search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:37
MENU CLOSE

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

30.09.2020 14:20
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν - Media

 

Πολύ αυστηρό τόνο χρησιμοποίησε η Μόσχα απευθυνόμενη στην Άγκυρα για την υπόθεση του αρμενικού Su-25, το οποίο το Γιερεβάν επιμένει ότι καταρρίφθηκε από τουρκικό F-16, το οποίο, μάλιστα, παραβίασε τον εναέριο χώρο της Αρμενίας.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα ξεκαθάρισε ότι «η κατάρριψη ενός αρμενικού μαχητικού SU-25 από τουρκικό F-16, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, φέρεται να περιπλέκει την κατάσταση, καθώς η Μόσχα, με βάση τη Συνθήκη της Τασκένδης, είναι υποχρεωμένη να συνδράμει στρατιωτικά την Αρμενία».

Το Γιερεβάν απορρίπτει σύνοδο

Την ίδια στιγμή, οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της αποσχιθείσας περιοχής του Ναγκόρνο- Καραμπάχ που στηρίζεται από την Αρμενία εισέρχονται σήμερα στην τέταρτη ημέρα τους. Οι συγκρούσεις έχουν επεκταθεί πέρα από τα όρια του θύλακα αυτού, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι, απειλώντας να εξελιχθούν σε έναν πόλεμο μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Από την πλευρά του ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, έπειτα από συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι δεν εξετάζει προς το παρόν να ζητήσει βοήθεια βάσει του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας.

«Η Αρμενία θα διασφαλίσει την ασφάλειά της, με τη συμμετοχή του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας ή χωρίς», τόνισε ο Πασινιάν και διευκρίνισε ότι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν συζήτησε το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής παρέμβασης στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Δεν είναι προσήκον να μιλάμε για μια σύνοδο Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν- Ρωσίας την ώρα που διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις», δήλωσε παράλληλα ο Πασινιάν μιλώντας σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, εκτιμώντας ότι «για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων χρειάζεται η κατάλληλη ατμόσφαιρα και όροι».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Αρμενία και το Ναγκόρνο- Καραμπάχ δεν προτίθενται να λύσουν τη σύγκρουση «εις βάρος των εθνικών τους συμφερόντων και της ασφάλειάς τους».

Νεκροί άμαχοι

Στο μεταξύ η εισαγγελία του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα ότι επτά ακόμη άμαχοι τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς στην πόλη Τάρταρ, που βρίσκεται στα σύνορα με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ το υπουργείο Άμυνας της χώρας επεσήμανε ότι οι δυνάμεις της αποσχιθείσας περιοχής προσπάθησαν να ανακτήσουν τα εδάφη που έχουν χάσει εξαπολύοντας αντεπιθέσεις εναντίον της Μανταγκίζ, όμως οι αζέρικες δυνάμεις τους απώθησαν.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ο αζέρικος στρατός βομβάρδιζε στη διάρκεια της νύκτας όλη τη γραμμή του μετώπου και ότι δύο αζέρικα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στην πόλη Στεπανακέρτ, το διοικητικό κέντρο του Ναγκόρνο- Καραμπάχ.

Πιθανή άμεση στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη σύγκρουση, θα αποτελέσει σημαντικό σημείο καμπής. Εξάλλου ένας ανοικτός πόλεμος μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει τον νότιο Καύκασο και να εμπλέξει τις περιφερειακές δυνάμεις, ανάμεσά τους η Τουρκία και η Ρωσία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:36