search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 17:51
MENU CLOSE

Brexit: Βέβαιος ο Τζόνσον πως η συμφωνία θα ψηφιστεί από το βρετανικό κοινοβούλιο

17.10.2019 09:48
Brexit: Βέβαιος ο Τζόνσον πως η συμφωνία θα ψηφιστεί από το βρετανικό κοινοβούλιο - Media

 

Σε μια λιτή δήλωση περιορίστηκε ο Βρετανος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, καθώς το Brexit είναι ένα από τα θέματα συζήτησης. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε στους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ πως είναι σχετικά βέβαιος ότι η νέα συμφωνία Brexit θα ψηφιστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων, δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, μετά την ομιλία Τζόνσον στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός τότε αποχώρησε από την αίθουσα και οι 27 ηγέτες συνέχισαν να συζητούν το ζήτημα του Brexit.

«Έχουμε μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για το Brexit», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δίνοντας τέλος σε μία πολύπαθη διαδικασία που ”σέρνεται” από τον Ιούνιο του 2016, όταν οι Βρετανοί μέσα σε εξαιρετικά πολωμένο κλίμα, αποφάσιαν να βγουν από την Ε.Ε. Τα κύρια σημεία της συμφωνίας παρουσίασε ο Ειδικός Διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, η οποία πρέπει να περάσει από το βρετανικό Κοινοβούλιο, σε μια συνεδρίαση που δεν θα είναι καθόλου περίπατος για τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον. 

«Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει συμφωνία – έχουμε μια συμφωνία! Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και μαρτυρά τη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Συνιστώ (η σύνοδος της ΕΕ) να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Γιούνκερ. Σε επιστολή του ο Γιούνκερ δήλωσε είναι ώρα να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαζυγίου και οι δύο πλευρές να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με τη Βρετανία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία και η ΕΕ κατέληξαν σε μια «σπουδαία» συμφωνία για το Brexit και κάλεσε τους βουλευτές να την εγκρίνουν το σαββατοκύριακο, ενώ οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν από πλευράς τους, το σχέδιο της κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί το Σάββατο ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου ώστε το σώμα να συζητήσει και να ψηφίσει τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit.

Οι βουλευτές ενέκριναν επίσης μια αλλαγή στους κανόνες της συζήτησης του Σαββάτου, η οποία επιτρέπει να τεθούν σε ψηφοφορία πολλές τροπολογίες.

Η αλλαγή αυτή μπορεί να επιτρέψει να δοκιμασθούν στο κοινοβούλιο ιδέες όπως το να εξαρτηθεί η αποδοχή της συμφωνίας από ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση ήταν αντίθετη στην αλλαγή αυτή, όμως έχασε τη σχετική ψηφοφορία με 287 ψήφους έναντι 275.

«Ο πρωθυπουργός θα κάνει μια δήλωση ενημερώνοντας τη Βουλή (των Κοινοτήτων) για την έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συνοψίζεται σε μια πρόταση είτε για την έγκριση μιας συμφωνίας είτε για την έγκριση μιας εξόδου χωρίς συμφωνία», δήλωσε νωίτερα ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει η συζήτηση αυτή να διαρκέσει 90 λεπτά.

«Αυτό που θέλουμε είναι μια απάντηση ‘ναι’ ή ‘όχι’ από τη Βουλή – της αρέσει η συμφωνία ή όχι;»

«Έχουμε μία σπουδαία νέα συμφωνία που επαναφέρει τον έλεγχο – τώρα το κοινοβούλιο θα πρέπει φέρει σε πέρας το Brexit το Σάββατο ώστε να προχωρήσουμε σε άλλες προτεραιότητες όπως το κόστος ζωής, το NHS (σ.σ.: το εθνικό σύστημα υγείας), τα εγκλήματα και το περιβάλλον» έγραψε σε μήνυμά του στο twitter ο Τζόνσον, μετά τη θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τους όρους μίας συμφωνίας για το Brexit.

 

Tη συμφωνία για το Brexit που επιτεύχθηκε από τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτησε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, χαρακτηριζόντάς τη ως μια «μοναδική λύση» για τη Βόρεια Ιρλανδία που σέβεται τη μοναδική ιστορία και γεωγραφία της περιοχής που τελεί υπό τον έλεγχο των Βρετανών.

«Είναι καλή για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Όχι σκληρό σύνορο. Η οικονομία σε όλη τη νήσο και μεταξύ Ανατολής και Δύσης μπορεί να συνεχίσει να ευημερεί», έγραψε ο Λίο Βαράντκαρ σε ανάρτησή του στοTwitter.

Η Γερμανία θα εξετάσει στενά τη νέα συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε από πλευράς του, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χάικο Μάας, προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές εργάστηκαν από κοινού υπεύθυνα. «Υπάρχουν ενδείξεις ελπίδας στις Βρυξέλλες για μια #BrexitDeal», ανέφερε ο Μάας στο Twitter. «Θα εξετάσουμε επισταμένα το κείμενο που προέκυψε από τη διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.

 

Ποια είναι τα κύρια σημεία της συμφωνίας

Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι «κατά καιρούς δύσκολες» διαπραγματεύσεις προβλέπει ότι οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εφαρμοσθούν σε όλα τα προϊόντα στην Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που σημαίνει την εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο ευρωπαίος διαπραγματευτής διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία, στην οποία Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά συνέπεια, θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. Άρα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, όσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ως προς τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας, Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, κατέληξε ο Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.

Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής τόνισε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαπραγματεύσεις καταρτίσθηκε από κοινού και ήταν ενιαία.

Το κείμενο πρέπει να προσφέρει «νομική βεβαιότητα» κυρίως για τους πολίτες δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, αφού οι πολίτες υπήρξαν πάντοτε, και θα παραμείνουν, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Υπάρχει επίσης βεβαιότητα για φορείς που έπαιρναν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό διότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν από την ΕΕ των 28 θα εκπληρωθούν από την ΕΕ των 28, τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

 

Τα δύσκολα στο βρετανικό κοινοβούλιο

Παρά τη συμφωνία, μόνο βέβαιη δεν είναι η συνέχιση της διαδικασίας με ομαλότητα, καθώς το νομικό κείμενο της συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι η αντίστοιχη συμφωνία που προσπάθησε να περάσει η προκάτοχος του Τζόνσον, Τερέζα Μέι, απορρίφθηκε τρεις φορές.

Το βρετανικό κοινοβούλιο βρίσκεται κατακερματισμένο με τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων διχασμένες ανάμεσα στους υπέρμαχους της σκληρής εξόδου και της παραμονής στην Ε.Ε. Όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.

Η πλειοψηφία των Τόρις στηρίζεται στην ψήφο των Ενωτικών Βοριρλανδών οι οποίοι σε πρώτη φάση φαίνεται να απορρίπτουν τη συμφωνία. 

Για να εγκριθεί η συμφωνία ο Τζόνσον θα πρέπει να εξασφαλίσει ψήφους και από σκληρούς υπέρμαχους της εξόδου από άλλα κόμματα. 

 

Αντίθετο με τη συμφωνία το DUP

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit επειδή η συμφωνία δεν είναι προς το συμφέρον της βρετανικής επαρχίας.

«Οι προτάσεις αυτές δεν είναι, κατά την άποψή μας, επωφελείς για την οικονομική ευημερία της Βόρειας Ιρλανδίας και υπονομεύουν την ακεραιότητα της ένωσης», ανέφερε το κόμμα, προειδοποιώντας ότι η κοινοβουλευτική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το Σάββατο είναι μόλις το πρώτο βήμα για την έγκριση της συμφωνίας.

«Η ψηφοφορία του Σαββάτου στο κοινοβούλιο για τις προτάσεις θα είναι μόνο η αρχή μιας μακράς διαδικασίας για την έγκριση οποιουδήποτε Νομοσχεδίου Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων», προσέθεσε.

Η στερλίνα σημείωσε άλμα άνω του 1%, με τις βρετανικές μετοχές να κάνουν ράλι ύστερα από την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας. Στις 12:45 ώρα Ελλάδας, η στερλίνα κατέγραψε άνοδο κατά 0,86% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2942 δολάριο και κατά 0,60% έναντι του ενιαίου νομίσματος στις 86,01 πένες.

 

Κόρμπιν: Η συμφωνία είναι χειρότερη από αυτή της Τερέζα Μέι

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως διαπραγματεύθηκε μια ακόμα χειρότερη συμφωνία από αυτή της Τερέζα Μέι, η οποία απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ύστερα από την ανακοίνωση για επίτευξη συμφωνίας για το Brexit.

«Ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί το Brexit είναι να δοθεί ο τελικός λόγος στους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα», δήλωσε.

«Είμαστε το μοναδικό κόμμα που προσφέρει επιλογή στους πολίτες» ανέφερε ο Κόρμπιν σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει μια αξιόπιστη επιλογή μεταξύ της αποχώρησης με βάση τους όρους μιας συμφωνίας Brexit που θα έχει ο ίδιος διαπραγματευθεί και της παραμονής στην ΕΕ.

«Οι πολίτες αυτής της χώρας λαμβάνουν την τελική απόφαση. Προσφέρω στους πολίτες μια επιλογή» δήλωσε ο Κόρμπιν, ερωτηθείς προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η δική του εκστρατεία, συμπληρώνοντας: «Θα το φέρουμε εις πέρας».

 

Αρνητικοί και οι Φιλελεύθεροι στη συμφωνία Τζόνσον

«Το τέλος του αγώνα για να σταματήσει το Brexit απέχει πολύ. Αυτή η συμφωνία για το Brexit θα είναι αρνητική για τη οικονομία μας, για τις δημόσιες υπηρεσίες και για το περιβάλλον μας», δήλωσε η ηγέτις των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον.

Αλλά και ο ευρωφοβικός λαϊκιστής Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του Κόμματος του Brexit, τάχθηκε κατά της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον δηλώνοντας ότι «ειλικρινά» πιστεύει ότι πρέπει να απορριφθεί.

«Θα δεχόμουν περισσότερο μία νέα ευρωπαϊκή συνθήκη, που είναι, ειλικρινά, πολύ κακή για εμάς, ή θα προτιμούσα μία αναβολή και εκλογές; Επιλέγω την δεύτερη εκδοχή».

 

Καμία παραπάνω αναβολή θα ζητήσει ο Τζόνσον

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες από την βρετανική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Τζόνσον θα ζητήσει από τους ηγέτες της ΕΕ να αποκλείσουν μια αναβολή. 

“Ο πρωθυπουργός θα πει στους ηγέτες της ΕΕ ότι είτε θα υπάρξει αυτή η συμφωνία είτε δεν θα υπάρξει συμφωνία – όχι όμως αναβολές”, σημείωσε η πηγή. “Δεν θα ζητήσει παράταση και δεν θα αποδεχθεί παράταση, αν του προταθεί”, πρόσθεσε η ίδια πηγή της βρετανικής κυβέρνησης.

Προηγουμένως και η επικεφαλής του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ είχε τονίσει επικαλούμενη πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ ότι ο Τζόνσον θα ζητήσει από τους ηγέτες της ΕΕ να αποκλείσουν μια νέα αναβολή του Brexit, ευελπιστώντας ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα προτιμήσουν στην περίπτωση αυτή την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με την συμφωνία του από μια έξοδο χωρίς συμφωνία.

“Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δηλώνει ότι ο Τζόνσον θα ζητήσει από τους ηγέτες να αποκλείσουν περαιτέρω αναβολή – αναμένεται να τους ζητήσει να καταστήσουν σαφές ότι είναι ‘είτε η νέα συμφωνία είτε καμία συμφωνία, αλλά όχι άλλες αναβολές'”, σημείωσε η Κούενσμπεργκ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 17:51