search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:31
MENU CLOSE

Τσίπρας: Να αποτραπεί το Oruc Reis από έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (Video)

23.07.2020 11:46
tsipras_2_2.jpg

 

Ηχηρό μήνυμα υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά

Σημειώνεται ότι η συνάντηση, παρά το τεταμένο πολιτικό κλίμα μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διήρκησε μιάμιση ώρα. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πώς ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση να αποτρέψει το Orus Reis αν επιχειρήσει να παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας καθώς και πως συνέστησε επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ. και νοτιοαναλοτικά της Κρήτης αν αποτύχουν οι συνομιλίες για ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

όσον αφορά τις διεκδικήσεις που προβάλλει η Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε στην πάγια εθνική γραμμή της ελληνικής διπλωματίας, λέγοντας πώς η διαφορά μας με την Τουρκία “είναι μόνο μία”, δηλαδή η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ που ταυτίζεται με αυτήν και αυτή τη διαφορά οφείλουμε να τη λύσουμε με διάλογο όχι όμως σε καθεστώς απειλών κι εκβιασμών. 

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής:

“Τους τελευταίους 8 μήνες, υπάρχει μια επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας τόσο στην Ανατολική όσο  και στην κεντρική Μεσόγειο. Απέναντι σ’ αυτή την κλιμάκωση η χώρα οφείλει να έχει εθνική στρατηγική και αυτό χρειάζεται πολιτική συνεννόηση. Ο κ. Μητσοτάκης με ενημέρωσε σήμερα, αλλά με ενημέρωσε ενώ ολόκληρος ο τουρκικός στόλος βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ρόδου και του Καστελλόριζου κι ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δηλαδή σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ελπίζουμε αυτές οι απειλές να μην πραγματοποιηθούν. Ωστόσο, το μήνυμα που μετέφερα σήμερα στον κ. Μητσοτάκη ήτανε ξεκάθαρο: 

Οφείλετε να αποτρέψετε το Oruc Reis σε περίπτωση που αυτό επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως άλλωστε έπραξε η χώρα και οι ένοπλες δυνάμεις της με επιτυχία τον Οκτώβρη του 2018. Του συνέστησα επίσης μετά την συμφωνία με την Ιταλία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο. Να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και στο βαθμό που κριθεί ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί να προχωρήσει και στην επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης στα 12 ν.μ. Επίσης είχα τη δυνατότητα να κουβεντιάσω με τον κ. Μητσοτάκη και την στάση της Ευρώπης. Η Ευρώπη οφείλει ν’ αναλάβει τις ευθύνες της, είναι σε μεγάλο βαθμό, ευρωτουρκικές οι διαφορές. Παραβιάζονται δικαιώματα της Ευρώπης, όταν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Στο βαθμό που υπάρξει κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα, ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη, του συνέστησα, να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία.

Η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μία, μόνο μία. Είναι η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Δεν υφίστανται άλλες διαφορές. Η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υφίστανται, το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι ανυπόστατο και παράνομο. Ως εκ τούτου μία είναι η διαφορά μας. Αυτή τη διαφορά, οφείλουμε να την λύσουμε μέσα από το διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου. Όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:27