search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 21:21
MENU CLOSE

Συρίγος: Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης εξαφανίζει και Κάρπαθο-Ρόδο-Κάσο

05.12.2019 12:38
Συρίγος: Κυρώσεις στην Τουρκία στην καλύτερη περίπτωση τον Οκτώβριο - Media

 

Το μνημόνιο με τη Λιβύη δόθηκε νωρίτερα στην δημοσιότητα από την Τουρκία.

Σύμφωνα με αυτό παραβιάζεται η ελληνική ΑΟΖ καθώς το μνημόνιο περιλαμβάνει 18 συντεταγμένες εκ μέρους της Τουρκίας και 18 εκ μέρους της Λιβυής και αναλυτικούς χάρτες βάσει των οποίων καθορίζεται η ΑΟΖ μεταξύ των δύο πλευρών. 

Το κείμενο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες περιήλθε σε γνώση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, αυτό δεν έγινε από την πλευρά της Λιβύης. «Το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος:

“Ο όρος Μνημόνιο Συνεργασίας που υιοθετήθηκε ήταν εντελώς παραπλανητικός. Πρόκειται για κανονικότατη συμφωνία οριοθέτησης. Η Συμφωνία αγνοεί παντελώς την ύπαρξη της Ρόδου, της Κάρπαθου και της Κάσου αλλά και του Καστελόριζου και αποκόπτει παντελώς τα ελληνικά νησιά από την Ανατολή Μεσόγειο”. 

Ο κύριος Συρίγος δήλωσε ότι η συμφωνία μιλά για οριοθέτηση μεταξύ των Τουρκίας-Λιβύης. Παράλληλα, όμως, βασίζεται στη μέση γραμμή, όπως ρητώς αναφέρεται στο κείμενο. 

“Πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση παρότι ακραία και παράνομη” τόνισε ο κύριος Συρίγος, την οποία θα βρίσκουμε διαρκώς στα πόδια μας.

Ανέφερε επίσης ότι “ο Λίβυος Πρωθυπουργός πιθανότατα θα επικαλεστεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ώστε να θέσει σε ισχύ τη συμφωνία και να μην χρειαστεί να επικυρωθεί αυτή από το Κοινοβούλιο το οποίο ο ίδιος δεν ελέγχει”.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 20:24