22/10/2020 14:34:03

Άντλησε 2,5 δισ. ευρώ από την επανέκδοση του 10ετούς η Ελλάδα - Πάνω από 18 δισ. ευρώ οι προσφορές

Προσφορές πάνω από 16,75 δισ. ευρώ για το 15ετές ομόλογο - Δύο δισ. ευρώ αντλεί το Δημόσιο - Media

 

Ισχυρή ζήτηση εκδηλώθηκε από θεσμικους επενδυτές για την επανέκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 18 δισ. ευρώ και το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ.

Το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του δεκαετούς που εκδόθηκε στις 18 Ιουνίου, με επιτόκιο 1,5% και με ωρίμανση την 18η Ιουνίου 2030, άνοιξε με αρχική εκτίμηση επιτοκίου στο 1,33% (mid swap + 150 μονάδες), στη συνέχεια μειώθηκε στο 1,28% (mid swap + 145 μονάδες βάσης), για να οδηγηθεί σε απόδοση γύρω στο 1,23% (mid swap + 140 μονάδες βάσης), που είναι η χαμηλότερη που έχει υπάρξει ποτέ για την Ελλάδα, όπου και έκλεισε.

Τη διαδικασία της επανέκδοσης ανέλαβαν οι Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale.

Το Ελληνικό Δημόσιο επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων, εκτιμώντας ότι θα συγκεντρώσει περίπου 1,5 με 2 δισ. ευρώ, όπως και έκανε, με στόχο την αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων, καθώς εκτιμάται πως θα χρειαστεί να δαπανηθούν επιπλέον 4 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας. Σημειώνεται ότι η χώρα έχει ένα «μαξιλάρι» 34 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές από την αρχή του χρόνου και τρεις εκδόσεις, 7,5 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος για φέτος ήταν η έκδοση ομολόγων ύψους 4 δισ. - 8 δισ. ευρώ, αν και μετά την πανδημία το ανώτατο όριο αυξήθηκε στα 9,5 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε:

«Σήμερα, η Ελλάδα κατέγραψε άλλη μία σημαντική επιτυχία στον στίβο των αγορών.

Για 3η φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην ελληνική οικονομία.

Η χώρα δανείστηκε, με το χαμηλότερο κόστος που έχει επιτευχθεί ποτέ στις εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου στο 1,2%.

Το χαμηλότερο επιτόκιο διαχρονικά, ανεξαρτήτως διάρκειας έκδοσης.

Επίσης, πολύ σημαντική είναι η μεγάλη ζήτηση και η καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης.

Αυτή καλύφθηκε, στη συντριπτική πλειοψηφία της, από ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικούς επενδυτές.

Γι’ αυτούς τους λόγους, συγχαίρω θερμά τον ΟΔΔΗΧ για τη μεθοδική και σοβαρή δουλειά του.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν ισχυρή έμπρακτη απόδειξη ότι οι αγορές αναγνωρίζουν το συνεκτικό οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης και την αποτελεσματική εφαρμογή του για την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας.

Και επικροτούν την ολιστική στρατηγική που χαράσσει για την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας, ώστε η χώρα να επιτύχει ισχυρή, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.

Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας.

Έχουμε συναίσθηση ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και μεγάλες, αλλά είναι στο χέρι μας να τις υπερβούμε.

Και θα τις ξεπεράσουμε, με πίστη στις δυνάμεις μας, με μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.