search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:06
MENU CLOSE

Καμίνης για τα αναβαθμισμένα Δημοτικά Ιατρεία: «Έτοιμοι να δώσουμε την εμπειρία μας σε όποιον δήμο το χρειάζεται»

17.02.2019 18:42
Παραιτήθηκε ο Γιώργος Καμίνης - Media

 

Ο δήμος Αθηναίων προσφέρει στους δήμους τεχνογνωσία για τη δημιουργία καινοτόμου Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικών και Ιατρικών Υπηρεσιών. 

«Θεωρούμε υποχρέωσή μας να διαθέσουμε σε όποιον δήμο το θελήσει, όλη την τεχνογνωσία που αναπτύξαμε, με τα ευρωπαϊκά προγράμματα που φέραμε στην πόλη, εξελίσσοντας τα δημοτικά πάτρια σε μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας και κέντρα συμβουλευτικής, νομικής και ψυχολογικής στήριξης» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης και σημείωσε: «Σε μια εποχή που οι δήμοι καλούνται να καλύψουν τα κενά στην πρωτοβάθμια υγεία, πρέπει να προσαρμόζουμε συνεχώς τις υπηρεσίες μας, ώστε να ανταποκρίνονται περισσότερο στις αυξημένες ανάγκες των παλιών και νέων ευάλωτων ομάδων της πόλης μας» .

Στην ημερίδα «Η κοινωνική καινοτομία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: τα Δημοτικά Ιατρεία του δήμου Αθηναίων ως Πρότυπα Κέντρα Ιατρικών & Κοινωνικών Υπηρεσιών» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμος Αθηναίων παρουσίασε σε πολιτικά και διοικητικά στελέχη δήμων της Αττικής το σύνολο της πρότυπης μεθοδολογίας που αναπτύχθηκε και εφαρμόζεται στα δύο Πολυδύναμα Δημοτικά Ιατρεία Κυψέλης και Πατησίων: Μέθοδο και διαδικασία ολιστικής προσέγγισης των ωφελούμενων από διεπιστημονική ομάδα ιατρών και κοινωνικών επιστημόνων

 Εργαλεία πληροφορικής και βάσεις δεδομένων ωφελούμενων (ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ) και φορέων παροχής υπηρεσιών (ΕΞΥΠΗΡΕΤΩ)

 Πρότυπα αρχιτεκτονικά σχέδια πολυδύναμων κέντρων τριών μεγεθών (150τμ, 250τμ και 600 τμ.) με κτιριολογικό πρόγραμμα και πρότυπες κατόψεις 

 Εργαλεία εποπτείας, παρακολούθησης και αξιολόγησης των υπηρεσιών 

Παρέμβαση στην ημερίδα έκανε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Τούντας, επιστημονικός υπεύθυνος των ιατρικών υπηρεσιών, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα της ολιστικής προσέγγισης των πολιτών με συνδυασμό ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών στον ίδιο χώρο, όπως επιβάλλουν οι νέες κοινωνικές συνθήκες και τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). 

Οι δυο ενότητες της ημερίδας, που οργανώθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του ευρωπαϊκού έργου ESTI@, επικεντρώθηκαν στην «Κοινωνική καινοτομία στην Ευρώπη και την Ελλάδα» και τις «Καινοτόμες πρακτικές και ολιστικές μεθόδους στην υπηρεσία των ΟΤΑ». Στα δυο παράλληλα εργαστήρια που ακολούθησαν αναλύθηκαν σημαντικά θεσμικά και λειτουργικά ζητήματα. Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσώπησε στην ημερίδα η κα. Katalin Somody η οποία τόνισε τον καινοτόμο χαρακτήρα του έργου ESTI@ του δήμου Αθηναίων, στοιχείο που οδήγησε στην επιλογή του για χρηματοδότηση ανάμεσα σε πολλές ανταγωνιστικές προτάσεις από πολλές χώρες της ΕΕ. 

Η Μαρία Στρατηγάκη αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του δήμου Αθηναίων ανέφερε «Το καινοτόμο έργο της αναβάθμισης των Δημοτικών Ιατρείων με αυτή την ολιστική προσέγγιση αποτελεί μόνο μια από τις καινοτομίες του «Προγράμματος  Κοινωνικής Πολιτικής 2014-2019» Η μετάβαση από την κοινωνική αλληλεγγύη στην κοινωνική ένταξη, όπως επίσης και ο σχεδιασμός δομής φιλοξενίας αστέγων «bed first» συνιστούν επίσης κοινωνική καινοτομία για την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Ο δήμος Αθηναίων είναι ο επικεφαλής εταίρος του έργουESTI@, με εταίρους το SolidarityNow, την Praksis, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού, τη First Elements Euroconsultants, την ΕΑΤΑ, το ΚΥΑΔΑ και τη ΜΚΟ Φαιναρέτη. Το έργο ESTI@ συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Πρόγραμμα EaSI).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:05