search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:40
MENU CLOSE

Μένουμε Όρθιοι ΙΙ: «Πρόπλασμα» του εκλογικού προγράμματος

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2127
28-5-2020
28.05.2020 03:00
5083834.jpg

 

Η πολιτική στόχευση του επικαιροποιημένου οικονομικού πακέτου του ΣΥΡΙΖΑ

Πρόγραμμα – γέφυρα με το εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε χθες ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος το επικαιροποιημένο πρόγραμμα που παρουσίασε τη Δευτέρα στο Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προ ημερών είχε αναφέρει ότι αυτό θα θέτει «τους βασικούς άξονες ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, που, στη βάση μιας νέας συμμαχίας μισθωτής εργασίας και υγιούς μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, θα έχει ως στόχο την αναδιάταξη του παραγωγικού προτύπου για μια οικονομία που θα στηρίζει τις ανάγκες των πολλών».

Με άλλα λόγια, με αυτό το πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί την προσέγγιση με πλατιά κοινωνικά στρώματα έχοντας αναπροσαρμόσει την τακτική της κυβερνητικής περιόδου, όπου λόγω και της υλοποίησης του τρίτου μνημονίου ο βασικός προσανατολισμός ήταν η στήριξη των αδυνάμων, με τη μεσαία τάξη να βρίσκεται στο στόχαστρο της φορολογικής πολιτικής.

Τώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με αυτό το ευρύ ακροατήριο που αντιπροσωπεύει κι ένα μεγάλο κομμάτι της λεγόμενης πραγματικής οικονομίας, μικρομεσαίους, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ των οποίων και οι επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί), αγρότες, εργαζόμενους στην εστίαση και τον τουρισμό, εργαζόμενους στον πολιτισμό και καλλιτέχνες, ΑμεΑ, άνεργους και επισφαλώς εργαζόμενους, εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της υγείας κ.ά.

Πέρα από τις πολιτικές ανάγκες που ικανοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, η ηγεσία τονίζει ότι είναι εφαρμόσιμο, καθώς είναι συγκεκριμένο και κοστολογημένο, έχοντας υπολογίσει τις νέες συνθήκες μετά το lockdown, μεταξύ άλλων και την ύφεση, που υπολογίζει ότι θα είναι πολύ μεγάλη στο τέλος του έτους, ίσως και η μεγαλύτερη στην ευρωζώνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι αυτή η εμπροσθοβαρής στήριξη των επιχειρήσεων και της εργασίας αποτελεί το αντίβαρο στη μνημονιακής κοπής λογική της εσωτερικής υποτίμησης που, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η κυβέρνηση εφάρμοζε και προ πανδημίας.

Αυτή τη φορά το οικονομικό επιτελείο επικέντρωσε στο δημοσιονομικό κομμάτι προβάλλοντας μόνο το ύψος της δημοσιονομικής παρέμβασης που έχει άμεσο χαρακτήρα (13,4% του ΑΕΠ, λίγο κάτω από το 14% του Μένουμε Όρθιοι Ι).

Ποσά και πηγές χρηματοδότησης

Το ύψος αυτής της παρέμβασης αναλύεται ως εξής:

  • 500 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις στην Υγεία (ενίσχυση και αναβάθμιση του ΕΣΥ, μισθολογική αναβάθμιση του ιατρικού προσωπικού, στήριξη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας κ.λπ.).
  • 3,7 δισ. ευρώ για τη στήριξη της εργασίας – υπολογίζεται ότι επωφελούνται 1,7 εκατ. εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση λόγω της πανδημίας.
  • 3,5 δισ. ευρώ για το εισόδημα έκτακτης ανάγκης – υπολογίζονται 4 εκατ. ωφελούμενοι πολίτες ή 1,9 εκατ. νοικοκυριά που τουλάχιστον ένα μέλος τους ανήκει στις παρακάτω ομάδες: άνεργοι (επιδοτούμενοι και μη), επισφαλώς εργαζόμενοι (με εργόσημο, μπλοκάκι, εποχικοί κ.λπ.), αγρότες, ΑμεΑ, καλλιτέχνες, πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.
  • 4,5 δισ. ευρώ κατευθύνονται για τις επιχειρήσεις, 3 δισ. ευρώ με τη μορφή της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης και 1,5 δισ. ευρώ με τη μορφή της μόνιμης μείωσης της προκαταβολής φόρου στο 50%.
  • 700 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο πρόγραμμα για τον εσωτερικό τουρισμό.
  • 230 εκατ. ευρώ με τη μορφή της μείωσης του ΦΠΑ στο 6%.
  • 300 εκατ. ευρώ για τους αγρότες.

Σε αυτά προστίθενται:

  • Οι αναστολές πληρωμών ύψους 3,5 δισ. ευρώ (αναστολή ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και ρυθμίσεων ασφαλιστικών εισφορών και φόρων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις).
  • Η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, των εμπορικών τραπεζών και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων ύψους 12 δισ.

Εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας που είχε ψηφίσει και προώθηση του νόμου για τις μικροχρηματοδοτήσεις (έως 25.000 ευρώ), δεδομένου ότι οι συστημικές τράπεζες θέτουν πλέον πολύ αυστηρά κριτήρια, αναστέλλοντας ουσιαστικά τη δανειοδότηση και κατά συνέπεια τη δυνατότητα για παροχή ρευστότητας στην αγορά.

Οι βασικές πηγές χρηματοδότησης είναι τα ταμειακά διαθέσιμα, δηλαδή το μαξιλάρι των 37 δισ. (από τα οποία τα 15,7 είναι δεσμευμένα για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους).

Ο νεός δανεισμός του δημοσίου από τις αγορές ομολόγων, εντόκων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης (4,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον).

Ενεργοποίηση και αναπροσανατολισμός πόρων ΕΣΠΑ 6 – 6,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

Από εκεί και πέρα αναφέρονται το πρόγραμμα SURE (1,5 δισ. ευρώ), το πρόγραμμα της ΕΚΤ (Pandemic Emergency Purchase Programme – 12 δισ. ευρώ) και το Νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (3 δισ. ευρώ).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:38