search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 00:19
MENU CLOSE

Κοινοβουλευτικό στήριγμα – Το Κίνημα Αλλαγής ψηφίζει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2133
7-9-2020
12.07.2020 03:00
social.jpg

 

Δεν θα βρεθεί τελικά πλήρως απομονωμένη η «γαλάζια» κυβέρνηση εντός της Ολομέλειας στο νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις καθώς, όπως ξεκαθάρισε με δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά, το ΚΙΝΑΛΛ θα δώσει τη θετική ψήφο του στο νομοθέτημα, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε χθες Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί σήμερα Πέμπτη με την ψήφισή του. 
«Με την καθοριστική παρέμβασή μας αλλάξαμε ριζικά το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που απαγόρευε, ουσιαστικά, τις διαδηλώσεις. Ήθελε ανοιχτό το κέντρο, αλλά οδοφράγματα στις πορείες. Άλλο ρύθμιση και κανόνες και άλλο κατάργηση συνταγματικών δικαιωμάτων, που για μας είναι αδιαπραγμάτευτα. Από τις θεσμικές εγγυήσεις κερδισμένοι είναι οι πολίτες. Γιατί, επιπλέον, η μετωπική σύγκρουση που στήθηκε και στο θέμα αυτό θα οδηγούσε σε νέες βίαιες συγκρούσεις στο πολύπαθο κέντρο της Αθήνας. Ψηφίζουμε επί της αρχής το νέο πια νομοσχέδιο και παλεύουμε για περαιτέρω βελτίωση. Δημιουργική αντιπολίτευση απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό» ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής για την αλλαγή στάσης απέναντι στο νομοσχέδιο. 

Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο τετ-α-τέτ που είχαν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Φώφη Γεννηματά, με αφορμή την ερώτηση που είχε καταθέσει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στον πρωθυπουργό για την οικονομία, η συζήτηση είχε οδηγηθεί και στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. «Το νομοσχέδιο έτσι όπως είναι δεν ψηφίζεται» είχε πει τότε η Γεννηματά, ζητώντας επιπλέον εγγυήσεις, ενώ ο Μητσοτάκης είχε σημειώσει ότι βελτιώσεις μπορούν να υπάρξουν χωρίς ωστόσο να απονευρώνουν το νομοσχέδιο. 

«Ξαναγράψαμε το νομοσχέδιο»

Από τη Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν ότι εγκαίρως είχαν επισημάνει την έλλειψη θεσμικών εγγυήσεων από το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει η κυβέρνηση και τον κίνδυνο να διολισθήσει σε παρωχημένες και αντιδημοκρατικές πρακτικές. «Καταστήσαμε σαφές ότι το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή δεν παρείχε τις αναγκαίες θεσμικές εγγυήσεις χωρίς τις οποίες δεν υπήρχε περίπτωση να ψηφιστεί από την πλευρά μας» αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη σε ενημερωτικό σημείωμά της. 

«Στην ουσία, ξαναγράψαμε το νομοσχέδιο. Με τις βελτιώσεις που εμείς επιβάλαμε στην κυβέρνηση, διασώσαμε το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διαδήλωση» αναφέρει χαρακτηριστικά το Κίνημα Αλλαγής. Και συμπληρώνει πως στην τελευταία συνεδρίαση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η κυβέρνηση δέχτηκε σχεδόν το σύνολο των προτάσεων που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής. 
Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο ενημερωτικό του σημείωμα το Κίνημα Αλλαγής: 
«- Ως προς την απαγόρευση της διαδήλωσης: Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε απαγόρευση από την αστυνομική αρχή μόνον με απλή γνώμη του δημάρχου. Μετά από δική μας πρόταση, προβλέπεται πλέον η σύμφωνη γνώμη του προέδρου Πρωτοδικών.
– Ως προς τη διάλυση μίας εν εξελίξει συνάθροισης: Στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου αρκούσε η απόφαση της αστυνομικής αρχής. Μετά από δική μας πρόταση, προστέθηκε και η ‘‘σύμφωνη γνώμη του παριστάμενου εισαγγελέα Πρωτοδικών”.
– Απάλειψη ιδιώνυμου αδικήματος: Το αρχικό νομοσχέδιο επανέφερε το καταργημένο από τον νέο Ποινικό Κώδικα αναχρονιστικό αδίκημα της συμμετοχής σε απαγορευμένη διαδήλωση. Μετά από δική μας πρόταση, οι διατάξεις αυτές απαλείφονται.
– Αυθόρμητη συνάθροιση: Στο αρχικό νομοσχέδιο οι αυθόρμητες συναθροίσεις κατά κανόνα απαγορεύονταν και για να επιτραπούν ήταν απαραίτητη ειδική απόφαση. Μετά από δική μας πρόταση, η αυθόρμητη συνάθροιση επιτρέπεται και μόνο κατ’ εξαίρεση μπορεί να απαγορευθεί αν απειλείται η δημόσια ασφάλεια και μετά από ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα Πρωτοδικών». 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42