search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:54
MENU CLOSE

Καμπανάκι από ΚΚΕ για προστασία της δημόσιας υγείας και εργασιακών δικαιωμάτων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2116
12-3-2020
14.03.2020 04:00
kke_1-4.jpg

 

Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες των μέτρων για τον κορωνοϊό είναι το μήνυμα που στέλνει το ΚΚΕ, καθώς αρχίζουν και κάνουν την εμφάνισή τους καταγγελίες για εργοδότες που μετατρέπουν την υποχρεωτική άδεια εργαζομένων λόγω κρούσματος σε «άνευ αποδοχών», με «κούρεμα» της ασφάλισης κ.λπ.

Το μήνυμα αυτό ανέδειξε με δήλωσή του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σημείωσε πώς το ΚΚΕ καλεί, με αίσθημα ευθύνης, οι υποδείξεις του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, «να συνοδεύονται με κυβερνητικά μέτρα, που να διασφαλίζουν ταυτόχρονα και τα δικαιώματα των εργαζομένων». Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το σκέλος της Υγείας, το ΚΚΕ καλεί σε ενίσχυση μέσω προσλήψεων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και την εφαρμογή μέτρων πρόληψης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Ειδικότερα, το ΚΚΕ προτείνει πέντε μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και των δικαιωμάτων των εργαζομένων:
1. Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
2. Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημοσίων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
3. Με κυβερνητική απόφαση να διασφαλιστούν πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:
    -Σε όσους εργαζόμενους νοσούν.
    -Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης.
    -Σε όσους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειάς τους.
    -Σε όσους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.
4. Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.
5. Το συνολικό κόστος πρέπει να το αναλάβει το ίδιο το κράτος, οι διάφοροι, επίσης, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ή οι αυτοαπασχολούμενοι στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο.
Σχετική επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας έχει καταθέσει και ο βουλευτής της Κ.Ο. του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Η κυβέρνηση να επιβάλει μέτρα πρόληψης στην Εκκλησία
Όσον αφορά το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την Εκκλησία και την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τη θεία κοινωνία, το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του επέρριψε το βάρος της ευθύνης στην πολιτεία και την κυβέρνηση, καλώντας την ουσιαστικά να επιβάλει τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και στην Εκκλησία, όπως ισχύουν για όλους. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «η προστασία της δημόσιας υγείας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να εναπόκειται σε θρησκευτικές ή μεταφυσικές ιδεοληψίες. Γι’ αυτό τον λόγο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία του λαού, από τα οποία δεν μπορούν να εξαιρούνται οι – κατά τα άλλα σεβαστές – εκκλησιαστικές λειτουργίες».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24