search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:20
MENU CLOSE

Αποκαλυπτικό έγγραφο ΟΗΕ: Η Τουρκία σπάει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη 

14.12.2019 10:07
Αποκαλυπτικό έγγραφο ΟΗΕ: Η Τουρκία σπάει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη  - Media

 

Εξοπλισμό, πυρομαχικά , τεχνική στρατιωτική υποστήριξη αλλά και στρατιωτική εκπαίδευση από την Τουρκία λαμβάνει η κυβέρνηση της Τρίπολης σύμφωνα με έκθεση Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, την οποία δημοσιοποιεί η Εφημερίδα των Συντακτών.

Η έκθεση, εκτάσεως 576 σελίδων, αφορά στην επιτήρηση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Λιβύη, επιδόθηκε δε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού στις 9 Δεκεμβρίου.

Όπως σημειώνει η Εφημερίδα των Συντακτών, οι εμπειρογνώμονες της έκθεσης συμπεραίνουν ότι πόλεμος στη Λιβύη χαρακτηρίζεται από την ευρεία δράση μη επανδρωμένων αεροσκαφών με το ρόλο της Τουρκίας να είναι στο σημείο αυτό «κομβικός» αφού οι επιθεωρητές κατονομάζουν ευθέως την Αγκυρα για παραβίαση του εμπάργκο όπλων.

Στην έκθεση που επισημαίνει ότι στρατιωτική βοήθεια λαμβάνει από χώρες μέλη του ΟΗΕ όχι μόνο η Τρίπολη αλλά και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χαφτάρ, στοιχειοθετείται επαρκώς   παραλαβή μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης (με παραστατικά φορτωτικών από Τουρκία)  ενώ σημειώνεται η παρουσία σε κυβερνητικά εδάφη 18 Τούρκων στρατιωτικών.

Μάλιστα σημειώνεται ότι η Τουρκία προχώρησε σε επαναποστολή μη επανδρωμένων σκαφών που είχαν καταρριφθεί.

Σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος της Άγκυρας στην παράνομη μεταφορά οπλισμού, πυρομαχικών και οχημάτων προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και αναφέρονται χαρακτηριστικά αερομεταφορές με ουκρανικά μεταγωγικά αεροσκάφη από τουρκικά αεροδρόμια.

Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις επίσης στοιχειοθετείται μεταφορά οπλισμού και στρατιωτικών οχημάτων από την Τουρκία προς την Τρίπολη με φορτηγά πλοία, ενώ άλλο περιστατικό παραβίασης αφορά τη μεταφορά με κοντέινερ πιστολιών τουρκικής κατασκευής προς την πόλη Μιζράτα η οποία ελέγχεται ουσιαστικά από την κυβέρνηση της Τρίπολης. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:20