search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 03:08
MENU CLOSE

Παγκόσμιο σοκ σε live μετάδοση – Το χρονικό για το λουτρό αίματος με 49 νεκρούς στη Ν. Ζηλανδία, το προφίλ του μακελάρη (Photos)

15.03.2019 19:59
Παγκόσμιο σοκ σε live μετάδοση - Το χρονικό για το λουτρό αίματος με 49 νεκρούς στη Ν. Ζηλανδία, το προφίλ του μακελάρη (Photos) - Media

 

Η πολύνεκρη τραγωδία που εκτυλίχθηκε στη Νέα Ζηλανδία, που έχει γίνει πρώτο θέμα σε όλους τα ειδησεογραφικά δίκτυα, έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης σε όλες τις διαδικτυακές «παρέες» στα social media.

Ωστόσο, επειδή υπάρχει μια ασάφεια στη σειρά με την οποία έγιναν τα γεγονότα και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν, τα πράγματα έχουν ως εξής:

Ένας ένοπλος άνδρας, αγνώστων στοιχείων, εισβάλλει σε δύο τεμένη την Παρασκευή και σκοτώνει τουλάχιστον 49 άτομα, ενώ μεταδίδει ζωντανά μέσω live streaming στα social media την αποτρόπαια πράξη του.

Τους 49 έχουν φτάσει οι νεκροί από τις σημερινές επιθέσεις εναντίον δύο τεμενών στην πόλη Κράιστσερτς, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μπους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας άνδρας μεταξύ 25 και 30 ετών κατηγορείται για ανθρωποκτονία και πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου το Σάββατο.

Εξάλλου η αστυνομία εργάζεται για να καθορίσει την εμπλοκή των άλλων δύο υπόπτων που έχουν συλληφθεί, ενώ ένα τέταρτο πρόσωπο που έχει συλληφθεί ενδέχεται να μην έχει σχέση με τις επιθέσεις, επεσήμανε ο Μπους.

Οι άρχες έχουν προχωρήσει στις συλλήψεις τεσσάρων ατόμων, τριών αντρών και μιας γυναίκας. 

Το ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που συνέλαβε η αστυνομία είναι Αυστραλός, δήλωσε πριν από λίγο ο Σκοτ Μόρισον, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας. Ο Αυστραλός περιγράφεται ως ακροδεξιός υπέρμαχος της ανωτερότητας της λευκής φυλής.

Πρόκειται για τον 28χρονο Μπρέντον Τάραντ.

Με λατινικούς χαρακτήρες είχε γράψει επάνω στα όπλα του διάφορες λέξεις ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας.

Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων του μακελειού δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Ζηλανδία, Γιώργος Νεονάκης.

Σοκάρουν όσα αναφέρει στο «μανιφέστο» του ο 28χρονος δράστης της επίθεσης. Ο δράστης δημοσίευσε ένα μανιφέστο των 74 σελίδων με τίτλο «The Great Replacement»(Η Μεγάλη Αντικατάσταση) στο Twitter πριν από τις δολοφονίες, υποδεικνύοντας μια «τρομοκρατική επίθεση».

Η μικρή μουσουλμανική κοινότητα της Νέας Ζηλανδίας είναι σε κατάσταση σοκ μετά τις επιθέσεις εναντίον δύο τεμενών στο Κράισττσερτς που έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 49 πιστούς, καθώς μέχρι τώρα πίστευε ότι ζούσε «στην πιο ασφαλή χώρα του κόσμου».

Την αλληλέγγυή του προς το λαό της Νέας Ζηλανδίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το μακελειό στα δύο τεμένη της Νέας Ζηλανδίας, με ανάρτησή του, στο λογαριασμό του στο Twitter για ευρωπαϊκά-διεθνή θέματα, υπογραμμίζοντας συγχρόνως το καθήκον να υποστηριχθεί η ανεκτικότητα και η θρησκευτική ελευθερία.

«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα διεθνές υπόδειγμα για την ανάγκη μέσα σε πολύ κρίσιμες εποχές, αντιφατικές και ασύμμετρες και με πολλούς κινδύνους να επιλύονται τα προβλήματα και να μην υπάρχουν χάσματα μέσα στα οποία μπαίνουν διχαστικές λογικές και ενέργειες σαν αυτές που έγιναν στη Νεα Ζηλανδία» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

«Στη Θράκη έχουμε κάνει πράξη την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων» υπογράμμισε, μιλώντας με κατοίκους, στον Εχίνο Ξάνθης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τις δολοφονικές επιθέσεις.

Την ανάγκη να αγωνιστούμε όλοι ενάντια στον εξτρεμισμό, και σ΄αυτούς που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως το σημερινό ειδεχθές έγκλημα στη Νέα Ζηλανδία, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

 «Aυτός ο αλήτης τί λεει για την᾽᾽ Ιστανμπουλ᾽᾽ ; Αδέλφια μου, την αποκαλεί Κωνσταντινούπολη! Θα κάνει, θα μετατρέψει λέει την Αγία Σοφία πάλι σε εκκλησία. Όσο υπάρχει αυτός ο λαός, όσο υπάρχει αυτή η ψυχή, δεν θα το επιτρέψει αυτό δεν θα συμβεί αυτό», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε προεκλογική του ομιλία στην πόλη Γκαζίαντεπ, αναφερόμενος στο μανιφέστο του τρομοκράτη της Νέας Ζηλανδίας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Ζηλανδία, που στοίχισε τη ζωή σε 49 άτομα και εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια, στην γενική κυβερνήτη της Νέας Ζηλανδίας, Πάτσι Ρίντι.

Την προβολή του βίντεο του Αυστραλού τρομοκράτη από κάποια ΜΜΕ καταδικάζει η ΕΣΗΕΑ, ενώ εκφράζει των αποτροπιασμό της για τη δολοφονία δεκάδων ανθρώπων στη Νέα Ζηλανδία.

Τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην προσπάθεια να εμποδίσουν την διασπορά τρομοκρατικού περιεχομένου και προπαγάνδας έφερε στην επιφάνεια το μακελειό σε δύο τεμένη στην Νέα Ζηλανδία, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 49 άνθρωποι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στο μήνυμά του, στέλνει την υποστήριξή του και τις ευχές του «στους ανθρώπους της Νέας Ζηλανδίας ύστερα από το τρομακτικό μακελειό στα τζαμιά.

Τα ταξίδια και η άδεια οπλοφορίας

Ο φερόμενος ως δράστης της πολύνεκρης επίθεσης εναντίον δύο τεμενών στη Νέα Ζηλανδία είχε επισκεφθεί αρκετές φορές την Τουρκία, όπου οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για να μπορέσουν να καταγράψουν τις δραστηριότητές του και τις επαφές που είχε, είπε ένας Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τη πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, ο ύποπτος διέθετε ένα μικρό οπλοστάσιο ημιαυτόματων όπλων και είχε άδεια οπλοφορίας.

«Ο δράστης ήταν κάτοχος άδειας οπλοφορίας (…) την οποία είχε αποκτήσει τον Νοέμβριο του 2017» είπε η Άρντερν.

«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι οι νόμοι μας για τα όπλα θα αλλάξουν» υποσχέθηκε η ίδια.

Τα θύματα της πολύνεκρης επίθεσης ήταν μεταξύ άλλων από το Πακιστάν, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία και τη Μαλαισία, εξήγησε η Τζασίντα Άρντερν.

Η Νέα Ζηλανδία άρχισε να αποχαιρετά τους νεκρούς της, από το μακελειό που διέπραξε τουλάχιστον ένας ένοπλος εναντίον πιστών σε δύο τεμένη, σκοτώνοντας 49 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 42.

Η αστυνομία γνωστοποίησε ότι έχει θέσει υπό κράτηση τρεις ανθρώπους, μεταξύ αυτών έναν άνδρα κοντά στα 30, σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο. Αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου το Σάββατο, ενώ οι αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία κανενός εκ των υπόπτων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 01:35