search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:50
MENU CLOSE

Δηλώστε και γλιτώστε – Ευκαιρία αποκατάστασης των πραγματικών τετραγωνικών για ακίνητα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2112
13-2-2020
16.02.2020 04:00
homes.jpg

 

Τη δυνατότητα να δηλώσουν τις προσεχείς ημέρες, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος), τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα θα έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, γλιτώνοντας ταυτόχρονα από πρόστιμα και αναδρομικές χρηματικές αξιώσεις δημοτικών τελών και φόρων. Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών εξετάζει την παράταση της σχετικής διαδικασίας, που λήγει στα τέλη Μαρτίου, μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Η ρύθμιση αφορά όσους έχουν δηλώσει λανθασμένα εδώ και πολλά χρόνια τα τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους στους δήμους, όσους τακτοποίησαν ημιυπαίθριους χώρους και αυθαίρετα κτίσματα, καθώς και όσους έχουν αφήσει αδήλωτα στους δήμους ακόμα και ολόκληρα ακίνητα.

Για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση, η χρέωση με τα επιπλέον ποσά δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών θα αρχίσει να υπολογίζεται από την 1η Ιανουαρίου 2020, ανεξάρτητα από τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. Η ηλεκτρονική διαδικασία για τη δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών θα γίνεται με τους κωδικούς του Τaxis. 
Οι ιδιοκτήτες θα συνδέονται με τους κωδικούς πρόσβασης του Taxisnet στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα δηλώνουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους και θα επισυνάπτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τα οποία θα έχουν σκανάρει ή φωτογραφίσει.

Παρακάτω ακολουθούν συνοπτικά τα επτά σημαντικότερα σημεία της ρύθμισης.
1. Η ρύθμιση αφορά κάθε ιδιοκτήτη κτίσματος ή οικοπέδου που δεν το έχει δηλωμένο στον δήμο καθώς και κάθε ιδιοκτήτη που το έχει δηλώσει με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, όπως διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτηρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.
2. Η ρύθμιση καλύπτει τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία αλλά και τις επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.
3. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση με τα πλήρη και ορθά στοιχεία των επιφανειών όλων των ακινήτων τους, ηλεκτροδοτούμενων και μη, με την οποία θα απαλλαγούν από όλες τις αναδρομικές οφειλές πολλών ετών και από οποιοδήποτε πρόστιμο ή προσαύξηση, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαίρετων ακινήτων.
4. Η ρύθμιση αφορά κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους δήμους της χώρας, δηλαδή τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και τον δημοτικό φόρο.
5. Οι δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συνυποβάλουν φωτοτυπίες από τον τίτλο ιδιοκτησίας τους, τον τίτλο τακτοποίησης (αν υπάρχει), το Ε9 τους από το οποίο προκύπτει και ο ΑΦΜ τους, πρόσφατο λογαριασμό ρεύματος και την αστυνομική ταυτότητά τους.
6. Η χρέωση των δημοτικών φόρων και τελών για τα πρόσθετα εμβαδά που θα δηλωθούν θα αρχίσει να τρέχει από την 1η Ιανουαρίου 2020, όποτε και αν δηλωθούν αυτά.
7. Εάν δεν δηλωθούν εμπρόθεσμα τα πρόσθετα εμβαδά, μετά τη λήξη της προθεσμίας οικειοθελούς δήλωσης θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:50