search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:03
MENU CLOSE

Τσίπρας προς Σακελλαροπούλου: «Ανεπαρκή τα μέτρα προστασίας εργαζομένων και επιχειρήσεων» (Video)

22.05.2020 10:35
Τσίπρας προς Σακελλαροπούλου: «Ανεπαρκή τα μέτρα προστασίας εργαζομένων και επιχειρήσεων» (Video) - Media

 

Την πρώτη του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πραγματοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο και τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην δύσκολη συνθήκη μπροστά στην οποία βρίσκεται μπροστά η χώρα και τους κινδύνους για την οικονομία και τα εργασιακά.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος συμφώνησε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία σημαντική πρόκληση, και ελπίζει να εξακολουθήσει η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων ώστε να ξεπεραστεί αυτή η κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το κοινωνικό σύνολο.

Τσίπρας: Βαθιά ύφεση, κίνδυνος μονιμοποίησης έκτακτων εργασιακών συνθηκών

«Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μία δύσκολη συνθήκη», ανέφερε και εκτίμησε: «Φοβάμαι ότι είναι λίγο δυσκολότερη απ’ ό,τι σε άλλες χώρες του πλανήτη, καθώς, ναι μεν ήταν συμμετρική η κρίση, ωστόσο φοβάμαι ότι δεν θα είναι συμμετρικές οι επιπτώσεις τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του πως «οι ανισότητες θα διογκωθούν κι αυτό θα έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις και στη χώρα μας που βγήκε μετά από πολλά χρόνια από μια μεγάλη οικονομική δυσκολία. Και οι επιπτώσεις τώρα θα είναι δύσκολες τόσο στο οικονομικό πεδίο, στις εργασιακές σχέσεις, στις κοινωνικές σχέσεις, στις ατομικές ελευθερίες, στη λειτουργία των θεσμών. Οφείλουμε να τις εντοπίσουμε και να τις παλέψουμε».

Σε ότι αφορά στην οικονομία ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε κινδύνους, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η ύφεση θα είναι βαθιά».

Και συνέχισε αναλύοντας την κατάσταση: «Τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, κατά την εκτίμησή μας, είναι και ανεπαρκή και καθυστερημένα. Στις εργασιακές σχέσεις, φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν κίνδυνο μονιμοποίησης κάποιων έκτακτων συνθηκών. Η εκ περιτροπής εργασία, η de facto μείωση των μισθών, η καθιέρωση της τηλε-εργασίας, που διαμορφώνει μια δύσκολη συνθήκη για τους εργαζόμενους καθώς δεν είναι εύκολο κανείς να μπορεί να ελέγξει τον χρόνο εργασίας τους, το αν έχουν υπερωριακή απασχόληση ή όχι. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα πολύ σύνθετο περιβάλλον».

Ακόμα, σημείωσε, πως τόσο η χώρα, όσο και ο λαός «έχει μάθει και να αγωνίζεται». «Πιστεύω όμως ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά τα πλεονεκτήματα που έχουμε, όπως η παρακαταθήκη αυτή της ρευστότητας από τα προηγούμενα χρόνια, σωστά και έγκαιρα», ανέφερε.

«Προσβλέπω σε μια ουσιαστική συνεργασία», σημείωσε τονίζοντας ταυτόχρονα πως γνωρίζει «ότι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι να παρεμβαίνει στα της εκτελεστικής εξουσίας»  Εντούτοις, συνέχισε «νομίζω και μόνο η ανάδειξη καίριων προβληματισμών πάντοτε με στόχευση την εξομάλυνση των προβλημάτων, των ανισοτήτων, είναι κρίσιμο, πολύ κρίσιμο και προσβλέπουμε σε μια τέτοια παρουσία κατά της διάρκεια της θητείας σας».

Σακελλαροπούλου: «Ελπίζω να συνεχίσουμε με την ίδια υπευθυνότητα και διάθεση για συνεργασία»

Από την πλευρά της η κα Σακελλαροπούλου, σημείωσε ότι «πράγματι, βρισκόμαστε για πρώτη φορά, γιατί οι συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας ως τώρα δεν επέτρεπαν την προσωπική επικοινωνία» και ότι «περάσαμε σχεδόν τρεις πολύ δύσκολους μήνες, αλλά θέλω να ελπίζω ότι η κατάσταση τώρα δείχνει ότι αρχίζει να εξομαλύνεται».

Αναφερόμενη στη στάση των Ελλήνων είπε ότι έδειξαν ιδιαίτερη σημαντική υπευθυνότητα και αυτό έχει αναγνωριστεί από όλους.

Επίσης, αναφορικά με την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Κι εσείς όμως από τη μεριά σας, στο μέτρο που σας αναλογεί, συμβάλλατε ώστε να γίνει η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση αυτής της κρίσης», είπε.

Σε ότι αφορά στην επόμενη ημέρα υπογράμμισε ότι τώρα βρισκόμαστε μπροστά «σε μια καινούργια πρόκληση σημαντική, γιατί οι οικονομικές ιδίως επιπτώσεις, φυσικά και οι κοινωνικές, αλλά οι οικονομικές ιδίως επιπτώσεις είναι πολύ σημαντικές για την απασχόληση, τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, τον τουρισμό, που είναι σημαντικός για τη χώρα μας, και βέβαια τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που υπέστησαν αρκετό βάρος».

Τέλος, η κα Σακελλαροπούλου είπε ότι κατανοεί ότι «υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης», κάτι που είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Εξέφρασε την προσδοκία να «συνεχίσουμε όλοι με την ίδια υπευθυνότητα και τάση και διάθεση για συνεργασία, γιατί ο στόχος είναι κοινός, που είναι η προκοπή και η ευημερία των Ελλήνων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».

Και κατέληξε λέγοντας:

«Θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι ώστε, πράγματι, πέρα από την οικονομία και τον τουρισμό και όλα τα προφανή μεγέθη, οι ευάλωτες ομάδες να ενισχυθούν ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες και θυσίες σ’ αυτή τη φάση και να μπορέσουμε και πάλι να ξεπεράσουμε, όπως το είπατε κι εσείς, κι αυτή την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το κοινωνικό σύνολο».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:59