search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:23
MENU CLOSE

Μία «σοβαρή Ακροδεξιά»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2093
2/10/2019
03.10.2019 03:00
19.png

 

Επιβεβαίωσε τα exit polls, αλλά και τις ευχές του ευρωπαϊκού κατεστημένου. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, τέως καγκελάριος και πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος στην Αυστρία, θριάμβευσε στις πρόωρες εκλογές στην Αυστρία, αλλά δεν κέρδισε την αυτοδυναμία. Το μεγάλο στοίχημα όμως κερδήθηκε: ο Κουρτς αποτελεί τη νομιμοποιημένη και ευρωπαϊκά καλιμπραρισμένη (άκρα) δεξιά απάντηση στην ακρότητα Σαλβίνι, Όρμπαν και γενικότερα όλους τους ομοϊδεάτες της Λεπέν, που αγαπούν και τον… Πούτιν.

Ο Κουρτς, έχοντας υπάρξει και υπουργός Εξωτερικών, έχοντας περάσει με (σχεδόν) άριστα τα μαθήματα σεβασμού στην μπλε αστερόεσσα με τα 25 αστέρια (σύντομα 24), είναι τώρα το μοντέλο μιας «σοβαρής Ακροδεξιάς» ως αντίβαρο στον λαϊκισμό της άλλης πλευράς τύπου Μελανσόν.

«Νικήσαμε»!

Αυτοθαυμάστηκε κατά τη νικητήρια ομιλία του το βράδυ των εκλογών απευθυνόμενος σε εκατοντάδες οπαδούς του στα γραφεία του κόμματος ο Αυστριακός τέως ομοσπονδιακός καγκελάριος και πιθανότατα εκ νέου επικεφαλής της προσεχούς κυβέρνησης στη χώρα.

Αφού ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος επανέλαβε πολλές φορές ότι μένει άφωνος από το ιδιαίτερα υψηλό 37,1% (κατά 5,6% αυξημένο σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου 2017), «που δεν το περιμέναμε» έπειτα από τέσσερις «δύσκολους» μήνες που μεσολάβησαν από τη διάλυση της προηγούμενης κυβέρνησης έως την Κυριακή, οπότε ο κόσμος επανεξέλεξε το Λαϊκό Κόμμα με ένα τόσο καλό ποσοστό.

Μάλιστα ο Κουρτς έκανε λόγο για τη «μεγάλη εμπιστοσύνη» από την πλευρά των ψηφοφόρων και τη «μεγάλη ευθύνη» που αναλαμβάνει το κόμμα του.

Σύμφωνα τα πρώτα δεδομένα, το Λαϊκό Κόμμα διαθέτει στην Βουλή 71 έδρες, μία αύξηση κατά 9 έδρες σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα μειώνει τη δύναμή του κατά 11 έδρες σε 41, οι ούλτρα ακροδεξιοί Ελεύθεροι περιορίζονται πλέον σε 30 έδρες (μείον 21), ενώ εισέρχονται στη Βουλή εκ νέου οι Πράσινοι με 27 έδρες και το ΝΕΟΣ με 14 έδρες, κατά 4 περισσότερες.

Βαριά ήττα Σοσιαλδημοκρατών

«Θέσαμε στον προεκλογικό αγώνα τα σωστά θέματα, η κατεύθυνση είναι η σωστή, συνεχίζουμε» τόνισε μιλώντας απόψε σε οπαδούς του κόμματός της στη Βιέννη η αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Παμέλα Ρέντι – Βάγκνερ παραδεχόμενη την ήττα τους στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Με ποσοστό 21,8% (μειωμένο κατά 5% σε σύγκριση με τις εκλογές του Οκτωβρίου 2017), οι Σοσιαλδημοκράτες κατέγραψαν το χειρότερο αποτέλεσμά τους σε εθνικές εκλογές στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Απογοητευμένη από το βαρύ αποτέλεσμα, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του κόμματος στην εκατοντάχρονη και πλέον ιστορία του σημείωσε πως «σήμερα ήταν ένας ενδιάμεσος σταθμός, ο δρόμος συνεχίζεται, είναι ο δρόμος της ανθρωπιάς, που μαζί θα τον συνεχίσουμε» και ευχαρίστησε επανειλημμένα στελέχη και ψηφοφόρους του κόμματος.

Οι ακροδεξιοί ψάχνουν ρόλο

Για «επανεκκίνηση με νέα πρόσωπα σε υπεύθυνους ρόλους» κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας του έως πρόσφατα συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάραλντ Βιλίμσκι σχολιάζοντας τις τεράστιες απώλειες που κατέγραψε το κόμμα του στις πρόωρες βουλευτικές στην Αυστρία, κατά τις οποίες μείωσε το ποσοστό του κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, στο 16% έναντι 26% στις εκλογές του 2017.

Άλλωστε το σκάνδαλο του αρχηγού τους ανάγκασε τον Κουρτς να διαλύσει την κυβέρνηση συνασπισμού και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Το σκάνδαλο αφορούσε την πιθανή άμεση εμπλοκή του πρώην αρχηγού των Ελευθέρων και αντικαγκελάριου Χάιντς – Κρίστιαν Στράχε στο πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, γνωστό ως «Υπόθεση Ίμπιζα».

Μετά το εκλογικό στραπάτσο, ο γενικός γραμματέας τους «βλέπει» το μέλλον του κόμματος στην αντιπολίτευση, καθώς, κατά την άποψή του Βιλίμσκι, το αποτέλεσμα δείχνει πως οι ψηφοφόροι δεν έδωσαν με την ψήφο τους σαφή εντολή για συνέχιση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Γρίφος η νέα κυβέρνηση

Η νίκη ήταν νίκη, αλλά δεν ήταν αρκετή. Τώρα ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος και τέως καγκελάριος, θα πρέπει να βρει τον κατάλληλο εταίρο, με τον οποίο κατ’ αρχήν θα πρέπει να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των 92 εδρών στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής, αλλά και να συμφωνήσουν σε κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα.

Η συνεργασία με τους Ελεύθερους και τους Σοσιαλδημοκράτες είναι κάτι που αποκλείουν οι αναλυτές για πολλούς λόγους. Την πλειοψηφία εδρών στη Βουλή θα εξασφάλιζε ένας συνασπισμός ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και τους Πράσινους, οι οποίοι, με ποσοστό 14%, εξασφάλισαν την εκ νέου είσοδό τους, ωστόσο οι διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα σε μία σειρά θεμάτων θεωρούνται από πολλούς σχεδόν αξεπέραστες.

Μία τρίτη εκδοχή συνασπισμού που θα ήταν εφικτή, καθώς θα συγκέντρωνε άνετη πλειοψηφία, αποτελεί μία τριμερής κυβερνητική συνεργασία ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα, τους Πράσινους και το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), το οποίο διαθέτει πλέον 14 έδρες (κατά τέσσερις περισσότερες από ό,τι στην απερχόμενη Βουλή).

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου SORA οι ψηφοφόροι των δύο κομμάτων αντιμετωπίζουν αλλήλοις με σκεπτικισμό, αφού μόνον ένας στους πέντε οπαδούς του Κουρτς θα ήθελε συμμαχία με τους Πράσινους και μόλις ένας στους τρεις ψηφοφόρους των τελευταίων θα επιθυμούσε μια κυβερνητική συνεργασία με το Λαϊκό Κόμμα.

Είναι δύσκολη η εξίσωση. Και τούτο γιατί ούτε οι δεξιοί του Κουρτς θέλουν να φύγουν από την παρακαταθήκη της Πρωτοβουλίας των Χωρών του Βίσεγκραντ (δηλαδή τη νομιμοποίηση της ακροδεξιάς ατζέντας στο μεταναστευτικό) ούτε οι Πράσινοι, παραδοσιακά «φιλελεύθεροι», δεν θα ήθελαν να λερώσουν τη φήμη τους ευελπιστώντας σε καλύτερα αποτέλεσμα στο μέλλον.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:11