search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:28
MENU CLOSE

Σε Κέντρο Αποκατάστασης μεταφέρθηκαν 16 ασθενείς με κορωνοϊό από την Νέα Σμύρνη της Λάρισας (Photo)

11.04.2020 13:11
Κορωνοϊός - Λάρισα: Πέντε νέα κρούσματα σε Ρομά στη Νέα Σμύρνη - Media

 

Μεταφέρθηκαν από την περιοχή της Νέας Σμύρνης της Λάρισας, οι 16 από τους 20 συνολικά ασθενείς με κορωνοϊό σε Κέντρο Αποκατάστασης της πόλης, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της καραντίνας που υλοποιείται στην περιοχή για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η μεταφορά έγινε με λεωφορείο από την συνοικία που βρίσκεται σε καραντίνα, μετά από συντονισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και κλιμακίου του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του onlarissa.gr, στις 200 εναπομείνασες δειγματοληψίες που έγιναν, την Παρασκευή, στη συνοικία των Ρομά στη Λάρισα και εξετάστηκαν από τον ΕΟΔΥ δεν βρέθηκε κανένα θετικό στον κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται πως στα 113 που εξετάστηκαν χθες στη Λάρισα από την ίδια πληθυσμιακή πηγή, βρέθηκαν μόλις τρία θετικά.

Ακόμη ένα θετικό κρούσμα βρέθηκε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, στην περιοχή αλλά δεν αφορά τη δειγματοληψία που έγινε χθες. Πρόκειται για άτομο που διαμένει μέσα στον οικισμό των Ρομά, αλλά είχε προσέλθει μόνο του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, λόγω των συμπτωμάτων που εμφάνισε.

Το πρωί εξάλλου έγιναν στοχευμένες δειγματοληψίες τόσο στον καταυλισμό των Ρομά στα Φάρσαλα, όσο και στον Τύρναβο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του σχεδίου της καραντίνας του οικισμού Ρομά της Νέας Σμύρνης της Λάρισας, όπως είχε αποφασιστεί στο επιχειρησιακό σχέδιο.

Σύμφωνα με το σχέδιο της καραντίνας, με ευθύνη του Δήμου Λαρισαίων προχωράει η διαδικασία της τροφοδοσίας ειδών πρώτης ανάγκης της περιοχής. Σε κομβικά σημεία εγκαταστάθηκαν 7 οικίσκοι οι οποίοι θα λειτουργούν ως σημεία τροφοδοσίας των κατοίκων της περιοχής με τρόφιμα και άλλα είδη.

Πιο συγκεκριμένα τα σημεία τροφοδοσίας έχουν οριστεί στις οδούς: Σωκράτους και Πλάτωνος, Αρχιμήδους και Πλάτωνος, Τέρμα Πλάτωνος και Βοιωτίας, Δανάης και Aεροδρομίου, Δανάης και Αρχιμήδους, Ροδιάς και Καραμανλή.

Σ. Τσιόδρας: «Δεν είναι απειλή οι Ρομά, είναι ευάλωτη ομάδα»

Στην επίσκεψή του σε καταυλισμό Ρομά στην Λάρισα, όπου καταγράφηκαν κρούσματα, αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, στην οποία ανακοίνωσε 56 νέα κρούμστα και τέσσερις ακόμα θανάτους από κορωνοϊό.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι Ρομά δεν κινδυνεύουν απαραίτητα περισσότερο, αλλά ότι οι συνθήκες υγιεινής στους καταυλισμούς είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστούν.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε να προασπίσουμε την υγεία όλων μας και των Ρομά συμπολιτών μας. Για αυτό βρεθήκαμε σήμερα κοντά τους. Μας αγκάλιασαν πραγματικά κι εμείς αισθανθήκαμε μέλος της κοινότητας τους και δικοί τους άνθρωποι. Το μήνυμά μας ήταν σήμερα να προστατεύσουμε τους ευπαθείς και να περιχαρακώσουμε όσο μπορούμε όσους ήταν θετικοί. Καμιά φορά είναι δύσκολο, μπορεί να δεις επιδημίες σε αυτό τον χώρο και δεν θέλουμε να θρηνήσουμε νεκρούς» είπε χαρακτηριστικά ο κος Τσιόδρας στη ενημέρωσή του και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, τους έχω εμπιστοσύνη. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα. Οι συμπολίτες μας αυτοί δεν θα μείνουν μόνοι τους, θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας».

Ο ίδιος συμβούλευσε τους Ρομά που ζουν στη χώρα μας να συνεχίσουν να έχουν αυτή την υπεύθυνη στάση, τονίζοντας «είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας σε αυτό το αγώνα». Ο κος Τσιόδρας επεσήμανε, τέλος, ότι οι Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι από τις πιο ευάλωτες ομάδες στον κορονοϊό, καθώς πολλές φορές είναι δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα αποστασιοποίησης γιατί ζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες μιας και αρκετοί άνθρωποι στεγάζονται συχνά σε περιορισμένο χώρο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10