισμούς της τελευταίας στιγμής. Θα τους καταγγείλουμε και θα απαιτήσουμε, μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, μια καθαρή λύση: Εκλογές. Εκλογές που θα δώσουν νέα, ισχυρή και δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση. Όχι μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που θα χρειασθούν ειδικό συνεργείο για να τους ξεκολλήσουν από τις καρέκλες τους όταν χάσουν τις εκλογές».

«Φωτιά στα τόπια» πάντως έβαλε μια αναφορά του «γαλάζιου» γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος υποστήριξε πως «αν ο Αλ. Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και την πάρει θα πρόκειται για μια ετερόκλητη κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία δεν μπορεί να υπηρετήσει το εθνικό συμφέρον. Δεν νοείται να κυβερνά ο θίασος αυτός με ανεμομαζώματα και ανεμοσκορπίσματα. Αν το εγκρίνει ο Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια».

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Μαξίμου, το οποίο σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως ο Αυγενάκης «όχι μόνο ενέπλεξε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σενάρια συνταγματικής εκτροπής, σε περίπτωση που η κυβέρνηση εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δήλωσε και ότι η Ν.Δ. “δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια”. Τι ακριβώς εννοεί ο γραμματέας της Ν.Δ. ότι θα κάνει;» ανέφερε το Μαξίμου, με τον γραμματέα της Ν.Δ. να μιλά, μέσω των social media, για σκόπιμη διαστρέβλωση των λεγομένων του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:45