search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:45
MENU CLOSE

Μισέλ Ομπάμα: «Το να είσαι μαύρος είναι έγκλημα από μόνο του» – Το περιστατικό που βίωσε όταν ήταν Πρώτη Κυρία

28.09.2020 05:34
Μισέλ Ομπάμα: «Το να είσαι μαύρος είναι έγκλημα από μόνο του» - Το περιστατικό που βίωσε όταν ήταν Πρώτη Κυρία - Media

 

Για τη ρατσιστική συμπεριφορά εναντίον των Αφροαμερικανών, με αφορμή τις αλλεπάλληλες επιθέσεις αστυνομικής βίας, ασχολήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο podcast της, η Μισέλ Ομπάμα.

Μάλιστα, η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, αποκάλυψε άγνωστα περιστατικά μέχρι σήμερα.

Τη στιγμή που κατηγόρησαν τον αδελφό της ότι… έκλεψε το ποδήλατό του, αλλά και άλλα περιστατικά που βίωσε η ίδια ακόμη και την περίοδο που ήταν Πρώτη Κυρία και δείχνουν πώς βλέπουν οι λευκοί τους μαύρους, στις ΗΠΑ.

Οταν κατηγόρησαν τον αδελφό της ότι… έκλεψε το ποδήλατό του

Ξεκινώντας με το περιστατικό του αδελφού της, Κρεγκ Ρόμπινσον, η Μισέλ Ομπάμα, αποκάλυψε ότι συνελήφθη από την αστυνομία και κατηγορήθηκε ότι έκλεψε το δικό του ποδήλατο όταν ήταν 10 ετών!

Μάλιστα, οι αστυνομικοί, δεν πίστευαν ότι δεν ήταν κλέφτης, μέχρι να τον πάνε στο σπίτι και να διασταυρώσουν ότι επρόκειτο ό τως για το δικό του ποδήλατο!

Η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, κάλεσε τον Κρεγκ και τη μητέρα τους Μαριάν Ρόμπινσον, στο Michelle Obama Podcast στο Spotify αυτήν την εβδομάδα, και όταν η συζήτηση έφτασε στο θέμα της αστυνομικής βίας και των διαδηλώσεων που ξέσπασαν σε ολόκληρη τη χώρα, θυμήθηκαν μια από τις δικές τους δυσάρεστες εμπειρίες με αστυνομικούς στο Σικάγο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

For my final episode of The #MichelleObamaPodcast, I brought on my wonderful mother and brother @CraigMalRob to talk about everything from our upbringing on the South Side of Chicago to our approaches to parenthood. I’ve reflected a lot over the past few years on how fortunate Craig and I were to have the parents we did. Parents who provided us with unconditional love and support, gave us room to grow and make mistakes, and always treated us both as equals. In this episode, you’ll hear a bit about our childhood and the lessons we’ve decided to teach our own children as parents. And even if you don’t have children of your own, I think these conversations about parenting can still provide a window into how each of us have grown and evolved over time. It might even give you a better understanding of the people you’ve been with your whole life. You can listen to our conversation now on @Spotify by clicking the link in my bio. Photo credit: @jackimages

A post shared by Michelle Obama (@michelleobama) on

Η 56χρονη σήμερα Μισέλ Ομπάμα, είπε ότι ενώ αυτή και ο αδελφός της μεγάλωσαν με ορισμένες αξίες, «όταν αφήνεις την ασφάλεια του σπιτιού σου και βγαίνεις στο δρόμο, όπου το να είσαι μαύρος είναι ένα έγκλημα από μόνος του», πρέπει να δουλέψεις με «επίπεδο προσοχής και φόβου».

Στο νέο επεισόδιο της εκπομής της, η Μισέλ Ομπάμα εξέτασε το θέμα της αστυνομικής βίας και σημείωσε ότι «έχουμε μιλήσει για τέτοια θέματα που μεγαλώνουν». Θυμήθηκε την εποχή που ο Κρεγκ ήταν 10 χρονών και είχε πάει να παίξει έξω, με το νέο κίτρινo ποδήλατο του, που του είχαν αγοράσει οι γονείς τους.

«Έκανες ποδήλατο στο δρόμο και σε σταμάτησε η αστυνομία και σε κατηγόρησαν ότι έκλεψες το δικό σου ποδήλατο», είπε η Μισέλ. «Και δεν σε πίστευαν, σε σημείο που τους είπες πηγαίνετε με στο σπίτι μου». Ο Κρεγκ είπε ότι ήταν τρομακτικό.

«Πάντα μου είχαν διδάξει ότι οι αστυνομικοί είναι φίλοι σου και θα πιστέψουν την αλήθεια και τους έλεγα την αλήθεια και αυτός ο τύπος δεν με πίστευε», θυμάται ο αδελφός της Μισέλ Ομπάμα.

«Έτσι, άρπαξε το ποδήλατό μου, και δεν το άφηνε, και έλεγα “ω όχι, όχι” και ήμουν τόσο αθώος. Ήμουν σαν, “λοιπόν, έχετε καταλάβει λάθος, αυτό είναι το ποδήλατό μου, μην ανησυχείτε, αυτό δεν είναι κλεμμένο ποδήλατο. Και δεν με πίστευε, ήμουν απολύτως συντετριμμένος, και τελικά του είπα, ακούστε, μπορείτε να με πάτε στο σπίτι μου και θα σας αποδείξω ότι αυτό είναι το ποδήλατό μου».

Τότε οι αστυνομικοί φόρτωσαν το ποδήλατο του Κρεγκ στο περιπολικό και τον οδήγησαν στο σπίτι, όπου τον περίμενε η μαμά του – και δεν ήταν ευχαριστημένη. H Μαριάν είπε ότι ενώ μιλούσε με τους αξιωματικούς, έμαθε ότι ήταν φίλοι με το άτομο που κατηγόρησε τον Κρεγκ για την κλοπή του ποδηλάτου και σύντομα τους έκανε επίπληξη για τη μεταχείριση του αθώου γιου της, σαν κλέφτη.

«Είπα, αυτό που κάνατε, ήταν να ακυρώσετε πολλά πράγματα που τους διδάξαμε», είπε. «Και νομίζω ότι πρέπει να επιστρέψετε εδώ και να του μιλήσετε. Και τουλάχιστον να παραδεχτείτε ότι κάνατε ένα σοβαρό λάθος, ώστε να μην ακυρώσετε ό, τι προσπαθούσαμε να διδάξουμε στα παιδιά μας».

Επιπλέον, ένας από τους αστυνομικούς παραδέχτηκε ότι πριν φθάσουν στο σπίτι της οικογένειας Ρόμπινσον, ότι ο Κρεγκ έλεγε την αλήθεια. «Μου είπε ”ξέρεις, ήξερα ότι ήταν το ποδήλατό του τη στιγμή που είπε πήγαινε με στο σπίτι μου”. Και τότε είπα, λοιπόν, γιατί το άφησες να πάει τόσο μακριά; Στην πραγματικότητα παίζεις με το μυαλό ενός 10χρονου», θυμάται η Μαριάν.

«Αυτό είναι το τέλειο παράδειγμα για το τι αντιμετωπίζουν όλοι αυτοί οι νέοι μαύροι τώρα, γιατί αυτό ήταν σχεδόν πενήντα χρόνια πριν», είπε ο Κρεγκ.

Οι αστυνομικοί κατηγόρησαν τον αδελφό της Μισέλ Ομπάμα, ότι είχε κλέψει το δικό του ποδήλατο!

Η Μαριάν σημείωσε επίσης ότι οι δύο αστυνομικοί ήταν μαύροι – και ο ρατσισμός είναι τόσο ριζωμένος στην «κουλτούρα» που «έπραξαν ακριβώς το ίδιο με οποιονδήποτε άλλο αστυνομικό». «Ηταν σαν να πίστευαν απλά πως έτσι έπρεπε να ενεργήσουν», είπε.

Η Μισέλ Ομπάμα, επεσήμανε επίσης το μεγαλύτερο πρόβλημα, πώς ο ρατσισμός επηρεάζει τους μαύρους σε κάθε στάδιο. «Αυτό που πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι δεν είναι στη θέση μας δεν καταλαβαίνουν, είναι ότι αυτός είναι ένας τρόπος ζωής, όταν πρόκειται για αλληλεπίδραση με τον υπόλοιπο κόσμο», είπε. «Δεν έχει σημασία ποιος είσαι και τι είδους αξίες έχεις».

«Ξέρετε, κανείς δεν σκέφτεται το γεγονός ότι όλοι προέρχονται από καλές οικογένειες που προσπαθούν να διδάξουν αξίες. Αλλά όταν αφήνεις την ασφάλεια του σπιτιού σου και βγαίνεις στο δρόμο, όπου το να είσαι μαύρος είναι ένα έγκλημα από μόνο του, όλοι πρέπει να μάθουμε πώς να λειτουργούμε έξω από τα σπίτια μας με ένα επίπεδο προσοχής και φόβου, γιατί ποτέ δεν ξέρεις».

«Και μεγαλώσαμε γνωρίζοντας ότι πρέπει να κάνουμε συζητήσεις με τα παιδιά μας, γιατί σχεδόν όλοι όσοι γνωρίζω είχαν κάποιο περιστατικό. Εκαναν απλώς τη δουλειά τους, αλλά όντας μαύροι, κατηγορήθηκαν για κάτι».

«Το περιστατικό αυτό, με έκανε να καταλάβω στην πράξη, σε νεαρή ηλικία, για όλα όσα μιλούσαν η μαμά και ο μπαμπάς», πρόσθεσε ο Κρεγκ. «Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν βρίσκεστε εδώ, όχι μόνο με το κακό στοιχείο που πρέπει να αντιμετωπίσετε όταν ζείτε σε μια μαύρη γειτονιά, ξέρετε, έγκλημα, συμμορίες, αυτού του είδους τα πράγματα, αλλά πρέπει να ανησυχείτε και για την αστυνομία».

Η Μισέλ Ομπάμα με τον αδερφό της σε μικρή ηλικία

«Διδάσκεις στα παιδιά ότι οι άνθρωποι θα υποθέσουν το χειρότερο για εσένα. Άρα πρέπει να είσαι καλύτερος, πρέπει να είσαι 10 φορές καλύτερος. Πρέπει να είμαστε καλύτεροι για να είμαστε ίσοι, οπότε το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που δεν μας μεταχειρίζονται ως ίσους, όταν εργαζόμαστε τόσο σκληρά για να είμαστε καλύτεροι, είναι αυτό που προκαλεί πόνο», πρόσθεσε η Μαριάν.

«Γι’ αυτό είναι τόσο θυμωμένοι αυτοί οι νέοι. Επειδή κάνουν τα πάντα σωστά, ό, τι τους λένε και στο τέλος δεν έχει σημασία. Ένας αστυνομικός θα τους σταματήσει και θα τους κατηγορήσει ότι κλέβουν ένα ποδήλατο, για το οποίο οι γονείς τους δούλεψαν σκληρά. Αυτό πονάει».

Η Μισέλ Ομπάμα, μίλησε αρκετά για το ρατσισμό στο podcast της, όπως και σε ένα προηγούμενο επεισόδιο, στο οποίο συνομίλησε με τις φίλες της Kelly Dibble, Denielle Pemberton-Heard και Dr. Sharon Malone.

«Αυτό που η λευκή κοινότητα δεν καταλαβαίνει, για το τι σημαίνει να είσαι ένα άτομο με χρώμα σε αυτό το έθνος, είναι ότι υπάρχουν καθημερινά περιστατικά υποτίμησης, στους χώρους εργασίας μας όπου οι άνθρωποι μιλάνε παράλληλα με εσένα, πάνω στη δική σου φωνή ή δεν σε βλέπουν καν», είπε.

Το περιστατικό ρατσισμού που βίωσε η Μισέλ Ομπάμα με τις κόρες της

Υπενθύμισε πώς πριν από αρκετά χρόνια, αυτή, οι κόρες της, η Σάσα και η Μαλία, και ο καλεσμένος της στο podcast Pemberton-Heard, βγήκαν μαζί για ένα παγωτό μία φορά, μετά από ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου, ενώ ο Ομπάμα ήταν ακόμη Πρόεδρος και μια λευκή γυναίκα τους προσπέρασε στη γραμμή που περίμεναν.

«Σταματήσαμε να πάρουμε παγωτό και είπα στη Μυστική Υπηρεσία να σταθεί πίσω γιατί προσπαθούσαμε να είμαστε φυσιολογικοί, προσπαθώντας να πάμε μέσα. Υπήρχε μια γραμμή και… όταν είμαι απλώς μια μαύρη γυναίκα, παρατηρώ ότι οι λευκοί δεν με βλέπουν καν. Δεν με κοιτάζουν καν. Έτσι στέκομαι εκεί με δύο μικρά μαύρα κορίτσια και μια άλλη μαύρη ενήλικη γυναίκα. Κάποια στιγμή, μια λευκή γυναίκα περνάει ακριβώς μπροστά μας για να παραγγείλει. Σαν να μη μας είδε καν. Και το κορίτσι πίσω από τον πάγκο πήρε σχεδόν την παραγγελία της. Και έπρεπε να σηκωθώ, γιατί ξέρω ότι ο [Pemberton-Heard] έλεγε, “Λοιπόν, δεν θα κάνω σκηνή με τη Μισέλ Ομπάμα”. Έτσι λοιπόν βγήκα μπροστά και είπα, “Συγνώμη;” Ήμουν σαν, “Δεν βλέπετε τέσσερα άτομα να στέκονται εδώ, απλά πηδήξατε τη γραμμή;»

«Η γυναίκα που μας προσπέρασε δεν ζήτησε συγγνώμη και «δεν με κοίταξε ποτέ στα μάτια μου. Δεν ήξερε ότι ήμουν εγώ. Το μόνο που είδε ήταν ένα μαύρο άτομο, ή μια ομάδα μαύρων ανθρώπων, ή ίσως δεν το είδε καν, γιατί ήμασταν τόσο αόρατοι», είπε η Μισέλ Ομπάμα.

«Μπορώ να σας πω μια σειρά από ιστορίες όπως αυτή, όταν ήμουν εντελώς ινκογκνίτο, κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών στον Λευκό Οίκο, βγάζοντας βόλτα τα σκυλιά, οι άνθρωποι θα έρχονταν και θα τάιζαν τα σκυλιά μου, αλλά δεν θα με κοίταζαν στα μάτια. Δεν ήξεραν ότι είμαι εγώ. Αυτό που οι λευκοί δεν καταλαβαίνουν είναι, όπως λένε, το πώς βλέπει η λευκή Αμερική ανθρώπους που δεν είναι σαν αυτούς. Ξέρεις, δεν υπάρχουμε. Και όταν υπάρχουμε, υπάρχουμε ως απειλή. Και αυτό είναι εξαντλητικό», πρόσθεσε.

Οι γυναίκες συζήτησαν επίσης «τη δολοφονία ενός μαύρου δημοσίως», του Τζορτζ Φλόιντ, και τα συναισθήματά τους για το ρατσισμό.

«Μιλάμε για ρατσισμό όλη την ώρα. Υπάρχει ένα επίπεδο πόνου, απογοήτευσης, απλά κόπωσης με το να είσαι μαύρος στην Αμερική », δήλωσε η Μισέλ Ομπάμα. Όταν μια από τις φίλες της λέει ότι βρίσκει ότι «οι άνθρωποι δεν πιστεύουν» μαύρους όταν μιλούν για τις απειλές που αντιμετωπίζουν, και τους κατηγορούν ότι «είναι υπερβολικά ευαίσθητοι», η Μισέλ Ομπάμα είπε: «Εννοείς λευκούς. Οι λευκοί φίλοι μας, οι λευκοί συνάδελφοί μας. Άτομα που δεν το βιώνουν στη ζωή τους».

Η συνομιλία στράφηκε επίσης στο περιστατικό παρατήρησης πουλιών του Σέντραλ Παρκ στις 25 Μαΐου, στο οποίο μια λευκή γυναίκα με το όνομα Έιμι Κούπερ, κάλεσε την αστυνομία και ισχυρίστηκε ότι ένας μαύρος -που ονομάζεται Κρίστιαν Κούπερ, «απειλούσε τη ζωή της», ακόμη και όταν στάθηκε αρκετά μακριά της και της ζήτησε να βάλει λουρί στο σκύλο της, σύμφωνα με τους κανόνες του πάρκου.

«Αυτό το περιστατικό στο Σέντραλ Παρκ, που εξόργισε όλους μας όταν το παρακολουθήσαμε, δεν ήταν πρωτάκουστο», είπε η Μισέλ Ομπάμα.

Καθώς συζητούσε την ψυχική της κατάσταση σε μια συνομιλία με τη δημοσιογράφο Μισέλ Νόρις, η σύζυγος του Μπαράκ Ομπάμα, μίλησε ειλικρινά για το πόσο «εξαντλητικό» και «αποθαρρυντικό» είναι να παρακολουθεί κανείς πώς ο Πρόεδρος (Τραμπ) ανταποκρίνεται – ή δεν ανταποκρίνεται καθόλου – σε «μια ακόμη ιστορία» ενός μαύρου ή ενός ατόμου που τραυματίζεται ή σκοτώνεται.

Είπε ότι η ίδια παλεύει με κάποια μορφή κατάθλιψης «όχι μόνο λόγω της καραντίνας, αλλά λόγω της φυλετικής διαμάχης, και απλά βλέποντας αυτή τη διοίκηση, βλέποντας την υποκρισία της, μέρα με τη μέρα, είναι απογοητευτικό.

«Δεν νομίζω ότι είμαι σπάνια περίπτωση σε αυτό», πρόσθεσε. «Αλλά θα είναι παράλειψη να πω ότι μέρος αυτής της κατάθλιψης είναι επίσης αποτέλεσμα αυτού που βλέπουμε όσον αφορά τις διαμαρτυρίες, τη συνεχιζόμενη φυλετική αναταραχή, που μαστίζει αυτήν τη χώρα από τη γέννησή της».

«Πρέπει να πω ότι το να ξυπνάς με τις ειδήσεις, να ξυπνάς με το πώς έχει ή δεν έχει ανταποκριθεί αυτή η διοίκηση, να ξυπνάς με μια άλλη ιστορία ενός μαύρου που κατά κάποιον τρόπο του φέρθηκαν απάνθρωπα, ή τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε ή ψευδώς κατηγορείται κάτι, είναι κουραστικό. Και έχει οδηγήσει σε ένα βάρος που δεν έχω νιώσει στη ζωή μου, εδώ και λίγο καιρό».

Πηγή: iefimerida.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15