search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:54
MENU CLOSE

Δύο μνηστήρες για την Forthnet

26.03.2020 14:20
Συμφωνία 100 εκατ. ευρώ για τη Forthnet - Media

 

Σε νέο κύκλο επεισοδίων φαίνεται να περνά το «σήριαλ» της Forthnet, προσθέτοντας στο «καστ» του δύο ακόμα «μνηστήρες», έναν μάλιστα πρωτοεμφανιζόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, πέρα από το ενδιαφέρον της Duet, σε συζητήσεις βρίσκεται και η BC Partners μέσω της United Group, της θυγατρική της που δραστηριοποιείται στον χώρο της Pay TV και των τηλεπικοινωνιών. 

Όπως όλα δείχνουν οι δύο εταιρείες θα ενημερωθούν για τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας και μετά την διενέργεια ελέγχου θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της κατάθεσης προσφοράς, διαδικασία που αναμένεται να ξεπεράσει χρονικά τον ένα μήνα.

Όσο για το αντίτιμο που προσφέρουν για την απόκτηση του ελέγχου των μετατρέψιμων σε μετοχές ομολογιών της εισηγμένης που κατέχουν σήμερα οι τράπεζες, φαίνεται να κινείτα στα ίδια επίπεδα με αυτό τη Alter Ego(41 εκατ.ευρώ) ενώ στα ίδια επίπεδα δείχνει να κινείται και το ύψος του κουρέματος (80%) το οποίο μπορεί να γίνει στις τραπεζικές υποχρεώσεις της εταιρείας. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί, οι τραπεζικές υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονται συνολικά σε 296,8 εκατ. ευρώ ( με τα 255 εκατ. το βραχυπρόθεσμο μέρος τους και τα 41,850 εκατ. ευρώ το μακροπρόθεσμο).

Η διαφορά στο εν λόγω σενάριο, όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς στο insider.gr, είναι πως η διαδικασία είναι πιθανό να μην προχωρήσει με αποκλειστικές διαπραγματεύσεις, όπως είχε γίνει στο παρελθόν τόσο με τον όμιλο της Alter Ego, όσο και με τους προηγούμενους ενδιαφερόμενους (Vodafone – Wind, Antenna Group – Blackstone)-  αλλά με μια διαγωνιστική διαδικασία στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι και από την οποία θα αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής.

Οι ίδιο κύκλοι μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη, παρότι η εταιρεία έχει δηλώσει ότι αποσύρεται από την διεκδίκηση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας. Να υπενθυμίσουμε ότι στην επιστολή απόσυρσης από την διαδικασία της Alter Ego η εταιρεία καταλόγιζε ευθύνες στην Alpha Bank, μιας εκ των πιστωτριών τραπεζών, η οποία με νέα, κάθε φορά, προαπαιτούμενα δημιουργούσε προσκόμματα – όπως η αποδέσμευση συγκεκριμένων λογαριασμών της Forthnet για την κάλυψη των υποχρεώσεών της – στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. 

Τέλος, οι πληροφορίες δεν αποκλείουν και το σενάριο της συγκέντρωσης των ομολογιών της Forthnet από λιγότερες τράπεζες ώστε να διευκολυνθούν οι όποιες διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, κάτι που έχει γίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν. Να σημειωθεί ότι οι τραπεζες ελέγχουν αθροιστικά ένα ποσοστό της τάξης του 36 % (η Τράπεζα Πειραιώς 13,69%, η Εθνική Τράπεζα ποσοστό 11,01%, η Alpha Bank ποσοστό 7,69% και η Attika Bank 3,81%).

Ποιοι είναι οι «μνηστήρες»

Να υπενθυμίσουμε ότι η ο όμιλος της Duet Group είναι ένα βρετανικό επενδυτικό σχήμα, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 4 δισ. δολαρίων με επικεφαλής τον Henry Gabay. Αποτελεί όμιλο επενδύσεων χαρτοφυλακίου με θυγατρικές πολλές εταιρείες-διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των Duet Private Equity που εμπλέκεται στη διαδικασία με τη Forthnet, Emerging Markets Investment Management, Duet Alternative Investments, Merit Capital και Hill Street Limited. Στην περίπτωση της χώρας μας, το βρετανικό επενδυτικό fund είχε εκφράσει την πρόθεσή του να επενδύσει 100 εκατ. ευρώ στην ψηφιακή τράπεζα Praxia, ενώ έχει ενδιαφερθεί και για την Νηρέα-Σελόντα καθώς και άλλα distress transactions.

Όσο για την BC Partners, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και τρεις δεκαετίες στην Ευρώπη ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια και στην Β. Αμερική, να υπενθυμίσουμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Wind. Η εταιρεία έχει μέχρι στιγμής διαχειριστεί κεφάλαια ύψους 25 δισ. ευρώ και έχει προχωρήσει σε 113 επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων σε 5 βασικούς κλάδους σε 18 χώρες. Το 2019 μάλιστα εξαγόρασε και την United Group, μέσω της οποίας διεκδικεί την Forthnet, η οποία έχει στην κατοχή της τηλεπικοινωνιακές και εταιρείες streaming περιεχομένου σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στη χώρας μας η εταιρεία έχει εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:52