search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:10
MENU CLOSE

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για Σύνοδο Κορυφής: Oι λαοί της Ευρώπης οδηγούνται σε νέα μνημόνια

25.04.2020 14:07
ΑΝΤΑΡΣΥΑ για Σύνοδο Κορυφής: Oι λαοί της Ευρώπης οδηγούνται σε νέα μνημόνια  - Media

 

«Oι λαοί της Ευρώπης οδηγούνται σε νέα μνημόνια» επισημαίνει σε ανακοίνωση της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σχολιάζοντας την τελευταία Σύνοδο Κορυφής. 

«Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής ήταν (μια ακόμα) απόδειξη του βαθιά αντιλαϊκού χαρακτήρα της ΕΕ. Απέδειξε χωρίς καμιά αμφιβολία ότι οι κυρίαρχες τάξεις ετοιμάζονται συστηματικά να αξιοποιήσουν την πανδημία για να οδηγήσουν τις χώρες της Ευρώπης, ιδιαίτερα του Νότου, μέσω ενός νέου υπερδανεισμού σε νέα εφιαλτικά μνημόνια. Πράγματι το περιβόητο «ταμείο ανάκαμψης», το οποίο υποτίθεται ότι μέσο της πολυπόθητης ανάκαμψης εξορίστηκε στα γρανάζια του επόμενου πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού 21-27 ουσιαστικά για μετά το…2023», αναφέρει.

»Έτσι η ΕΕ αρκέστηκε σε ό,τι αποφάσισε το eurogroup του Απριλίου, δηλαδή σε ένα νέο κύκλο δανείων τα οποία θα υποχρεωθούν να λάβουν οι ήδη υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες» συνεχίζει.

«Πιο συγκεκριμένανα: Το πρόγραμμα SURE προβλέπει δάνεια από την Κομισιόν για στήριξη των θέσεων εργασίας και των ανέργων, ύψους έως 100 δισ. ευρώ, Μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να υποστηρίξει χρηματοδότηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για ΜΜΕ εταιρείες για τραπεζικά δάνεια, Προσφυγή στον ESM (το ευρωπαϊκό ΔΝΤ) για δάνεια ύψους έως 240 δις ευρώ μέσω της Προληπτικής Πιστοληπτικής γραμμής (E.C.C.L) και αναλογικά έως το 2% του ΑΕΠ για την κάθε χώρα, με δέσμευση των χωρών ότι τα δάνεια αυτά θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας, θεραπειών και πρόληψης – σχετικών δαπανών που οφείλονται στην κρίση της πανδημίας».

«Η ΕΕ «χαλάρωσε» για φέτος τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας (χρησιμοποιώντας την «γενική ρήτρα διαφυγής») για να δανειστούν τα κράτη και να επανέλθει από του χρόνου απαιτώντας μνημόνια, πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και αγαθών. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει λύση για τον λαό μέσα στο πλαίσιο αυτή της άθλιας πολιτικής και της ΕΕ», επισημαίνει στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:09