search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:24
MENU CLOSE

Φορολογικές δηλώσεις: Οι διορθώσεις που μειώνουν φόρους και πρόστιμα

25.06.2020 06:12
Φορολογικές δηλώσεις: Οι διορθώσεις που μειώνουν φόρους και πρόστιμα - Media

 

Σε διόρθωση λαθών και παραλείψεων στις φορολογικές δηλώσεις που έχουν ήδη υποβάλει μπορούν να προχωρήσουν οι φορολογούμενοι έχοντας την ευκαιρία να μειώσουν το φόρο στο εκκαθαριστικό τους.

Οι διορθώσεις γίνονται χωρίς πρόστιμα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που άνοιξε χθες η ΑΑΔΕ η οποία δεν αφορά μόνο το έτος 2020, αλλά και τα φορολογικά έτη μέχρι και το 2015.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση για να δηλώσουν ακόμη και αναδρομικά ποσά μισθών και συντάξεων που εισέπραξαν το 2019 προκειμένου τα εισοδήματα αυτά να φορολογηθούν στο έτος ή στα έτη που ανάγονται.

Ετσι, όπως αναφέρει το euro2day.gr, όσοι διαπιστώσουν εκ των υστέρων ότι υπάρχουν λάθη, παραλείψεις και κενά στα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης που υπέβαλαν έχουν τη δυνατότητα να μπουν στη φορολογική τους δήλωση να πραγματοποιήσουν τις αλλαγές που θέλουν και να την υποβάλουν οριστικά.

Με την οριστική υποβολή ακυρώνεται η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που έχει γίνει με τα αρχικά δεδομένα, γίνεται νέα εκκαθάριση με τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με βάση τα νέα δεδομένα της δήλωσης.

Για να γλιτώσουν οι φορολογούμενοι τα αυτοτελή πρόστιμα των 100, 250 ή 500 ευρώ θα πρέπει να υποβάλουν τη τροποιητική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης δηλαδή έως τις 29 Ιουλίου. Σε περίπτωση που η τροποποίηση αφορά αναδρομικές αποδοχές μισθών και συντάξεων, αγροτικές επιδοτήσεις και ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές η δήλωση μπορεί να υποβληθεί έως το τέλος του φορολογικού έτους.

Ακόμη και αν με τη νέα εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης προκύπτει αυξημένος φόρος, ο φορολογούμενος που θα προβεί στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης δεν θα τιμωρηθεί με πρόστιμο.

Με βάση τη φορολογική νομοθεσία αν η φορολογική δήλωση περιέχει λάθη ή παραλείψεις ο φορολογούμενος υποχρεούται να υποβάλλει τροποποιητική δήλωση.

Ειδικότερα:

– Αν η τροποποιητική φορολογική δήλωση υποβληθεί εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Ο άμεσος προσδιορισμός φόρου που προκύπτει από την τροποποιητική δήλωση υποκαθιστά τον αρχικό προσδιορισμό φόρου

– Αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τότε ο φορολογούμενος απαλλάσσεται από το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ. Η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που έχει γίνει με τα αρχικά δεδομένα, θα ακυρωθεί και θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με βάση τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά στοιχεία.

– Αν η αρχική δήλωση είναι εκπρόθεσμη για τη τροποιητική επιβάλλεται πρόστιμο.

Χωρίς πρόστιμο

Ακόμη όμως και αν παρέλθει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δεν επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον εργοδότη. Ο μισθωτός υποβάλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση και δεν βαρύνεται με πρόστιμο.
  • Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, που αφορούν σε διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους.
  • Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου Α.Μ.Κ.Α.
  • Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα (όχι μόνο εισοδήματος αλλά και άλλων στοιχείων όπως π.χ. τόκων κ.λπ).
  • Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος, που αφορά στη διαγραφή συζύγου μετά από διαζύγιο.
  • Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος για αλλαγή/συμπλήρωση λογαριασμού IBAN
  • Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν στη «φιλοξενία» για φορολογικούς λόγους.

 Αναδρομικά μισθών – συντάξεων

Επίσης ο νόμος δίνει τη δυνατότητα τροποποιητικών δηλώσεων για αναδρομικά από μισθούς και συντάξεις και ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές χωρίς την επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων. Αναλυτικότερα οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν:

– τροποποιητική δήλωση για τα αναδρομικά αποδοχών και συντάξεων μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι σχετικές βεβαιώσεις. Αν τα αναδρομικά αφορούν αποδοχές και συντάξεις για το φορολογικά έτη 2015 και μετά οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά ενώ για τα προηγούμενα χρόνια χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ.

– συμπληρωματική δήλωση στον χρόνο που αφορούν για τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που καταβλήθηκαν μέσα στο 2019 και υπό την προϋπόθεση ότι αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται στον δικαιούχο ή προκύπτει με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο το έτος στο οποίο ανάγονται (όπως βεβαίωση από πιστοποιημένο λογιστή – φοροτεχνικό βάσει αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (ΑΠΔ) του ασφαλιστικού φορέα, κ.λ.π). Για τις αποδοχές αυτές για τις οποίες ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών αποδόθηκε ή όφειλε να είχε αποδοθεί σε προγενέστερο φορολογικό έτος υποβάλλονται τροποποιητικές δηλώσεις στη ΔΟΥ για τα έτη που οι αποδοχές αυτές αφορούν. Οι τροποποιητικές δηλώσεις θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον υποβληθούν εντός του έτους χορήγησης της ετήσιας βεβαίωσης αποδοχών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:24