search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 06:51
MENU CLOSE

Αποτρεπτική διπλωματία και τουρκικός αναθεωρητισμός

09.12.2019 08:37
Αποτρεπτική διπλωματία και τουρκικός αναθεωρητισμός  - Media

 

Τα προβλήματα με την Τουρκία δεν είναι ούτε τωρινά, ούτε άγνωστα. Η Τουρκία διαχρονικά, σταθερά και με συνέπεια τα καλλιεργεί, τα συντηρεί και τα προβάλλει κατά περιόδους όταν κρίνει ότι αυτό εξυπηρετεί τις εθνικές της επιδιώξεις. Οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της Άγκυρας η οποία με κάθε τρόπο στέλνει μνήματα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην Ανατολική Μεσόγειο που να μην λαμβάνει υπόψη τις τουρκικές θέσεις. 

Παρακολουθώντας κανείς -από την τηλεόραση κυρίως- την προσέγγιση του θέματος, δημιουργεί σε γενικές γραμμές την εντύπωση ότι η Ελλάδα αιφνιδιάστηκε και κατά κάποιο τρόπο σύρθηκε πίσω από τις εξελίξεις. Προφανώς, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Πριν από όλα, τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ είναι εξαιρετικά πολύπλοκα, πράγμα που σημαίνει ότι δύσκολα γίνονται  κατανοητά σε βάθος. Ιδιαίτερα στην σύγχρονη εποχή όπου η διεθνής πολιτική και τα γεωστρατηγικά δεδομένα αλλάζουν συνεχώς μέσα στην πολυπλοκότητά τους, πράγμα που απαιτεί εθνική συστηματική παρακολούθηση, επαγρύπνηση και χάραξη υψηλής στρατηγικής. Κυρίως, όμως, απαιτείται εθνική σύνεση και συναίνεση, τόσο στο επίπεδο της κοινωνίας όσο και του πολιτικού συστήματος, πράγμα καθόλου αυτονόητο σε μια χώρα σαν και την δική μας με τις γνωστές ιδιαιτερότητες και παρά τα ιστορικά παθήματα του παρελθόντος… 

Βέβαια, σε αρκετές περιπτώσεις, η χώρα μας βρέθηκε να μην παρακολουθεί τις ανάλογες ταχύτητες των γενικών εξελίξεων. 

Πάντως, ο άξονας Αθηνών-Ιερουσαλήμ-Λευκωσίας που κατόπιν συμπληρώθηκε από την συνεργασία Λευκωσίας, Καΐρου και Αθηνών,  δείχνει ότι η Αθήνα παρακολουθεί στενά και με σχέδιο τις εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου. Να επισημάνουμε ότι αυτές τις συνεργασίες τις επιδίωξε και η Άγκυρα ανεπιτυχώς δελεάζοντας μάλιστα τόσο την Αίγυπτο όσο και το Ισραήλ με γενναιόδωρες προσφορές. Ακόμα και σήμερα, οι Τούρκοι διπλωμάτες δεν έχουν σταματήσει να διερευνούν, την πιθανότητα μιας επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ και την Αίγυπτο ενώ βρίσκονται σε συζητήσεις και με τον Λίβανο.  Άλλες πάλι φορές, η Ελλάδα μοιάζει να μην αναλαμβάνει ανάλογες πρωτοβουλίες και να υπηρετεί μια εθνική άποψη που υποστηρίζει να μην δημιουργούμε εμείς ζητήματα, δηλαδή να μην παίρνουμε πρωτοβουλίες όσο η Άγκυρα δείχνει  ήσυχη. Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για την Τουρκία ο αναθεωρητισμός στην περιοχή μας είναι σταθερός και διαχρονικός  στρατηγικός της στόχος. Το να αφήνουμε κατά διαστήματα τα προβλήματα να χρονίζουν, είναι σα να τα μεταθέτουμε  -και πιθανώς υπό δυσμενέστερες συνθήκες- στο μέλλον. 

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με το «μνημόνιο» συνεργασίας Τουρκίας και Λιβύης, τα αντανακλαστικά της Αθήνας λειτούργησαν άμεσα. Μετά από καιρό, η χώρα μας μοιάζει να υιοθετεί την τακτική της ενεργητικής διπλωματίας. Ήδη, μέσα σε χρόνο ρεκόρ, η Αθήνα κατάφερε επιτυχώς να διεθνοποιήσει το θέμα, ο Υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στο Κάιρο ενεργοποιώντας τον σχετικό άξονα συνεργασίας και ο πρωθυπουργός επί τη ευκαιρία του εορτασμού των εβδομήντα χρόνων της Ατλαντικής Συμμαχίας κατάφερε να  προβάλει εντός της συμμαχίας τις εθνικές θέσεις της χώρας αλλά και να την παρουσιάσει ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε αντιδιαστολή με την Τουρκία που αποτελεί έναν επικίνδυνο αποσταθεροποιητικό παράγοντα. Οι εξωστρεφείς αυτές ενέργειες δημιούργησαν ένα κλίμα εθνικής αυτοπεποίθησης. Αυτή η ολική θα έλεγε κανείς, κινητοποίηση είχε και σαν αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να κερδίσει μια σειρά ιδιαίτερα σημαντικών δηλώσεων αποδοκιμασίας της συμφωνίας Τουρκίας και Αλ Σαράζ από τις ΗΠΑ, την Ρωσία, την Γαλλία, το Ισραήλ, και την Αίγυπτο.  

Τέλος, πέρα από την συνεχή επαγρύπνηση που πρέπει να έχει η χώρα έναντι των αναθεωρητικών αξιώσεων της Τουρκίας συνάπτοντας διάφορες διεθνείς συμμαχίες, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για να έχει  διπλωματική ισχύ και πειστικότητα, η Ελλάδα πρέπει να διαθέτει ισχυρές αποτρεπτικές Ένοπλες Δυνάμεις. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 06:45