search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 19:09
MENU CLOSE

Απόταξη στο άψε-σβήσε για ακροδεξιούς στρατιωτικούς

03.06.2020 15:54
Απόταξη στο άψε-σβήσε για ακροδεξιούς στρατιωτικούς - Media
 
Την ώρα που στις ΗΠΑ ο Τραμπ χαϊδεύει όλες τις ακροδεξιές χορδές των οπαδών του, ιδίως σε αστυνομία και στρατό, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ ανακοίνωσε ότι σύντομα από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις η απόταξη στρατιωτικών θα γίνεται σε χρόνο μηδέν.
 
Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ ενέκρινε μείζονες αλλαγές στον νόμο που διέπει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, με βασικότερη την εύκολη και ταχεία απομάκρυνση στρατιωτών που είναι εξτρεμιστές ή διαπράττουν βαριά παραπτώματα.
 
Το νέο νομικό πλαίσιο θα οδηγηθεί σύντομα στη Bundestag προς ψήφιση, μετά από σειρά περιστατικών που αποκάλυψαν ακροδεξιούς πυρήνες μέσα στον Bundeswehr, προκαλώντας ανησυχία στην κυβέρνηση που έχει ήδη αρκετά προβλήματα να ξεπεράσει, μαζί με την εύθραυστη ισορροπία που επικρατεί στο εσωτερικό της.
 
Το νέο νομικό πλαίσιο προβλέπει ότι ένας επαγγελματίας στρατιωτικός μπορεί να απολυθεί μέσα στα πρώτα οκτώ χρόνια της θητείας του αν σταματήσει να εκτελεί τα καθήκοντά του, όπως ορίζονται από το μονοπάτι της καριέρας του. Σήμερα το όριο αυτό είναι τα τέσσερα χρόνια.
 
Παράλληλα, απλοποιείται και η διαδικασία της απόταξης που σήμερα είναι μακρά, επίπονή και ενίοτε καταλήγει στα αστικά δικαστήρια με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι για εξτρεμισμό στρατιωτικοί να παραμένουν στις θέσεις τους.
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, κατά τα έτη 2018 και 2019 αποτάχθηκαν 730 στρατιωτικοί με θητεία κάτω από το όριο των τεσσάρων χρόνων, ενώ άλλοι έντεκα με μακρύτερη θητεία αποτάχθηκαν μετά από πειθαρχική διαδικασία.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:03