search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:44
MENU CLOSE

Βολιβία: «Διαφανής» και «ελεύθερη» η νίκη του Λουίς Άρσε και με την βούλα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών

22.10.2020 05:20
Βολιβία: «Διαφανής» και «ελεύθερη» η νίκη του Λουίς Άρσε και με την βούλα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών - Media

 

Η εκλογική διαδικασία που κατέληξε στην ευρεία νίκη του σοσιαλιστή υποψήφιου Λουίς Άρσε στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής ήταν «διαφανής», διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη η αποστολή των παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ).

Οι Βολιβιανοί «ψήφισαν ελεύθερα και το αποτέλεσμα είναι σαφές και κατηγορηματικό», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΚ, ο Μανουέλ Γκονσάλες.

Ο Γκονσάλες έκανε τα σχόλια αυτά δίνοντας στη δημοσιότητα την προκαταρκτική έκθεση της αποστολής για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Βολιβία, στις οποίες ο Άρσε, υποψήφιος του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), κατήγαγε καθαρή νίκη, εξελέγη πρόεδρος της χώρας από τον πρώτο γύρο.

Ο Άρσε, ο υποψήφιος του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), του κόμματος που ιδρύθηκε από τον Μοράλες, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας πάνω από το 52% των ψήφων, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις εξόδου.

Την επομένη της νίκης του Λουίς Άρσε, ο Έβο Μοράλες ανήγγειλε πως θα γυρίσει σύντομα στην πατρίδα του.

«Αργά ή γρήγορα, θα επιστρέψουμε στη Βολιβία (…). Η μεγάλη επιθυμία μου είναι να γυρίσω στη Βολιβία, στον τόπο μου», είπε ο Μοράλες, αυτόχθονας της φυλής Αϊμάρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπουένος Άιρες, όπου ζει.

Παρά τη σοβαρή πολιτική κρίση της τελευταίας χρονιάς η εκλογική διαδικασία διεξήχθη σε κλίμα ηρεμίας, αν και αρκετοί φοβούνταν επανάληψη των βίαιων επεισοδίων στα οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 36 άνθρωποι.

Τη νίκη του Άρσε χαιρέτισαν πολλοί ηγέτες που ανήκουν στην αριστερά στη Λατινική Αμερική — από την Κούβα ως τη Νικαράγουα, περνώντας από τη Βενεζουέλα, την Αργεντινή και το Μεξικό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:42