search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:47
MENU CLOSE

Τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας στο Χονγκ Κονγκ – Μαζικές διαδηλώσεις

17.06.2019 07:00
Χονγκ Κονγκ: Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - Media

 

Πλήθη φοιτητών, εργαζομένων, ανθρώπων κάθε ηλικίας, κατέκλυσαν το κεντρικό Χονγκ Κονγκ για δεύτερο διαδοχική Κυριακή, χθες, ζητώντας την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου για τις εκδόσεις υπόπτων στην Κίνα και την παραίτηση της Κάρι Λαμ, η οποία παλεύει να παραμείνει στην εξουσία. Σύμφωνα με τους οργανωτές η συμμετοχή πλησίασε τα 2 εκατομμύρια και εάν ο αριθμός επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για τις πιο μαζικές διαδηλώσεις στην ιστορία του Χονγκ Κονγκ και για ένα ηχηρότατο μήνυμα προς το Πεκίνο. 

Η μαζική συμμετοχή ήρθε παρά την απόφαση της Λαμ να αναστείλει την κατάθεση του νομοσχεδίου, προκειμένου όπως είπε να υπάρξει δημόσια διαβούλευση και να γίνουν βελτιώσεις. Μάλιστα για πρώτη φορά από τότε, που ξέσπασαν οι αντιδράσεις, η Λαμ χθες ζήτησε συγγνώμη για τους χειρισμούς της. Ωστόσο οι διαδηλωτές θεωρούν ότι η συγγνώμη ήρθε πολύ αργά και πως η πρόθεση για αλλαγές στο νομοσχέδιο δεν είναι αρκετή. 

Εν τω μεταξύ, ο Τζόσουα Γουόνγκ, ηγέτης των φοιτητών, ο οποίος έγινε το πρόσωπο του «Κινήματος της Ομπρέλας», των διαδηλώσεων για τη δημοκρατία πριν από πέντε χρόνια, αφέθηκε ελεύθερος σήμερα, Δευτέρα. Είχε σταλεί πίσω στη φυλακή τον Μάιο, όταν έχασε ύφεση, που είχε ασκήσει στην καταδίκη του για το ρόλο του στις διαδηλώσεις του 2014. 

Οι διαδηλωτές τονίζουν ότι οι ημέρες της Λαμ στην εξουσία είναι μετρημένες. Αρκετοί εξ αυτών μάλιστα συγκρίνουν τη Λμα με τον Τανγκ Τσι-χουά, ο πρώτος ηγέτης του Χονγκ Κονγκ, αφότου η περιοχή πέρασε στην Κίνα το 1997, ο οποίος και αναγκάστηκε σε παραίτηση επίσης από μαζικές διαδηλώσεις. Είχε επιχειρήσει να προωθήσει ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την εθνική ασφάλεια, το οποίο όπως ακριβώς και το νομοσχέδιο για τις εκδόσεις υπόπτων της Λαμ, έχει πυροδοτήσει φόβους για περιορισμό των ελευθεριών από το Πεκίνο. 

Ωστόσο όπως σχολιάζουν αναλυτές στο Bloomberg υπάρχει ένα πρόβλημα. Κανείς δεν μπορεί να πει ποιος θα μπορούσε να την διαδέχθει. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι εξελίξεις συνιστούν έναν παράγοντα πίεσης στο Πεκίνο σε μία περίοδο κατά την οποία ο Σι Τζινπίγνκ έχει εμπλακεί σε μία κλιμακούμενη εμπορική αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:46