search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:50
MENU CLOSE

Ταινίες-προτάσεις: Μένουμε σπίτι και απολαμβάνουμε ελληνικό κινηματογράφο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2121
15-4-2020
15.04.2020 16:15
unnamed_7.jpg

 

Οι καλές ελληνικές ταινίες παραμένουν αγαπημένη συνήθεια για όλη την οικογένεια. Στις ατελείωτες ώρες της καραντίνας, κάποιες από αυτές έχουν σίγουρα θέση, προσφέροντάς μας την ευκαιρία για γνήσια ψυχαγωγία ακόμα και από το σπίτι μας…

Παρακάτω σας προτείνουμε τρεις ταινίες του Γιάννη Οικονομίδη, οι οποίες είναι, πλέον, διαθέσιμες στο Youtube.

«Μικρό ψάρι» (2014)

Στα δεκαεννέα του χρόνια, ο Στράτος διαπράττει ένα έγκλημα πάθους με αποτέλεσμα να περάσει τη μισή του ζωή στη φυλακή. Εκεί, προστάτη του θεωρεί του τον Λεωνίδα, έναν αρχινονό του υποκόσμου, καθώς κατά τη διάρκεια μιας συμπλοκής ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες, του έσωσε τη ζωή.

Μοναδικός σκοπός του Στράτου όταν βγαίνει από τη φυλακή είναι να ξεπληρώσει αυτό το χρέος στον φίλο του Λεωνίδα. Ελεύθερος, πια, πιάνει δουλειά σε ένα αρτοποιείο τα βράδια, ενώ τα πρωινά εκτελεί συμβόλαια θανάτου. Όλα του τα χρήματα τα δίνει στον Γιώργο, τον αδελφό του Λεωνίδα, με σκοπό να οργανώσει ένα παράτολμο σχέδιο απόδρασης προκειμένου να βγει ο Λεωνίδας από τη φυλακή. Η ημέρα της απόδρασης και συνάμα η πιο σημαντική μέρα της ζωής του πλησιάζει…

«Ψυχή στο στόμα» (2006)

Μια ταινία που εισβάλλει στα βάθη του μικρόκοσμου της λαϊκής, και κάποτε λούμπεν, ελληνικής κοινωνίας. Ο Τάκης είναι ένας χωρισμένος μεσήλικας, ο οποίος εργάζεται σε βιοτεχνία, ενώ μόλις έχει αποκτήσει μωρό με τη δεύτερη σύζυγό του. Κάθε πτυχή της ζωής του, ωστόσο, φαίνεται να τον πιέζει και κάθε άνθρωπος του περιβάλλοντός του να τον πνίγει.

Το περιβάλλον στη δουλειά είναι κακό, η γυναίκα του τον απατά, ο ίδιος χρωστά λεφτά και παράλληλα δέχεται πιέσεις να πάρει υπό τη φροντίδα του την άρρωστη αδερφή του.

Το αναμμένο φιτίλι απέχει αρκετά μέτρα από το μπαρούτι. Στο τέλος, όμως, το φθάνει…

«Σπιρτόκουτο» (2002)

Πρόκειται για ένα οικογενειακό δράμα, με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης μιας καφετέριας στον Κορυδαλλό. Όλα τα περιστατικά που παρακολουθούμε στην ταινία εκτυλίσσονται κατά τη διάρκεια μίας καλοκαιρινής ημέρας με καύσωνα.

Ο Δημήτρης συζητά με τον αδελφό της συζύγου του, Γιώργο, για τα κοινά επαγγελματικά τους σχέδια, τα οποία φαίνεται να «ναυαγούν», καθώς ο Γιώργος δηλώνει την αποχώρησή του από αυτά. Κάτι που γίνεται αιτία για μια έντονη λογομαχία μεταξύ των δύο ανδρών.

Όταν φεύγει ο Γιώργος, η Μαρία πλησιάζει τον σύζυγό της Δημήτρη και τότε ξεκινά ακόμα μια έντονη συζήτηση με θέμα τα ενήλικα παιδιά τους, Λουκά και Κική. Η άποψή της, μάλιστα, ότι το επιχειρηματικό του σχέδιο πρόκειται να αποτύχει, φέρνει μεγαλύτερη ένταση στο ζευγάρι. Αργότερα, με αφορμή ένα χαστούκι του Δημήτρη στην Κική, η Μαρία γίνεται έξαλλη, με αποτέλεσμα να του αποκαλύψει ότι δεν είναι δικό του παιδί. Ο Δημήτρης σοκάρεται και φεύγει από το σπίτι. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο υπάλληλος του Δημήτρη τον φέρνει ξανά στο σπίτι. Ο Δημήτρης υπό την επήρεια του ποτού λέει ασυναρτησίες. Οι προσπάθειες να τον συνεφέρουν παραμένουν, ωστόσο, άκαρπες…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:49