search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:47
MENU CLOSE

Οι ΗΠΑ «ανησυχούν» για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο

10.12.2019 06:35
Αίγυπτος: Ο κορωνοϊός «χτύπησε» τον κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας - Media

 

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο εξέθεσε χθες Δευτέρα στον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι τις «ανησυχίες» της Ουάσινγκτον όσον αφορά «το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Αίγυπτο.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην Ουάσινγκτον, ο Πομπέο έθιξε επίσης υποθέσεις αμερικανών πολιτών που κρατούνται σε αιγυπτιακές φυλακές, ιδίως αυτή του Μουστάφα Κάσεμ, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ο συγκεκριμένος Αμερικανός φυλακίστηκε το 2013, κατηγορούμενος για συμμετοχή σε διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης στο Κάιρο. Καταδικάστηκε το 2018 να εκτίσει δεκαπέντε χρόνια κάθειρξη.

Η Ουάσινγκτον ανέβασε πρόσφατα τον τόνο έναντι της αιγυπτιακής κυβέρνησης, παρά τη φιλική σχέση που διατυμπανίζει με κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πως έχει με τον αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Ο Πομπέο είχε προτρέψει στα τέλη του Νοεμβρίου την Αίγυπτο, στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο, να σέβεται την ελευθερία του Τύπου, έπειτα από σειρά συλλήψεων δημοσιογράφων.

Η Αίγυπτος φυλακίζει τους περισσότερους δημοσιογράφους στην υφήλιο μετά την Κίνα και την Τουρκία, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Διαδηλώσεις — σπάνιες στην Αίγυπτο αφότου απαγορεύθηκαν διά νόμου που υιοθετήθηκε στην Αίγυπτο — εναντίον του προέδρου Σίσι έγιναν τον Σεπτέμβριο σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με πολλές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έκτοτε συνελήφθησαν χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων διανοούμενων, ακτιβιστών, δικηγόρων και δημοσιογράφων. ΜΚΟ κάνουν λόγο για το πιο ευρύ κύμα συλλήψεων αφότου ο Σίσι ορκίστηκε πρόεδρος το 2014.

Πάντως ο Πομπέο τόνισε επίσης στις συνομιλίες του με τον Σούκρι τη «σημασία» που αποδίδει η Ουάσινγκτον στην «ισχυρή στρατηγική εταιρική σχέση» των δύο κρατών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:47