search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:11
MENU CLOSE

Η Μέρκελ και ο Ζάλογγος

30.03.2020 05:20

 

Ανίκανη εμφανίζεται για μια ακόμη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση  να δικαιολογήσει την ύπαρξη  της. Η έννοια της αλληλεγγύης επάνω στην  οποία στηρίχτηκε όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα  καταρρέει  μπροστά το διάβα του κορονοιού καθώς οι χώρες του Βορρά αρνούνται να « στηρίξουν» τις οικονομίες των χωρών που έχουν πληγεί  περισσότερο – Ιταλία , Ισπανία. Γαλλία –  από τον κορονοιο.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι η επόμενη μέρα μετά το τέλος της πανδημίας θα αφήσει πίσω της καμένη γη. Φοβισμένους πολίτες, ανύπαρκτο τουρισμό, άδεια ταμεία, εξαθλιωμένα συστήματα υγείας, εκατομμύρια ανέργους ,  και Τράπεζες υπό κατάρρευση.

Αν όχι τώρα, πότε; Αυτό είναι λοιπόν  το ερώτημα το οποίο πλανιέται πάνω από την Ευρώπη καθώς η Αγλεκα Μέρκελ έχει στυλώσει τα πόδια και δεν δέχεται να εκδοθεί το ομόλογο ειδικού σκοπού προκειμένου να ενισχυθούν οι οικονομίες στις χώρες της Ευρώπης  που έχουν πληγεί από τον κορονιο.  Αν όχι τώρα πότε  θα φανεί ότι το Ενωμένη Ευρώπη έχει  την σημασία  και την   αξία  της  για τους πολίτες που κατοικούν σε αυτή την ήπειρο;

Η Γερμανία και οι δορυφόροι της  επιμένουν στο να «δεθούν» όλες οι χώρες με τα δεσμά των μνημονίων αντί να τους δοθεί μια οικονομική ανάσα που θα τους επιτρέψει  να ξαναστηθούν στα πόδια τους. Επιμένουν στα σκληρά μέτρα , στην σκληρή πολιτική , στην σκληρή λογική η οποία δεν οδηγεί πουθενά αλλού παρά στην απομάκρυνση των πολιτών από το Ευρωπαϊκό ιδεώδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο  Ιταλικός τύπος αμέσως μετά την σύνοδο κορυφής και το «όχι» της Γερμανίας για την έκδοση ομολόγου  επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον της Ευρωπαϊκής ένωσης  .   Η οικονομική εφημερίδα Il Sole-24 Ore ανέφερε ότι «όταν μετράμε νεκρούς, δεν μετράμε δισεκατομμύρια»,   η Fatto Quotidiano είχε τίτλο  «Ο Κόντε είπε σε μια νεκρή Ευρώπη να πάει να γ…θεί» ενώ η μετριοπαθείς Corriere della Sera   επεσήμανε ότι «Αν η Ευρώπη δεν συμφωνήσει, το ευρωπαϊκό σχέδιο έχει τελειώσει».

Οι ευρωσκεπτικιστές είναι έτοιμοι  για την επόμενη μέρα την στιγμή που  η Αγκελα Μέρκελ φαίνεται να ξεχνάει  ότι εάν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε  ακολουθήσει την γραμμή που του προτείνει, βάζοντας την χώρα  του σε ένα  πρόγραμμα την επόμενη μέρα θα έχει σοβαρά προβλήματα από  τον Σαλβίνι και την Λέγκα του Βορρά. Τα ίδια προβλήματα θα έχει και ο Μακρόν με την Λεπέν αλλά και όλες οι χώρες που τα ακροδεξιά κινήματα παρουσιάζουν έξαρση.

Η Αγκελα Μέρκελ και  η παρέα της αυτή την φορά  φαίνεται να ξεχνούν ότι δεν έχουν να κάνουν με την αποδεκατισμένη Ελλάδα όπου τους έπαιρνε να εκβιάζουν τις ελληνικές κυβερνήσεις ακόμα και τον ελληνικό λαό αφού πρώτα τον είχαν απαξιώσει χαρακτηρίζοντας τον τεμπέλη και οκνηρό. Εδώ έχουν να κάνουν με τους βασικούς εταίρους της Ένωσης που βρίσκονται στην άκρη του γκρεμού εξ αιτίας μιας πανδημίας.

Λογικά λοιπόν  Ιταλοί αναλυτές  λένε ότι η  έξοδος της Ιταλίας από την Ευρωπαϊκή και νομισματική ένωση θα πρέπει να θεωρηθεί το πρώτο βήμα για την διάλυση της Ε.Ε.  καθώς οι γείτονες μας θα βιώσουν εκτός από τον πόνο της απώλειας των δικών τους ανθρώπων    και την ματαιότητα του εγχειρήματος να ανήκεις κάπου χωρίς αντίκρισμα.

Μήπως η Μέρκελ με την αλαζονεία της ετοιμάζεται τελικά  να χορέψει τον χορό του Ζαλόγγου συμπαρασύροντας μαζί της όλο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:11