search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:44
MENU CLOSE

SingularLogic: Τέσσερις «μνηστήρες» στην μετ’ εμποδίων κούρσα αγοράς

18.05.2020 06:08
Προτιμητέος επενδυτής για την εξαγορά της SingularLogic το σχήμα Epsilon Net - Space Hellas - Media

 

Με αμφίβολα αποτελέσματα συνεχίζεται η διαδικασία πώλησης της εταιρείας πληροφορικής SingularLogic.

Η εταιρεία, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης εδώ και περίπου δύο χρόνια, πρόκειται να δεχθεί προσφορές μέσα στις επόμενες εβδομάδες από τέσσερα επενδυτικά σχήματα που ήδη έχουν εκδηλώσει επισήμως ενδιαφέρον.

Στόχος των πωλητών, της MIG και των πιστωτριών τραπεζών είναι η υποβολή των τελικών (δεσμευτικών) προσφορών να πραγματοποιηθεί στο τέλος του μηνός που διανύουμε και στη συνέχεια, πολύ σύντομα να περιέλθει στον επενδυτή που θα προσφέρει το υψηλότερο τίμημα.

Παρά το έντονο ενδιαφέρον όμως, σύμφωνα με την «Καθημερινή» πολλοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Αυτό συμβαίνει αφενός επειδή και στο παρελθόν υπήρξε άλλη μια διαδικασία πώλησης της επιχείρησης η οποία δεν τελεσφόρησε, αφετέρου επειδή σημειώνονται εκ νέου εσωτερικές «αντιστάσεις» στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Εξάλλου, όπως έδειξε η εμπειρία πολλών άλλων αγοραπωλησιών υπερχρεωμένων περιουσιακών στοιχείων, τα αντικρουόμενα συμφέροντα κράτησαν επί χρόνια ανοικτές τέτοιου είδους διαδικασίες πώλησης (Forthnet, Νηρέας κ.λπ.).

Η πρώτη ατελέσφορη προσπάθεια έληξε άδοξα τον περασμένο Οκτώβριο.

Τότε, για την «πολύφερνη νύφη» SingularLogic είχαν ενδιαφερθεί τουλάχιστον τρεις «μνηστήρες». Ωστόσο, ο βασικός μέτοχος MIG, με τις ευλογίες των πιστωτριών τραπεζών, έδωσε το «χρίσμα» των αποκλειστικών συνομιλιών στη Liknoss.

Η τελευταία είναι θυγατρική εταιρεία του ομίλου North Star, που ελέγχεται από τον εφοπλιστή Θεόφιλο Πριόβολο.

Ανακεφαλαιοποίηση

Ο τελευταίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφερόταν για τη δημιουργία μιας εταιρείας πληροφορικής που θα στηρίξει τις δραστηριότητες του ομίλου και προτίμησε να αγοράσει μια έτοιμη επιχείρηση, αντί να τη «χτίσει» από την αρχή.

Ετσι, η Liknoss κατέθεσε μια μη δεσμευτική προσφορά ύψους 5-6 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της εταιρείας, με την προϋπόθεση της διεξαγωγής του οικονομικού και νομικού ελέγχου (due diligence).

Η δουλειά «χάλασε» κατά το due diligence. Αμφότεροι οι σύμβουλοι των δύο πλευρών –Deloitte από τους πωλητές και EY από τους αγοραστές– διαπίστωσαν αρνητική την καθαρή θέση τής προς πώληση επιχείρησης. Η πλευρά του εφοπλιστή ζήτησε τότε την ανακεφαλαιοποίησή της, ειδάλλως θα αποχωρούσε.

H MIG, ωστόσο, υπό την πίεση των τραπεζών, αρνήθηκε την ανακεφαλαιοποίηση, αφήνοντας έτσι ως μόνη δυνατή εναλλακτική επιλογή την ένταξή της στον πτωχευτικό κώδικα.

Η επιλογή αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, ανετράπη την τελευταία στιγμή με παρέμβαση της κυβέρνησης.

Παρότι ο εκλογικός ορίζοντας ήταν μακρινός, το συμβόλαιο της διεξαγωγής των εκλογών έσωσε την εταιρεία πληροφορικής από την ένταξή της στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα.

Ετσι, μετά την κυβερνητική παρέμβαση, οι τράπεζες πείσθηκαν να επιτρέψουν την ανακεφαλαιοποίηση της επιχείρησης με στόχο να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στην πώλησή της.

Η κίνηση βεβαίως είχε κόστος, αφού διατέθηκαν περίπου 31,8 εκατ. ευρώ, τα οποία «φορτώθηκε» η μητρική εταιρεία MIG.

Η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρώθηκε στο τέλος του περασμένου Ιανουαρίου, καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τον βασικό μέτοχό της και το προϊόν της αύξησης αυτής διοχετεύθηκε στη μείωση του δανεισμού της SingularLogic από 54,8 σε 28,8 εκατ. ευρώ. Επειτα από αυτό, η MIG ξαναχτύπησε την πόρτα της Liknoss.

H διοίκησή της, ωστόσο, δεν έδειξε και μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ κατ’ άλλους ήταν απασχολημένη με άλλες υποθέσεις. Ο όμιλος North Star την περίοδο εκείνη ολοκλήρωνε την απόκτηση περίπου 40 πλοίων για μεταφορά κοντέινερ.

Οι ενδιαφερόμενοι

Ετσι, τον περασμένο Μάρτιο ξεκίνησε η δεύτερη διαδικασία πώλησης της SingularLogic. Σύμβουλος για λογαριασμό των πωλητών ορίσθηκε η Euroxx και στη διαδικασία που δρομολόγησε ενδιαφέρθηκαν πέντε επενδυτικά σχήματα για την απόκτησή της. Πρόκειται για τις: Entersoft-Profile, Epsilon Net, OTS-Volton, Space Hellas και Unisystems-SoftOne.

Από τους πέντε ενδιαφερομένους, στις αρχές Απριλίου προκρίθηκαν οι τέσσερις να συμμετάσχουν στη β΄ φάση του διαγωνισμού, που περιλαμβάνει και το due diligence.

Από τους ενδιαφερομένους δεν προκρίθηκε μόνον η Space Hellas.

Πάντως, η νέα διαδικασία διεξάγεται τώρα μετ’ εμποδίων, καθώς η πλευρά των πωλητών είναι φειδωλή στη διάθεση των στοιχείων που θα δημιουργήσουν σαφή εικόνα για τη χρηματοοικονομική θέση της επιχείρησης.

Μάλιστα, και οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι έχουν αποστείλει επιστολές στη σύμβουλο Euroxx σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην ολοκλήρωση του due diligence.

Η πλευρά των πωλητών επικαλείται τον ανταγωνισμό προκειμένου να μην δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες.

Σημειώνεται ότι και οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι είναι είτε άμεσα είτε έμμεσα ανταγωνιστές της πωλούμενης επιχείρησης.

Η στάση αυτή έχει ξενίσει τους ενδιαφερομένους. Οπως σημειώνουν, οι πωλητές θα έπρεπε να έχουν θέσει εκ των προτέρων απαγόρευση συμμετοχής ανταγωνιστών της SingularLogic στη διαδικασία. Πολλοί θεωρούν ότι παράλληλα με την προαναφερόμενη δημόσια διαδικασία διεξάγεται μια άλλη διαδικασία με ενδιαφερόμενο που δεν είναι ακόμη γνωστός. Αλλως, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αγοράσουν κάτι που δεν έχουν ελέγξει εις βάθος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:44