search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:08
MENU CLOSE

To ρίσκο του Μητσοτάκη για προσφυγικό – μεταναστευτικό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2111
13-02-2020
13.02.2020 04:00
To ρίσκο του Μητσοτάκη για προσφυγικό - μεταναστευτικό - Media

 

Κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, η οποία φέρει τη σφραγίδα του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πρέπει να θεωρείται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη κτηρίων και εκτάσεων στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το βάρος του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού. Δεν είναι μόνο οι ανακοινώσεις που έγιναν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο την ίδια μέρα που ο Μητσοτάκης ζήτησε την αλληλεγγύη από την ΚΕΔΕ. Κυρίως είναι η έννοια της επίταξης, σαν τις επιστρατεύσεις και τα φύλλα πορείας στους απεργούς, που έχουμε δει στο παρελθόν. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητούσε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, επιτάξεις πήρε «ως απάντηση» στο αδιέξοδο που έβλεπε το Μαξίμου στη χωροθέτηση των κλειστών κέντρων πριν από το καλοκαίρι, οπότε και αυξάνονται κατακόρυφα οι ροές.

Ταυτόχρονα, με απόφαση του Νότη Μηταράκη «μοιράζονται» ανταποδοτικά τέλη 9,5 εκατ. ευρώ στους δήμους στα όρια των οποίων λειτουργούσαν δομές φιλοξενίας το 2019. Όλο το… ζουμί πάντως, βρίσκεται στις ανακοινώσεις που έκανε ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματεύεται επ’ αόριστον, και ότι όταν την εγκαλούν ότι πρέπει να βρει λύσεις, δεν γίνεται να μην βρίσκει. Ούτε λόγος, φυσικά, για την ιδέα του πλωτού φράγματος, το οποίο μάλλον βούλιαξε στα νερά του Αιγαίου, παρά το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη το υπερασπίστηκαν με σθένος.

Αντ’ αυτού, το σχέδιο περιλαμβάνει κλειστά κέντρα, έλεγχο συνόρων, «ξεσκαρτάρισμα» των αιτούντων άσυλο και επιστροφές. Οι νησιώτες σε Λέσβο, Σάμο, Κω, Λέρο και Χίο – που αποφάσισαν να διακόψουν κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση – φοβούνται ότι τα κλειστά κέντρα θα λειτουργήσουν συσσωρευτικά με τα ανοιχτά, και ότι θα καταλήξουν σε νέες άναρχες δομές. Το φόβο αυτό επιτείνει και το «θολό» κυβερνητικό σχέδιο για μετακινήσεις στην ενδοχώρα, σαν η κυβέρνηση να ζύγισε τις… έδρες των νησιών με το πολιτικό κόστος σε άλλες περιοχές και να αποφάσισε πού αξίζει να χάσει.

Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με άλλους τοπικούς φορείς (ο Στέλιος Πέτσας ισχυρίστηκε ότι με τα πέντε νησιά έγινε εξαντλητικός διάλογος), ώστε να μην ξαναδούμε κατοίκους στη Μακεδονία να μπλοκάρουν λεωφορεία με αιτούντες άσυλο ή στη Στερεά Ελλάδα να κλείνουν την εθνική σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Έτσι, το κυβερνητικό σχέδιο εστιάζει στα νησιά που σηκώνουν ήδη το βάρος, χωρίς κανείς να μπορεί να υπολογίσει τους ανθρώπους που βρίσκονται για μήνες εγκλωβισμένοι, και το πώς μπορεί να αντιδράσουν. Γι’ αυτό και τα νέα κέντρα αναμένεται να ετοιμαστούν σε χρόνο-ρεκόρ, όπως ελπίζει η «γαλάζια» κυβέρνηση.

Η επίταξη…

Σε αυτό το πλαίσιο, την ανάγκη φιλοτιμία εποίησε η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να διασώσει κάτι από το αφήγημα της για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Έτσι, ενώ η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε βγει στα κάγκελα όταν ο Γιάννης Μουζάλας ως υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξέταζε το ενδεχόμενο να επιτάξει ξενοδοχεία για την φιλοξενία προσφύγων τώρα, πλέον, διά στόματος του αρμοδίου υπουργού Νότη Μηταράκη η «γαλάζια» κυβέρνηση ανακοίνωσε το… ανείπωτο: Ότι θα επιτάξει κτίρια και χώρους στα νησιά υποδοχής προσφύγων και μεταναστών προκειμένου να δημιουργήσει κλειστά κέντρα κράτησης.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο βήμα πέραν του ότι θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσει προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει και φωτιά στις ήδη τεταμένες σχέσεις της κυβέρνησης με τις κοινωνίες και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης με απρόβλεπτες συνέπειες. Την ίδια στιγμή, η απόφαση της κυβέρνησης δέχεται μαζικά πυρά από όλες τις κατευθύνσεις ενώ μια υπόρρητη κριτική λέει ότι στην ουσία με την τακτική αυτή η ΝΔ ενισχύει ακραία στοιχεία και ρίχνει νερό στο μύλο ακόμα και της Χρυσής Αυγής η οποία υποτίθεται ότι μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 μπήκε στο περιθώριο.

«Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, των δύο και πλέον μηνών, συζητήσαμε με όλους τους φορείς, τοπικούς, δημοτικούς. Όμως, ο διάλογος δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την αδράνεια. Είναι κάτι το οποίο είναι πιεστικό, είναι κάτι το οποίο η ελληνική κοινωνία περιμένει να το δει να υλοποιείται. Και η κοινωνία είναι μαζί μας όσον αφορά την κατεύθυνση των βασικών αξόνων του σχεδίου μας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Και πρόσθεσε πως «ένας από αυτούς τους άξονες είναι και οι κλειστές δομές και προχωρούμε στην κατασκευή τους. Δεν μπορούσαμε να χάσουμε άλλο χρόνο. Κι αυτό, προκειμένου να έχουμε τις κλειστές δομές σε λειτουργία το καλοκαίρι για να αντιμετωπίσουμε τυχόν αυξημένες ροές».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης σημείωσε (ΑΝΤ1) πως «αν δεν προχωρούσαμε στην επίταξη, θα χάναμε ακόμη έξι μήνες και δεν θα προλαβαίναμε να κάνουμε τίποτα μέχρι το τέλος του έτους». Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης μίλησε για «έκπληξη» και τόνισε πως «οι αποφάσεις που έχουμε λάβει μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφιστάμενων. Τούτο έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει. Η κοινωνία θα αντιδράσει. Εμείς σεβόμαστε την βούληση της τοπικής κοινωνίας και ως μηχανικός έχω διδαχθεί ότι όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο αυτό δεν γίνεται. Με σωφροσύνη, χωρίς να εξάπτουμε τα πάθη, στο πλαίσιο της νομιμότητας θα κάνουμε αυτό που πρέπει».

… και ο Άδωνις

Το πόσο προβληματικό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τα κλειστά κέντρα φάνηκε ανάγλυφα από τα όσα είπε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχθηκε ότι η κίνηση αυτή θα κοστίσει στην κυβέρνηση ευρωπαϊκά κονδύλια. «Ας μην πάρουμε φράγκο από την ΕΕ, αρκεί να είναι κλειστά. Κανένα πρόβλημα. Ούτε ένα ευρώ. Αν είναι να καταστραφεί η Ελλάδα δεν θέλω ούτε ένα ευρώ από τους Ευρωπαίους», είπε χαρακτηριστικά ο Γεωργιάδης.

Μάλιστα ο (και) αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε, έχοντας… απόσταση από τα όσα επίσημα ανακοινώνει το νεοσυσταθέν αρμόδιο υπουργείο, ότι «τα κέντρα πρέπει να είναι κλειστά. Κι όταν λέμε κλειστά, εννοούμε κλειστά. Αμυγδαλέζα. Να μη βγαίνει έξω ούτε κουνούπι. Ποτέ. 24 ώρες το 24ωρο. Μέχρι να φύγουν. Το μήνυμα πρέπει να είναι: “Πήγες στην Ελλάδα κύριε; Σε κλείσανε μέσα. Όποτε θες να γυρίσεις στην πατρίδα σου, φύγε. Μέχρι να κριθεί το αίτημα (ασύλου) σου δεν κουνάς ρούπι από κει. Αν είσαι πρόσφυγας, πάρε το χαρτί σου πήγαινε όπου θέλεις, αν όχι γυρνάς την άλλη μέρα πίσω”. Αν είναι να είναι μέσα κλεισμένοι, μια χαρά θα γυρίσουν (στην Τουρκία)».

Βίντεο με επιτεύγματα

Τα πράγματα φαίνεται ότι είναι τόσο δύσκολα για την κυβέρνηση που το Μαξίμου πριν καλά καλά κλείσει χρόνος για την κυβέρνηση αισθάνθηκε την ανάγκη να δημοσιοποίησει βίντεο με τα έως τώρα κυβερνητικά επιτεύγματα. «Έχουμε αποδείξει πως ό,τι λέμε, γίνεται. Μέσα σε 7 μήνες καταφέραμε πολλά. Εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας γραμμή γραμμή. Το είπαμε. Το κάναμε. Και έτσι θα συνεχίσουμε σε όλους τους τομείς», σημείωνε στην ανάρτηση του για το βίντεο ο Μητσοτάκης στα social media.

Η παρουσίαση του Μαξίμου υπενθυμίζει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που εφαρμόστηκε από το 2019, την κατάργηση του ασύλου της ανομίας στα πανεπιστήμια, το επίδομα γέννησης 2000 ευρώ για κάθε παιδί και την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί, την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, την ενίσχυση των δυνάμεων της αστυνομίας με 1.500 νέους αστυνομικούς, την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή για 3 χρόνια, τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10,000 ευρώ από 22% στο 9%, τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από το μόνιμο τόπο διαμονής τους. Το βίντεο καταλήγει με το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων για το 2020, μία λίστα με 134 προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς του κράτους που ήδη αρχίζουν να εφαρμόζονται, σύμφωνα με την κυβερνητική πλευρά.

Επαφές για μπάλα

Κατά τα λοιπά η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει τα μέτωπα που έχουν ανοίξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, απευθυνόμενη κυρίως στις διεθνείς Ομοσπονδίες FIFA και UEFA προσπαθώντας να ξεμπλέξει τα πράγματα. Τον κύκλο επαφών με τις δυο ποδοσφαιρικές αρχές ολοκλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έφερε στις αποσκευές του «μια βασική συναντίληψη για τα ζητήματα που συζητήθηκαν».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «η UEFA συμφώνησε να παρέχει τεχνική βοήθεια, ενώ από την ελληνική πλευρά υπήρξε πλήρης πολιτική δέσμευση ότι οι προτάσεις αυτές θα υλοποιηθούν στο ακέραιο και πως σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων που θα υιοθετηθούν, θα γίνεται αποβολή ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

Απαντώντας σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο μπρίφινγκ σημείωσε πως «αυτό που θέλουμε να κρατήσουμε είναι ότι, στις 25 Φεβρουαρίου, θα υπάρχει η επίσκεψη του Προέδρου της ΟΥΕΦΑ στην Αθήνα που θα συνοδεύεται από τον Αντιπρόεδρο της ΦΙΦΑ, τον κ. Γκρεκ Κλαρκ. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο το επιδιώξαμε από την αρχή».

Πρόσθεσε μάλιστα ο Πέτσας πως με την επίσκεψη του στην Αθήνα ο Κλαρκ, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της αγγλικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας «θα συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση του πλαισίου, το οποίο αναμένεται να υπογραφεί στις 25 Φεβρουαρίου για να έχουμε στο τέλος την ανάταξη και την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:08