search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:39
MENU CLOSE

Πώς εξηγείται το «φαινόμενο Πελετίδη» – Πήρε 70,9%

03.06.2019 11:02
Πώς εξηγείται το «φαινόμενο Πελετίδη» - Πήρε 70,9% - Media

 

Ο Κώστας Πελετίδης, όπως άλλωστε αναμενόταν, επικράτησε εύκολα του αντιπάλου του Γρηγόρη Αλεξόπουλου στο δεύτερο γύρο των Δημοτικών Εκλογών, με ποσοστό που ξεπερνάει το εντυπωσιακό 70%.

Ωστόσο, εντυπωσιακό ήταν και το ποσοστό 40,6% που έλαβε την πρώτη Κυριακή, έχοντας απέναντί του 11 αντιπάλους.

Δεδομένων των παραπάνω δεν είναι υπερβολικό να μιλήσουμε για «φαινόμενο Πελετίδη».

Επιχειρώντας μια πρώτη και γρήγορη ερμηνεία του «φαινομένου» το τοπικό μέσο thebest.gr αναφέρει:

  • Επί 4,5 χρόνια επικυριάρχισε πλήρως στο τοπικό πολιτικό σκηνικό. Οι όποιες αντιπολιτευτικές φωνές διατυπώθηκαν, ήσαν τόσο αδύναμες, που ουσιαστικά δεν ακούστηκαν. Σε συνδυασμό με τη συμπαγή ενότητα που είχε η δημοτική του ομάδα, έπαιζε μπάλα μόνος του.
  • Κατόρθωσε να πείσει ότι ασχολείται με τα προβλήματα του απλού πολίτη και της καθημερινότητάς του. Συγκρινόμενος με τους τρεις προγενέστερους δημάρχους έδειχνε κατά πολύ πιο αποτελεσματικός. Παράλληλα, διαμόρφωσε την εικόνα ότι είναι δίπλα στον απλό πολίτη και τα προβλήματά του. Συνέβαλλαν σε αυτή την κατεύθυνση ενέργειές του όπως οι διαμαρτυρίες στη ΔΕΗ για τη διακοπή του ρεύματος σε φτωχές οικογένειες. Έτσι, οι Πατρινοί ένοιωσαν ότι έχουν έναν Δήμαρχο που είναι δίπλα τους, που ενδιαφέρεται γι αυτούς.
  • Εμπέδωσε την εικόνα του καλού και έντιμου ανθρώπου. Είναι ενδεικτικό ότι όλες οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν υψηλά ποσοστά δημοφιλίας του Δημάρχου Πατρέων, με τις θετικές γνώμες να προσεγγίζουν το 80%. Έτσι στο ερώτημα «γιατί ψηφίζετε Πελετίδη», η πρώτη αυθόρμητη απάντηση ήταν «είναι καλός άνθρωπος».

Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 να τον στηρίξει ανοιχτά και ένθερμα στη δεύτερη Κυριακή (μετά την αποτυχία του Κώστα Σπαρτινού να περάσει στο δεύτερο γύρο) παρήγαγε την εικόνα ότι ο Πελετίδης είναι ο πιο στενός …συγγενής του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, αυτή τη φορά οι Συριζαίοι ψηφοφόροι, επέλεξαν από την πρώτη Κυριακή τον «συγγενή» όπως δείχνει η ποιοτική ανάλυση των δημοσκοπήσεων.

Αθροιζόμενα όλα αυτά συνθέτουν το «φαινόμενο Πελετίδη».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:35