25/02/2020 22:33:26

Μπορέλ: Παράνομη η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης

Μπορέλ: Παράνομη η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης - Media

 

Η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι παράνομη, επισήμανε ο Ζοζέφ Μπορέλ στη συνάντησή του με ανταποκριτές στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η «Καθημερινή της Κυριακής», ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια επανέλαβε τη στήριξή του στην Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και παράλληλα εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κατάσταση και το μέλλον της Λιβύης.

«Πρέπει να ολοκληρώσουμε τη δουλειά για τις κυρώσεις» που θα επιβληθούν στην Τουρκία εξαιτίας των δραστηριοτήτων της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, σημείωσε χαρακτηστικά.  

Ερωτηθείς για το εάν μπορεί η ΕΕ να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή για την άμβλυνση των ελληνοτουρκικών εντάσεων, σημείωσε: «Η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία έχει διαβρωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια", παραδεχόμενος εμμέσως ότι μια τέτοια προσπάθεια θα έπεφτε στο κενό. "Σε κάθε περίπτωση", διευκρινίζει, "δεν πρόκειται για ζήτημα διαμεσολάβησης, αλλά για ζήτημα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου».

Αναφορικά με τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε την προσπάθεια ως μια «διπλωματική επιτυχία», που «επανέφερε την Ευρώπη στο προσκήνιο», διατήρησε ωστόσο τις επιφυλάξεις του για την ανακωχή στη βορειοαφρικανική χώρα που «κρέμεται από μια κλωστή».

«Τα άσχημα νέα είναι ότι δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή ημερομηνία για τη συνάντηση της στρατιωτικής επιτροπής που υποτίθεται ότι θα διαπραγματευθεί την κατάπαυση του πυρός. Σε κάθε περίπτωση μια βιώσιμη λύση θα χρειαστεί πολύ καιρό για να υλοποιηθεί (στη Λιβύη)», σημείωσε. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.