search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:58
MENU CLOSE

11ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας: Ο αγαπημένος θεσμός της Ταινιοθήκης της Ελλάδος επιστρέφει διαδικτυακά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2146
8-10-2020
11.10.2020 03:00
cine1.jpg

 

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, ο αγαπημένος θεσμός της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, επιστρέφει για ενδέκατη χρονιά, αυτή τη φορά διαδικτυακά και δωρεάν, προσαρμοσμένο στις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας.

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 16 έως τις 26 Οκτωβρίου μέσω του Festival Scope, στη διεύθυνση online.tainiothiki.gr, προβάλλοντας για πρώτη φορά πανελλαδικά τη νέα ταινία του Λαβ Ντίαζ «Γένος Παν», με τη φιλοδοξία να αναδείξει ό,τι πιο φρέσκο συμβαίνει στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Με καλλιτεχνική διευθύντρια τη Μαρία Κομνηνού, το φεστιβάλ παρουσιάζει ένα εξαιρετικά πλούσιο πρόγραμμα που το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει από την άνεση του σπιτιού του.

Η νέα ταινία του Λαβ Ντίαζ «Γένος Παν» θα προβληθεί για πρώτη φορά πανελλαδικά. Πρόκειται για ένα φιλμ που πριν από μερικές εβδομάδες απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας του τμήματος «Ορίζοντες» στο Φεστιβάλ της Βενετίας, ενώ ο δημιουργός από τις Φιλιππίνες συμμετέχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα της 11ης διοργάνωσης της Ταινιοθήκης, περιλαμβάνοντας εννέα ταινίες σκηνοθετών, οι οποίοι πειραματίζονται με νέες μορφές αφήγησης.

Το «Γένος Παν» είναι γυρισμένο ασπρόμαυρο, στη γλώσσα Ταγκαλόγκ. Πρωταγωνιστές του, τρεις παράνομοι ανθρακωρύχοι, οι οποίοι επιστρέφουν στο νησί τους έπειτα από πολλούς μήνες μόχθου σε σκληρές συνθήκες. Με τα χρήματα που κέρδισαν από τη σκληρή δουλειά τους, διέσχισαν θάλασσα, βουνά και δάση προκειμένου να φθάσουν στον προορισμό τους. Ή μήπως, τελικά, δεν έφτασαν στο καταραμένο νησί τους;

Σημειώνεται ότι η κοινή ονομασία του «Γένους Παν (Pan)» είναι «Χιμπατζής». «Ήθελα πάντα να κάνω μια ταινία για τα ζώα. Αλλά για τον άνθρωπο ως ζώο. Γιατί όλη του τη ζωή, εδώ που τα λέμε, σαν ζώο συμπεριφερόταν… Αν και θεωρούμαστε το πιο εξελιγμένο είδος, ακόμα διατηρούμε τη συμπεριφορά του χιμπατζή» δήλωσε ο Λαβ Ντίαζ για την ταινία του, με αφορμή την προβολή της στη Μόστρα.

Ο Λαβ Ντίαζ είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός, μοντέρ, διευθυντής φωτογραφίας, συνθέτης, ηθοποιός και ποιητής, ενώ έγινε παγκοσμίως γνωστός μέσω της τριλογίας του για τις Φιλιππίνες: «West Side Kid» (2001), «Evolution Of A Filipino Family» (2004) και «Heremias» (2006).

Πρόκειται για μια εμβληματική μορφή του παγκόσμιου κινηματογράφου με τις ταινίες του να έχουν κερδίσει τα σημαντικότερα βραβεία στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου.

Το 2008 το «Melancholia», διάρκειας 8 ωρών, κέρδισε το βραβείο Horizons στο Φεστιβάλ της Βενετίας, ενώ το 2014 η ταινία του «From What is Before» απέσπασε τη Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Μέσα σε μια μόνο χρονιά, το 2016, ο σκηνοθέτης κατόρθωσε να κερδίσει την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου με το 8ωρης διάρκειας «A Lullaby to the Sorrowful Mystery» αλλά και τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία με το «Α Woman who Left».

Το 2014, το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας παρουσίασε σε ελληνικές πρεμιέρες τη σχεδόν 6ωρη ταινία «Απ’ ό,τι ήταν πριν» και το 2018, την 4ωρη ταινία του «Το κυνήγι του Διαβόλου».

Οι – συνήθως μεγάλης διάρκειας – ταινίες του επιχειρούν, μέσω ανεξάρτητων μεθόδων παραγωγής, να αναδείξουν τις ζωές των Φιλιππινέζων, υπογραμμίζοντας ότι η σωτηρία μπορεί να επέλθει μόνο μέσω των κοινωνικών αγώνων.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι ταινίες του Ντίαζ έχουν ως αφετηρία τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες και την ακραία κοινωνική διαστρωμάτωση της χώρας του, συχνά τις υπερβαίνουν, κατορθώνοντας τελικά να αποτελούν μέρος ενός βαθιά οικουμενικού κινηματογράφου, έχοντας την ικανότητα να «μιλούν» απευθείας τόσο στον νου όσο και στην καρδιά.

Παρότι οι ταινίες του είναι συνήθως πολύ μεγάλης διάρκειας, το «Γένος Παν» που θα δούμε στο 11ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας διαρκεί μόλις 2,5 ώρες…

Παίζουν: Bart Guingona, DMs Boongaling, Nanding Josef, Hazel Orencio, Joel Saracho, Noel Sto.Domingo.

INFO

Από 16 έως 26.10.2020

Πληροφορίες / κρατήσεις: tainiothiki.gr

Eισιτήρια: Δωρεάν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:58