search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 03:59
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Πώς ο ιός «μεταμφιέζεται» και ξεγελά τα κύτταρά μας

09.04.2020 16:59
Νανοτεχνολογία ΑΠΘ: Αντισηπτικό αδρανοποιεί τον κορωνοϊό - Media

 

Με «λύκο σε προβιά προβάτου» παρομοιάζει τον νέο κορωνοϊό μια καινούρια έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο Sars-CoV-2 (που προκαλεί τον COVID-19) εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα ανενόχλητος καθώς περιβάλλεται από μια «ασπίδα» από σάκχαρα που ονομάζονται γλυκάνες.

Ο καθηγητής Μαξ Κρίσπιν, επικεφαλής της έρευνας, εξήγησε ότι ο ιός χρησιμοποιεί ακίδες γλυκοπρωτεΐνης για να επικολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα προτού εισβάλει στο εσωτερικό τους. Αυτή η «μεταμφίεση» του επιτρέπει να κρύψει τις ιϊκές πρωτεΐνες από το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αφοπλίζοντάς το. «Καλυμμένοι με σάκχαρα, οι ιοί είναι σαν λύκοι με προβιά προβάτου» όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο ερευνητής.

Τα καλά νέα; Οι ειδικοί ανακάλυψαν επίσης ότι ο νέος κορονοϊός δεν είναι τόσο καλά θωρακισμένος όσο άλλοι ιοί, όπως ο HIV, ο οποίος επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα με «μια αληθινά πυκνή επίστρωση από γλυκάνες».

Κατά συνέπεια, το ανοσοποιητικό μας σύστημα πρέπει να ξεπεράσει λιγότερα εμπόδια για να νικήσει τον COVID-19 και να οδηγήσει τον οργανισμό στην ανάρρωση.

Τα νέα ευρήματα είναι πολύτιμα στον αγώνα των ειδικών να κατανοήσουν πλήρως τον μηχανισμό του νέου κορονοϊού και να αναπτύξουν ένα εμβόλιο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30