search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 00:44
MENU CLOSE

Κλείνει η συμφωνία για το πετρέλαιο: Με παρέμβαση Τραμπ λύνεται η «ομηρεία» των μειώσεων στην παγκόσμια παραγωγή

10.04.2020 13:51
Άλμα για το πετρέλαιο με το βλέμμα στο «άνοιγμα» των οικονομιών και τις μειώσεις στην παραγωγή - Media

 

Οι χώρες της ομάδας ΟΠΕΚ+, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, αναμένονταν σήμερα να πιέσουν το Μεξικό να επικυρώσει τη συμφωνία για μια συλλογική μείωση της παραγωγής κατά 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα, πριν ζητήσουν από άλλες χώρες επιπλέον μειώσεις 5 εκατ. βαρελιών.

Οι ΗΠΑ έχουν ενθαρρύνει την παγκόσμια συνεργασία με στόχο να ενισχυθεί η αγορά πετρελαίου που κατέρρευσε καθώς η πανδημία του κορονοϊού έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις τον Μάρτιο και οι παραγωγοί προσέφυγαν σε πόλεμο τιμών αφού δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα τρόπο για να στηρίξουν τις τιμές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Μεξικό μετά από μια παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σύναψε συμφωνία με τον OPEC+, καθώς οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το Μεξικό, συμφώνησαν να περικόψουν τη δική τους παραγωγή κατά επιπλέον 250.000 βαρέλια την ημέρα προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα να ανταποκριθεί στη συνεισφορά που της αντιστοιχεί στις παγκόσμιες περικοπές.

Οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν χθες βουτιά παρά το γεγονός ότι η ομάδα ΟΠΕΚ+ έφθασε κοντά σε μια συμφωνία, καθώς τα μέτρα αποκλεισμού που έχουν επιβληθεί σε όλο τον κόσμο παρέλυσαν την παγκόσμια οικονομία και οι traders εκτιμούν ότι ακόμα και μια συνδυαστική μείωση κατά 15 εκατ. βαρέλια την ημέρα θα είναι πολύ λίγη για να σταθεροποιήσει την αγορά.

Οι αγορές σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα ήταν σήμερα κλειστές λόγω της Μεγάλης Παρασκευής για το καθολικό Πάσχα. Ωστόσο, χθες η τιμή του μπρεντ, που τον περασμένο μήνα υποχώρησε σε χαμηλό 18 μηνών, κινείτο γύρω στα 32 δολάρια το βαρέλι, το ήμισυ της τιμής στα τέλη του 2019.

Ύστερα από συνομιλίες χθες, ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλοι σύμμαχοί τους παρουσίασαν επιγραμματικά τα σχέδια για μείωση της παραγωγής κατά περισσότερο από ένα πέμπτο και ανακοίνωσαν ότι αναμένουν τις ΗΠΑ και άλλους παραγωγούς να συνταχθούν με αυτή την προσπάθεια για τόνωση των τιμών.

Σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία μετά τη συνεδρίαση, ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησαν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγικών κρατών, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας SPA.

Ωστόσο η ομάδα ΟΠΕΚ+, δηλαδή οι χώρες του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί τους, είπαν ότι η τελική συμφωνία εξαρτάται από το αν το Μεξικό θα συνυπογράψει τη συμφωνία αυτή μετά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε για τις μειώσεις που του ζητήθηκαν.

«Ελπίζω ότι (το Μεξικό) θα δει τα πλεονεκτήματα αυτής της συμφωνίας όχι μόνο για το Μεξικό αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Όλη αυτή η συμφωνία εξαρτάται από το αν θα συναινέσει σε αυτό το Μεξικό», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμντουλαζίζ μπιν Σαλμάν.

Κατά τις διαβουλεύσεις, το Μεξικό πρότεινε να μειώσει την παραγωγή του κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα τους επόμενους δύο μήνες, σύμφωνα με ανάρτηση της υπουργού Ενέργειας Ρότσιο Νάλε στο Twitter χθες. Από τη χώρα ζητήθηκε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα.

Τα έγγραφα του ΟΠΕΚ+ έδειξαν ότι η ομάδα σχεδιάζει να μειώσει συνολικά την παραγωγή κατά 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Μάιο και τον Ιούνιο. Όλα τα μέλη θα μειώσουν την παραγωγή κατά 23%, με τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να προχωρούν η κάθε μία σε μείωση κατά 2,5 εκατ. βαρέλια και το Ιράκ σε μείωση άνω του 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Βάσει του σχεδιασμού, ο ΟΠΕΚ+ θα περιορίσει τη μείωση σε 8 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο και θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση στα 6 εκατ. βαρέλια από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με τα έγγραφα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 00:43