search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:48
MENU CLOSE

Μαστίγιο και καρότο από την εφορία

08.06.2019 05:37
Taxisnet: Τα έξι βήματα για να λάβετε κλειδάριθμο σε email ή κινητό - Τέλος σε ουρές στις Εφορίες - Media

 

Ο κανόνας στη σύντομη ιστορία της νεότερης Ελλάδας ήταν ο φορολογικός μηχανισμός να εργαλειοποιείται κατά την προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του capital.gr, κυρίως με την απενεργοποίησή του από την εκάστοτε κυβέρνηση προκειμένου να μην προκαλείται δυσφορία στο εκλογικό σώμα ενόψει των εκλογών.

Οι δανειστές είχαν διακρίνει στο φορολογικό μηχανισμό και την εξάρτησή του από την εκάστοτε πολιτική εξουσία ένα από τα πιο σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας το οποίο προκαλούσε μια πολύ κακή δημοσιονομική εξέλιξη: μείωση των φορολογικών εσόδων και διάβρωση της κουλτούρας πληρωμών.

Το μεγάλο στοίχημα των τροϊκανών υπό την καθοδήγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν η θεσμική και ουσιαστική ανεξαρτητοποίηση της φορολογικής διοίκησης από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την κυβέρνηση συνολικά.

Αρχικά δημιουργήθηκε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με ημιαυτόνομα χαρακτηριστικά και στη συνέχεια, όταν οι δανειστές έκριναν ότι το σχήμα αυτό δεν φέρνει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην πλήρη ανεξαρτητοποίησή της φορολογική διοίκησης με την δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η φορολογική διοίκηση καλείται να λειτουργήσει πλέον αυτόνομα και ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις και τον εκλογικό κύκλο ίσως για πρώτη φορά στην νεότερη ιστορία της χώρας. Η λειτουργία αυτή τις επόμενες εβδομάδες έως τις εκλογές περιλαμβάνει τέσσερις παρεμβάσεις. Τόσο θετικές προς τους φορολογούμενους όσο και λιγότερο δημοφιλείς. Σε αυτές περιλαμβάνεται:

-η δεύτερη παρτίδα επιστροφών φόρου εισοδήματος για τους φορολογούμενους που λαμβάνουν πιστωτικό εκκαθαριστικό. Η δεύτερη επιστροφή φόρου εισοδήματος σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου. Στα τέλη Μαΐου πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιστροφή φόρου εισοδήματος ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ σε περίπου 84 χιλιάδες φορολογούμενους.

-η πληρωμή της τελευταίας δόσης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Η δόση σχεδιάζεται να κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στις 28 Ιουνίου

-η δημοσιοποίηση της επικαιροποιημένης λίστας οφειλετών του δημοσίου έως τις 28 Ιουνίου. Η λίστα θα περιλαμβάνει τους φορολογούμενους που έχουν συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους άνω των 150.000 ευρώ (βασική οφειλή). Η δημοσιοποίηση θα γίνει στο δικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr)

-η εφαρμογή του σχεδίου προληπτικών ελέγχων της καλοκαιρινής περιόδου στις τουριστικές περιοχές. Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στην έκδοση αποδείξεων και την απόδοση του ΦΠΑ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:46