search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:09
MENU CLOSE

Μέρκελ για τη σφαγή στο Χανάου: Το μίσος είναι δηλητήριο (Photos)

20.02.2020 15:47
Μέρκελ για τη σφαγή στο Χανάου: Το μίσος είναι δηλητήριο (Photos) - Media
 
Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες σε ολόκληρη τη χώρα και στο κρατίδιο του Έσσεν, όπου βρίσκεται η πόλη Χανάου, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Φραγκφούρτη, με 100.000 κατοίκους. Για το απόγευμα προγραμματίζεται εκδήλωση μνήμης στο κέντρο της πόλης.
 
Ο δράστης, ένας Γερμανός 43 χρονών, σε δύο μπάρ εκτέλεσε 9 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων τουρκικής καταγωγής, πριν εντοπιστεί από στην αστυνομία νεκρός σε διαμέρισμα δίπλα στη μητέρα του, την οποία επίσης σκότωσε, όπως όλα δείχνουν.
 
Τα μέχρι τώρα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για εγκληματική πράξη με ακροδεξιά ρατσιστικά κίνητρα. Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό γενικό εισαγγελία Πέτερ Φρανκ από την ανάλυση του βίντεο και του μανιφέστου που άφησε ο δράστης, φαίνεται ότι εμφορούνταν από ακροδεξιά ιδεολογία. Το όπλο βρέθηκε δίπλα στον δράση και τη νεκρή μητέρα του. Ο εισαγγελέας είπε ακόμη ότι, από τους 6 τραυματίες, η κατάσταση του ενός είναι σοβαρή.
Ακυρώθηκε η συνάντηση Ζεεχόφερ-Μηταράκη
Το αποτροπιασμό της για την επίθεση εξέφρασε σε δήλωση της η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Αν και είναι νωρίς για μια τελική εκτίμηση», είπε, «υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δράστης είχε ακροδεξιά και ρατσιστικά κίνητρα, διακατεχόταν από μίσος για ανθρώπους με διαφορετική καταγωγή, θρησκεία και εμφάνιση. Ο ρατσισμός είναι δηλητήριο, το μίσος είναι δηλητήριο και αυτό το δηλητήριο υπάρχει στη γερμανική κοινωνία και ευθύνεται για πολλά εγκλήματα», τόνισε η καγκελάριος. Τον αποτροπιασμό της εξέφρασε και η γερμανική κυβέρνηση. «Οι σκέψεις μας σήμερα το πρωί είναι στους ανθρώπους στο Χάναου, όπου στο κέντρο της πόλης διεπράχθη ένα φρικτό έγκλημα», έγραψε στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Την πράξη κατήγγειλε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάϊερ, αλλά και υπουργοί, πρόεδροι κομμάτων.
 
Ο Γερμανός πρόεδρος βρίσκεται καθοδόν προς το Χάναου. Το βράδυ θα λάβει μέρος σε τελετή για τη μνήμη των θυμάτων της συνοδευόμενος από τον τοπικό πρωθυπουργό Φόλκερ Μπουφιέ. Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ μάλιστα ακύρωσε όλες τις συναντήσεις του σήμερα στο Βερολίνο προκειμένου να πάει κι αυτός στο Χάναου. Ένα από τα ραντεβού που ακυρώθηκαν ήταν η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο.
Δηλώσεις αλληλεγγύης
Αμέτρητες οι δηλώσεις και εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους συγγενείς των θυμάτων από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την «τεράστια οδύνη του» και την «πλήρη αλληλεγγύη του» προς τη Γερμανία. «Είμαι στο πλευρό των θυμάτων και των συγγενών τους, είμαι στο πλευρό της καγκελαρίου στον αγώνα της για τις αξίες μας και τον σεβασμό στη δημοκρατία», έγραψε στο twitter. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σοκαρισμένη από τη διπλή επίθεση. Ανάλογες δηλώσεις και από τους επικεφαλής των άλλων κοινοτικών θεσμών. Τις επιθέσεις καταδίκασε νωρίτερα και η Τουρκία. Δεδομένου ότι ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται άνθρωποι τουρκικής καταγωγής, ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ερντογάν έκανε μέσω τwitter λόγο για «ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον πολιτών μας» και ζήτησε από τις γερμανικές αρχές την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
 
Οι πρώτοι πυροβολισμοί έπεσαν γύρω στις 10 χθες το βράδυ σε μπαρ με ναργιλέδες στο κέντρο του Χάναου. Ο δράστης χτύπησε το κουδούνι, εισήλθε στο χώρο των καπνιστών και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως γύρω του, σκοτώνοντας συνολικά πέντε νεαρά άτομα – τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα, πιθανότατα έγκυο. Οι περισσότεροι φαίνεται να ήταν κουρδικής καταγωγής. Ο δεύτερος τόπος του εγκλήματος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Μπροστά σε ένα ψιλικατζίδικο ακούστηκαν εκ νέου πυροβολισμοί. Τραγικός ο απολογισμός κι εκεί: τέσσερις νεκροί. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι αστυνομικοί εντόπισαν τον δράστη νεκρό στο σπίτι του, δίπλα στο πτώμα της μητέρας του. Ο συνολικός απολογισμός της χθεσινής αιματηρής νύχτας στο Χάναου είναι 11 νεκροί μαζί με τον δράστη.
Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το δράστη;
Σύμφωνα με την Bild πρόκειται για τον 43χρονο Γερμανό Τομπίας Ρ. που, όπως όλα δείχνουν, έδρασε μόνος του. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες δεν είχε υποπέσει ποτέ στην αντίληψη των αρχών και της αστυνομίας. Ωστόσο επιστολή 24 σελίδων που βρέθηκε καθώς και βίντεο-ομολογία του παραπέμπουν ξεκάθαρα σε ακροδεξιά κίνητρα. Συγκεκριμένα ο δράστης φέρεται να λέει ότι «συγκεκριμένοι λαοί που δεν μπορούν να εκδιωχθούν πλέον από τη Γερμανία θα πρέπει να εξοντωθούν». Άνθρωποι που κατάγονται από αραβικές χώρες είναι κατώτερης ποιότητας, είναι τεμπέληδες, και συνεπώς, κατά την άποψη του, δεν έχουν το δικαίωμα να ζουν. Πέραν αυτού, όπως αναφέρει η Bild, η πολυσέλιδη επιστολή εμπεριέχει περίεργες, χαοτικές και μπερδεμένες αναφορές σε μυστικές υπηρεσίες και θεωρίες συνομωσίας. Ανάμεσα στα άλλα αναφέρει σε αυτό το κείμενο ότι συγκεκριμένη ομάδα αλλοδαπών που ζουν στη Γερμανία, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατό να απελαθούν, θα πρέπει να εξοντωθούν.
 
Η επιλογή των δύο καφενείων δεν ήταν λοιπόν τυχαία. Ο δράστης που είχε άδεια οπλοφορίας, γνώριζε καλά ότι οι θαμώνες τους ήταν άνθρωποι με καταγωγή από την Τουρκία ή και από αραβικές χώρες. Λόγω της βαρύτητας της υπόθεσης και καθότι φαίνεται να έχει ακροδεξιό υπόβαθρο, τις έρευνες έχει αναλάβει η ομοσπονδιακή εισαγγελία στην Καρλσρούη. Γερμανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν ήδη λόγο για τον «τρομοκράτη του Χάναου» και για άλλο ένα περιστατικό ακροδεξιάς τρομοκρατίας.
 
Πηγή: DW.com
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:07