search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:01
MENU CLOSE

Πεταλωτής: Οποιος συμμετέχει σε διαδηλώσεις δεν είναι αυτόματα τρομοκράτης

07.12.2019 15:02
Πεταλωτής: Οποιος συμμετέχει σε διαδηλώσεις δεν είναι αυτόματα τρομοκράτης - Media

 

Για την αστυνομική βία στα επεισόδια της επετείου από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου μιλά σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Πεταλωτής.

«Οποιος συμμετέχει σε διαδηλώσεις δεν είναι αυτόματα τρομοκράτης και μπαχαλάκης. Το δικαίωμα της διαμαρτυρίας δεν ποινικοποιείται επειδή βαρεθήκαμε (και σωστά) τα επεισόδια», επισήμανε.

«Ευκαιρία λοιπόν για πραγματική συζήτηση περί βίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βαθμού αναγκαιότητας της πρόληψης και της καταστολής, μακριά από δογματισμούς και εύκολα αναθέματα, ανάλογα με το τι ψηφίζουμε. ´Οχι θεωρητική, πολιτική και με σύνεση», πρόσθεσε.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του Γιώργου Πεταλωτή:

1.Η «μηδενική ανοχή», από τη στιγμή που επιλέγεται ως δόγμα ασφάλειας, προϋποθέτει άσκηση βίας (δικαίωμα που επιφυλάσσεται μόνο για το Κράτος υπό πολύ αυστηρές όμως και συγκεκριμένες προϋποθέσεις).

2.Το απαραίτητο μέτρο και η αναλογικότητα της συμπεριφοράς των οργάνων του Κράτους, καθορίζει και τη νομιμότητα των πράξεών τους.

3. ´Οποιος συμμετέχει σε διαδηλώσεις δεν είναι αυτόματα τρομοκράτης και μπαχαλάκης. Το δικαίωμα της διαμαρτυρίας δεν ποινικοποιείται επειδή βαρεθήκαμε (και σωστά) τα επεισόδια.

4. ´Οποιος χρησιμοποιεί τις διαδηλώσεις για να παίξει κατά συνήθεια (μπορεί και κατ επάγγελμα) κλεφτοπόλεμο με τα ΜΑΤ και να δημιουργήσει μπάχαλο, παίρνει το ρίσκο του να υποστεί βία κατά τη διάρκεια και για το σκοπό της σύλληψης. Μέχρι εκεί όμως. Ούτε βία για τη βία, ούτε βία για εκτόνωση. Υπάρχουν νόμοι, κανονισμοί, Σύνταγμα και διεθνείς Συνθήκες. Αναμφισβήτητα και απόλυτα δικαιώματα.

5. Η διαρροή από το Υπουργείο ΠΡΟ ΠΟ λίγες μέρες πριν την επέτειο Γρηγορόπουλου οδηγιών προς Αστυνομικούς για τήρηση μετριοπάθειας, είναι απλή κουτοπονηριά, που όποιος κάνει δεύτερες αναγνώσεις, θα περίμενε και τα χθεσινά συμβάντα . Δίνουμε εικονικά δημόσια οδηγίες μετριοπάθειας , η πραγματική εντολή είναι «μηδενική ανοχή» και με υπερβάσεις , και για ό,τι στραβό τυχαίνει να βγει στη δημοσιότητα (και υπάρχουν πολλά περισσότερα από τις φωτο που κυκλοφορούν και συζητιούνται στα σόσιαλ μίντια) , «φταίει ο υπερβολικός ζήλος μεμονωμένων αστυνομικών», που μπορεί και να πληρώσουν το μάρμαρο.

Ευκαιρία λοιπόν για πραγματική συζήτηση περί βίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βαθμού αναγκαιότητας της πρόληψης και της καταστολής, μακριά από δογματισμούς και εύκολα αναθέματα, ανάλογα με το τι ψηφίζουμε.

´Οχι θεωρητική, πολιτική και με σύνεση. Αλλιώς κάποιοι θα συνεχίζουν να παίζουν τους κλέφτες κι αστυνόμους εις βάρος της Δημοκρατίας και της κοινωνίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:00