search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:08
MENU CLOSE

Γάλλος υπ. Παιδείας: Οι μαθητές να έρχονται στο σχολείο «με ενδυμασία προσήκουσα στη δημοκρατία μας»

23.09.2020 18:54
Γάλλος υπ. Παιδείας: Οι μαθητές να έρχονται στο σχολείο «με ενδυμασία προσήκουσα στη δημοκρατία μας» - Media

 

«Οι μαθητές να προσέρχονται στο σχολείο με ενδυμασία προσήκουσα στη δημοκρατία μας», είπε τη Δευτέρα σε συνέντευξή του στο δίκτυο RTL ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. 

Ο υπουργός είχε πει: «Το σχολείο δεν είναι ένας χώρος σαν τους άλλους. Δεν είναι όπως όταν πηγαίνουμε στην παραλία ή στο νυχτερινό κέντρο. Ολοι συνειδητοποιούν ότι πρέπει να προσέρχονται με ενδυμασία που ταιριάζει στη δημοκρατία μας. Είμαι, ωστόσο, έτοιμος να δεχθώ όσα μου λένε μαθητές και μαθήτριες λυκείου, που δεν θέλουν να στιγματίζονται για αυτά που φορούν».

Το θέμα της συζήτησης ήταν το κίνημα μαθητών λυκείου κατά των σεξιστικών –όπως τους χαρακτηρίζουν οι μαθητές– νέων κανόνων λυκείων και εναντίον της σεξουαλικής παρενόχλησης των κοριτσιών. Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, μαθητές και μαθήτριες λυκείων σε πόλεις της Γαλλίας επέλεξαν κατόπιν συνεννόησης μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης να παραβιάσουν την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, η οποία επιβάλλει την «αξιοπρεπή ενδυμασία» (tenue correcte) στα λύκεια.

Μιλώντας στο περιοδικό L’ Obs, η Εστέρ, μαθήτρια του λυκείου Μοντέν της γαλλικής πρωτεύουσας, είπε: «Σήμερα ντύθηκα με μπλούζα crop-top που αποκαλύπτει τη μέση μου. Συνήθως δεν ντύνομαι έτσι, αλλά σήμερα έπρεπε να το κάνω».

Τις δηλώσεις του Μπλανκέ καταδίκασε η συνάδελφός του, αναπληρώτρια υπουργός Ισότητας των Φύλων, Ελιζαμπέτ Μορενό. «Στη Γαλλία, ο καθένας έχει δικαίωμα να ντύνεται όπως θέλει. Οι γυναίκες χρειάστηκαν αιώνες για να απαλλαγούν από τις ενδυματολογικές επιταγές της κοινωνίας. Η ελευθερία αυτή, που κατακτήθηκε με μεγάλους αγώνες, παραμένει ανεκτίμητης αξίας», είπε η κ. Μορενό στην εφημερίδα Le Parisien.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, η προκάτοχος του κ. Μπλανκέ στο υπουργείο Παιδείας, Μαρλέν Σιαπά, είχε χαιρετίσει το κίνημα των μαθητών λυκείου και των εφήβων όλης της χώρας κατά του σεξισμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης, επαινώντας την πρόθεσή τους να «δηλώσουν την ελευθερία τους απέναντι σε σεξιστικές πρακτικές και αποφάσεις». Ερωτηθείς για το θέμα, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν αντέδρασε ιδιαίτερα προσεκτικά, επιπλήττοντας σε ήπιο τόνο τους δημοσιογράφους. «Ωχ, ωχ, ωχ. Θέλετε να με παρασύρετε σε τέτοια θέματα. Δεν έχω διάθεση να εμπλακώ στο ζήτημα αυτό, δεν είναι δυνατόν να δημιουργούμε εντάσεις κάθε εβδομάδα. Καλώ όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Οι δηλώσεις Μπλανκέ προκάλεσαν, όπως αναμενόταν, θύελλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με χρήστες τους να προωθούν εικόνες της ελαιογραφίας της γυμνόστηθης γυναίκας στο έργο «Η Ελευθερία οδηγεί τον Λαό» του Ντελακρουά, υπενθυμίζοντας στον υπουργό ότι οι αρχές της δημοκρατίας δεν συνάδουν 
με τη σεμνοτυφία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33