search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:09
MENU CLOSE

Εισαγγελικές πηγές: Πώς μπορεί να αρθεί το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων

19.02.2020 14:13
Εισαγγελικές πηγές: Πώς μπορεί να αρθεί το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων - Media

 

Για να αρθεί η προστασία των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους του Αρείου Πάγου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», έχουν διπλή ιδιότητα. Την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. 

Οι ιδιότητες αυτές δόθηκαν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και συγκεκριμμένα, την πρώτη, από την Ελένη Τουλουπάκη, με την απόφασή της να επικυρώνεται από τον Δημήτριο Παπαγεωργίου, πρώην εποπτεύων της εισαγγελίας Διαφθοράς και τη δεύτερη ιδιότητα από τον εισαγγελέα Χρήστος Ντζούρας.

Κατά συνέπεια, η προανακριτική επιτροπή πρέπει να απευθύνει αίτημα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για άρση των δύο ιδιοτήτων και αυτές θα αποφανθούν.

Ειδικότερα, για την άρση της ιδιότητας του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος πρέπει να συναινέσει η Ελένη Τουλουπάκη και ο εποπτεύων αυτήν, εισαγγελέας Μπρακουμάτσος, ενώ για την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, αρμόδιος είναι ο σημερινός εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Υπενθυμίζεται ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-μέλη της προκαταρκτικής επιτροπής κατέθεσαν σήμερα στον Εισαγγελέα Α.Π. αναφορά με την οποία καταγγέλλουν «πρακτικές που φαλκιδεύουν το πλαίσιο των δικονομικών ρυθμίσεων που έχει τεθεί για την προστασία εκείνων που, στο πλαίσιο διερεύνησης εγκλημάτων διαφθοράς, καταθέτουν στοιχεία που αφορούν ισχυρούς κοινωνικοοικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες».

«Ζητήσαμε από τον κ. Πλιώτα να διασφαλιστεί η προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων και να τηρηθεί η νομιμότητα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η Όλγα Γεροβασίλη. «Θέλουμε να καταθέσουν οι μάρτυρες αλλά διαφωνούμε με την πρακτικές που ακολούθησε η Επιτροπή» τόνισε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη. 
 
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή Σπύρος Λάππας δήλωσε ότι «ήρθαμε να αποδώσουμε  έγγραφο διαμαρτυρίας ζητώντας την προστασία της νομιμότητας την οποία παραβιάζει η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής.

Την ίδια ώρα, με χαμηλές προσδοκίες προσέρχεται, εκ νέου, σήμερα η αντιπροσωπεία της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, για να λάβει κατάθεση από τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμο Σαράφη», για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα βιαίας προσαγωγής, που χθες δεν κατέστη δυνατό να εκτελεστεί.

Η αντιπροσωπεία έχει ζητήσει σήμερα να εξετάσει, επίσης, τον δεύτερο προστατευόμενο μάρτυρα, με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», η οποία με επιστολή της έχει δηλώσει ότι δεν έχει να εισφέρει στην έρευνα της επιτροπής και σύμφωνα με πληροφορίες δε θα παραστεί στη ΓΑΔΑ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκδίδεται ένταλμα βίαιης προσαγωγής το οποίο, όπως και χθες, δεν θα προσυπογράψει το ΚΚΕ που θεωρεί την όλη διαδικασία προστασίας των μαρτύρων προσχηματική και ζητάει καταθέσεις από τους μάρτυρες με την πραγματική τους ταυτότητα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:09