search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:59
MENU CLOSE

Συρία: Στη Μανμπίτζ τα τεθωρακισμένα του Άσαντ φέρουν την ρωσική σημαία

15.10.2019 19:18
Συρία: Στη Μανμπίτζ τα τεθωρακισμένα του Άσαντ φέρουν την ρωσική σημαία - Media

 

Η συμμαχία Κούρδων – Άσαντ φέρνει ανατροπές στον συσχετισμό δυνάμεων, ενώ Σύροι στρατιώτες έχουν μπει πια στην κομβικής σημασίας πόλη Μανμπίτζ, όπως ανακοίνωσε και η Μόσχα, σύμμαχος της Δαμασκού. Το τουρκικό Πεντάγωνο έχει αποστείλει επιπλέον ενισχύσεις 6.000 στρατιωτών στο Συριακό έδαφος, ενώ ο Ερντογάν προπαγανδίζει ότι με την επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» η χώρα του ελέγχει πια 1.000 τ.χλμ στα εδάφη της Συρίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, από χωριό σε χωριό οι Κούρδοι δίνουν μάχες για να σταματήσουν την προέλαση των Αράβων συμμάχων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα εδάφη τους. Οι εξτρεμιστές που στέλνει η Άγκυρα αφήνουν πίσω τους νεκρούς και καταστροφές, ενώ προπαγανδίζουν ότι εκεί που πατούν οι κάτοικοι θα πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Όμως η συμφωνία των Κούρδων με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ φέρνει ανατροπές στο συσχετισμό δυνάμεων.

6.000 Τούρκοι απέναντι από την Μανμπίτζ

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι βρίσκεται πλέον μέσα στην πόλη Μανμπίτζ, με της ευλογίες της Ρωσίας, της οποίας οι σημαίες κυματίζουν σε τεθωρακισμένα των συριακών ενόπλων δυνάμεων. Στόχος του συριακού στρατού είναι να κινηθεί βορειότερα της Μανμπίτζ για να ενισχύσει τις θέσεις των Κούρδων απέναντι στην τουρκική προέλαση. Στα ανατολικά σθεναρά αντιστέκονται οι Κούρδοι που δίνουν σφοδρές μάχες στα περίχωρα της πόλης Ρας Αλ Αΐν απέναντι στους Τούρκους και τους Άραβες εξτρεμιστές που τους στηρίζουν. Τη μετακίνηση των τουρκικών στρατευμάτων στα σύνορα με τη Συρία κατέγραψε η ανταποκρίτρια του Open TV στο πολεμικό μέτωπο, Μαρία Ζαχαράκη.

Στο μέτωπο της προπαγάνδας ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο τουρκικός στρατός έχει καταλάβει 1.000 τ. χλμ., σφήνοντας πίσω του εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες. Ούτε σπιθαμή γης δεν πρόκειται να παραδόσουν στους Τούρκους προειδοποιούν οι Κούρδοι που πλέον έχουν στο πλευρό τους τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τα εδάφη της βόρειας Συρίας. Στην τουρκική πλευρά των συνόρων δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 12 τραυματίστηκαν μετά την επίθεση Κούρδων με ρουκέτες.

Εμπλοκή της ρωσικής αεροπορίας

Όπως διαμορφώνεται πλέον η κατάσταση στη Συρία, οι βασικοί «παίχτες» είναι τρεις, η Άγκυρα η Δαμασκός και η Ρωσία, με την τελευταία να παίζει τον πιο κρίσιμο ρόλο για το ποια τροπή θα πάρουν τα πράγματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την χθεσινή νύχτα στα βόρεια της Συρίας, σε πολλά μέτωπα -στρατηγικής σημασίας περιοχές- συγκεντρώθηκαν πολλοί ένοπλοι, διαφορετικοί στρατοί, ο ένας απέναντι στον άλλον, με τον κίνδυνο της ευρείας σύγκρουσης να είναι πλέον ορατός και ικανός να φέρει τον συριακό εμφύλιο σε νέα φάση.

Σημειώνεται ότι ειδικά στην πόλη Μανμπίτζ, βρίσκονται Κούρδοι μαχητές μαζί με τις συριακές δυνάμεις του Άσαντ -και υπό την επίβλεψη της Ρωσίας- έτοιμες να αμυνθούν της πόλης έναντι των τουρκικών δυνάμεων. Η εμπλοκή της Ρωσίας φαίνεται να είναι πλέον καθοριστική καθώς χθες το βράδυ τουρκικά F-16 τα οποία αποπειράθηκαν να πετάξουν πάνω από την Μανμπίτζ, εγκλωβίστηκαν από ρωσικά μαχητικά Sukhoi. Από αυτή την κίνηση των Ρώσων πλέον δημιουργείται η εύλογη απορία εάν θα υπάρξει ενεργή εμπλοκή τους στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Την ίδια ώρα οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχο τους την πόλη Τάμπκα και το παρακείμενο αεροδρόμιο στην επαρχία της Ράκα, ενώ κατέλαβαν σειρά γεφυρών στο Ευφράτη και δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Αυτό συμπεραίνεται από τον χάρτη για την κατάσταση που επικρατεί στην Συρία, τον οποίο ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

arths-1.jpg

Στον χάρτη φαίνεται ότι υπό τον έλεγχο της Δαμασκού περιήλθαν δύο υδροηλεκτρικοί σταθμοί της πόλης Τάμπκα, το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ετ-Τάμπκα και μια σιδηροδρομική γέφυρα. Στην περιοχή της Ράκα η Δαμασκός έθεσε υπό τον έλεγχο της δύο γέφυρες στον Ευφράτη. Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι υπό τον πλήρη έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων περιήλθαν η πόλη Μανμπίτζ και οι γύρω κατοικημένες περιοχές, όπως και ότι οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματα τους από τις βάσεις που είχαν στην πόλη αυτή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:55