search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:56
MENU CLOSE

«Ο Συλλέκτης»: Ημερίδα για τη γονική αποξένωση στο Μουσείο Μπενάκη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2062
28-2-2019
01.03.2019 07:35
Προσωπείο καλής διαγωγής - Aλλάζει τακτική συμπεριφορά η Άγκυρα - Media

 

Η έκθεση του Soloup στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, με αφορμή το graphic novel «Ο Συλλέκτης» (εκδόσεις Ίκαρος), συνεχίζεται μέχρι τις 17 Μαρτίου. Έως σήμερα, στο πλαίσιο της έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως η συναυλία των εγκαινίων, εργαστήρι δημιουργικής γραφής, ξεναγήσεις και η ημερίδα για τα graphic novels.

Αυτήν την Κυριακή, λοιπόν, στις 3 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη μεγάλη επιστημονική ημερίδα, με θέμα τη γονική αποξένωση και τις δύσκολες σχέσεις γονιών και παιδιών ύστερα από ένα διαζύγιο, θέμα άλλωστε με το οποίο καταπιάνεται και το βιβλίο του Soloup. Η ημερίδα θα είναι διεθνής, αφού, εκτός από τους Έλληνες ομιλητές, συμμετέχουν ακαδημαϊκοί από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη. 

Επιστήμονες και ειδικοί από διαφορετικές οπτικές γωνίες θα μιλήσουν για ζητήματα που αφορούν τη γονική αποξένωση και που δεν τολμούν, ακόμα και σήμερα, ν’ αγγίξουν επίσημα η ελληνική πολιτεία και η δικαιοσύνη: την κοινή ανατροφή των παιδιών, τις ευθύνες και τα δικαιώματα των χωρισμένων γονιών, για τον ρόλο που θα έπρεπε να έχει σε τέτοια λεπτά κοινωνικά ζητήματα η πολιτεία.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας

«Η προοπτική της κοινής ανατροφής παιδιών. Καταπολέμηση της γονικής αποξένωσης χάριν του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού»
10.00 – 10.15: Προσέλευση.
10.15 – 10.30: Χαιρετισμοί.
Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup).
Θεώνη Κουφονικολάκη (βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού).
Angela Hoffmeyer (ICSP – Σύλλογος Συνεπιμέλεια).

10.30 – 12.00 «Κοινές γονικές ευθύνες» 
Συντονίζει η Ματρώνη Δικαιάκου, δημοσιογράφος.
10.30 – 10.50: Vittorio Vezzetti, ιατρός: «Διαζύγιο με παιδιά: ζητήματα υγείας».
10.50 – 11.00: Κωνσταντίνος Λαδάκης, ιατρός νευρολόγος: «Η ανάγκη αλλαγής του νομολογιακού εθίμου».
11.00 – 11.20: Δρ Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, μέλος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ: «Ερμηνεία ή / και επανανομοθέτηση;».
11.20 – 11.45: Συζήτηση.
11.45 – 12.00: Διάλειμμα

12.00 – 13.30 «Γονική αποξένωση»
Συντονίζει ο Αθανάσιος Δουζένης, καθηγητής ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, πρόεδρος ψυχοϊατροδικαστικής εταιρείας.
12.20 – 12.40: Edward Kruk: «Η γονική αποξένωση ως κακοποίηση του παιδιού: ταυτοποίηση, παρέμβαση, πρόληψη».
12.00 – 12.20: Jenifer Harman, καθηγήτρια: «Η γονική αποξένωση ως μορφή ενδοοικογενειακής βίας».
12.20 – 12.30: Aθανάσιος Αλεξανδρίδης, παιδοψυχίατρος, ψυχαναλυτής: «Από την κλινική εμπειρία».
12.30 – 12.40: Δρ Αριστονίκη Θεοδοσίου – Τρυφωνίδου, ψυχολόγος: «Μελέτη περίπτωσης για γονεϊκή αποξένωση».
12.40 – 12.50: Νικόλαος Δημητράτος, επ. καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ: «Επόψεις της ενδοοικογενειακής βίας».
12.50 – 13.00: min Γ. Μπουρμάς, Δ.Ν. δικηγόρος: «Ερμηνευτικές προσεγγίσεις στο έγκλημα της κακουργηματικής ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης (ψυχική και σωματική βία)».
13.00 – 13.30: Συζήτηση.
13.30 – 15.00: Διάλειμμα – καφές. Δυνατότητα επίσκεψης στην έκθεση.

15.00 – 16.00 «Βέλτιστο συμφέρον παιδιού»
Συντονίζει η Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, διευθύντρια Εργαστηρίου Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ΕΚΠΑ.
15.00 – 15.20: Malin Bergstrom ψυχολόγος ερευνήτρια: «Περιορισμός της επικοινωνίας: πώς η παραβίαση δικαστικών αποφάσεων επικοινωνίας επηρεάζει τα παιδιά και τη δυναμική στις οικογένειες».
15.20 – 15.30: Μ. Μπλιάτη, δικηγόρος LLM, ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη: «Οι ενέργειες του Συνηγόρου του Πολίτη για καταπολέμηση της γονικής αποξένωσης».
15.30 – 15.40: Ι. Παπαρρηγόπουλος, δικηγόρος: «Ξανά προς το συμφέρον του παιδιού».
15.40 – 17.00: Συζήτηση.
Συμπεράσματα: καθ. Κωνσταντίνος Χριστοδούλου.

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης με αφορμή τo graphic novel «Ο Συλλέκτης – Έξι διηγήματα για έναν Κακό Λύκο» του Soloup (εκδόσεις Ίκαρος) και συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη, τις εκδόσεις Ίκαρος και την Περιφέρεια Αττικής με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της δράσης «Αθήνα: Παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου 2018». Συμμετέχει ακόμα το Εργαστήριο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ η επιστημονική διεύθυνση είναι του Διεθνούς Συμβουλίου Κοινής Ανατροφής (ICSP) και του Ελληνικού Συμβουλίου Κοινής Ανατροφής (CSP Greece – Σύλλογος Συνεπιμέλεια).

Είσοδος δωρεάν – Ταυτόχρονη μετάφραση (ελληνικά – αγγλικά)

Ο… βενζινάς του Soloup στο Ευρωκοινοβούλιο

Θυμάστε το σκίτσο του… βενζινά Σαμαρά στην πρώτη σελίδα του «Π»; Ε, λοιπόν, πριν από λίγες μέρες είχε ξανά την τιμητική του, και μάλιστα στις Βρυξέλλες. Σε μια στρογγυλή τράπεζα που διοργανώθηκε στις 19 Φεβρουαρίου στο Ευρωκοινοβούλιο, υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη σε κρίση μέσα από τα μάτια των γελοιογράφων», με την πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών Στέλιου Κούλογλου και Patrick Le Hyaric, βρέθηκαν στο ίδιο πάνελ ο Jean Plantu της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», o Pier Kroll της βελγικής «Le Soir» και ο δικός μας Soloup. Καθώς η κουβέντα άγγιζε θέματα λογοκρισίας, οι ξένοι συνομιλητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις γελοιογραφίες του Soloup, ειδικά εκείνη με τον Σόιμπλε που είχε ενοχλήσει το 2015 τη γερμανική «Bild». Όταν όμως ο Plantu ανέβασε στην οθόνη το πρωτοσέλιδο του «Π» με τη… μάνικα του Σαμαρά – η οποία τότε, θυμίζουμε, είχε προκαλέσει την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου – η συζήτηση απογειώθηκε, με πολλά σχόλια και γέλιο από τους δυο σκιτσογράφους και το κοινό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:56