search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:14
MENU CLOSE

Η Τουρκία μπλοκάρει δημάρχους του φιλοκουρδικού κόμματος

11.04.2019 17:17
Γερμανικός Τύπος: Το «τουρκικό πρόβλημα» της Δύσης μόλις ξεκίνησε - Media

 

Μπλόκο σε πέντε στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP τα οποία κέρδισαν δημαρχίες στην νοτιοανατολική Τουρκία στις εκλογές του Μαρτίου έβαλε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Το Συμβούλιο αποφάσισε πως υποψήφιοι που στο παρελθόν είχαν αποπεμφθεί από την αυτοδιοίκηση με κυβερνητικές αποφάσεις δεν δικαιούνταν να αναλάβουν εκ νέου τα καθήκοντά τους, παρά την εκλογική νίκη τους.

Οι πέντε δήμαρχοι είχαν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων που έγιναν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Το Συμβούλιο έκρινε ότι οι αντίπαλοί τους που κατέλαβαν την δεύτερη θέση στις κάλπες, υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος AKP, μπορούν να αναλάβουν τους Δήμους,

Το HDP ανακοίνωσε πως θα εφεσιβάλει την απαγορευτική απόφαση, ζητώντας την ακύρωση του αποτελέσματος στις πέντε επίμαχες περιφέρειες, και έκανε λόγο για «εσκεμμένη πολιτική συνομωσία» από την πλευρά του κυβερνώντος συνασπισμού του προέδρου Ερντογάν.

Κατήγγειλε παράλληλα ότι η απόφαση επηρεάζει υποψηφιότητες που είχαν εγκριθεί από το ίδιο Συμβούλιο λίγους μήνες νωρίτερα, κι ότι πολλοί υποψήφιοί του που εξελέγησαν σε τοπικά αξιώματα δεν έχουν λάβει ακόμα πιστοποιητικό που να σφραγίζει την νίκη τους.

Ο κ. Ερντογάν έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το HDP ότι προωθεί την τρομοκρατική προπαγάνδα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, όπου το κόμμα Ερντογάν έχασε την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και άλλες μεγαλουπόλεις, το HDP συνεργάστηκε στρατηγικά με την κεμαλική αντιπολίτευση, επιλέγοντας να μην διεκδικήσει θέσεις όπου είχε ελπίδες να επικρατήσουν οι κεμαλιστές.

Λίγες ημέρες πριν τις κάλπες ο κ. Ερντογάν είχε προειδοποιήσει με νόημα ότι μπορεί να εμποδίσει υποψήφιους του HDP να αναλάβουν αξιώματα.

Πηγή: ΣΚΑΙ

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:13