19/01/2021 14:38:09

«Σκάνδαλο» Zantac από θυγατρική Novartis: Αν και δυνητικώς καρκινογόνο, συνεχίζεται κανονικά η διάθεσή του!

«Σκάνδαλο» Zantac από θυγατρική Novartis: Αν και δυνητικώς καρκινογόνο, συνεχίζεται κανονικά η διάθεσή του! - Media

 

Ένα από τα πιο δημοφιλή παγκοσμίως και ευρέως καταναλισκόμενα φάρμακα για το στομάχι, το Zantac, όπως έγινε γνωστό χθες από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), μπορέι να προκαλέσει καρκίνο, λόγω ενός συστατικού που περιέχει!

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, η εταιρεία Sandoz (θυγατρική της Novartis) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σταματά «προληπτικά» τη διανομή των γενόσημων εκδόσεων του Zantac μέχρι να διερευνηθεί από τις αρμόδιες Αρχές αν ένα συστατικό του (ρανιτιδίνη) είναι δυνητικώς καρκινογόνο.

Ναι στη διακοπή διανομής, όχι στην απόσυρση!

Αξίζει, όμως, να τονιστεί πως η διακοπή της διανομής διαφέρει από την ανάκληση. Κι αυτό γιατί το φάρμακο μπορεί να συνεχίσει να κυκλοφορεί κανονικά παρά το ότι είναι ύποπτο για καρκίνο! Ειδικότερα, αυτό σημαίνει ότι το υπάρχον απόθεμα του Zantac στα φαρμακεία μπορεί να πωληθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά το πρακτορείο Reuters.

Πριν ακριβώς από μια εβδομάδα, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε ανακοινώσει ότι βρέθηκαν δείγματα ρανιτιδίνης (ranitidine) που περιείχαν μια μολυντική ουσία, η οποία ονομάζεται Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (N-nitrosodimethylamine, ή αλλιώς NDMA). Αυτή είναι η ίδια χημική ουσία που βρέθηκε σε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση πέρυσι, προκαλώντας πολυάριθμες ανακλήσεις αυτών των φαρμάκων.

Η NDMA ταξινομείται ως ουσία «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο», επειδή έρευνες έχουν δείξει ότι προκαλεί καρκίνο σε ζώα. Οι χημικές αυτές συνθέσεις αποτελούν υποπροϊόν ορισμένων βιομηχανικών διεργασιών και χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν στην παραγωγή καυσίμου πυραύλων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ. Γενικά, εντοπίζεται σε χαμηλά επίπεδα στο πόσιμο νερό και σε ορισμένες τροφές, όπως κάποιοι τύπου κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το σταματάμε;

Το κρίσιμο, λοιπόν, ερώτημα που προκύπτει είναι εάν ένας ασθενής που λαμβάνει Zantac πρέπει να συνεχίσει ή πρέπει να διακόψει τη λήψη του.

Η F.D.A. δεν λέει στους ασθενείς να σταματήσουν να παίρνουν το Zantac αλλά συνιστά να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους, εάν επιθυμούν να αλλάξουν τη συνταγή τους και να λάβουν κάποιο άλλο παρόμοιο σκεύασμα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.