search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:07
MENU CLOSE

«Πόλεμος νεύρων» από την Τουρκία: Προτείνει στον Στόλτενμπεργκ παύση ασκήσεων σε εθνικές εορτές, εκδίδει νέα NAVTEX

24.10.2020 17:04
Γιατί η Γερμανία «χαϊδεύει» τον καλό πελάτη: Σε 1,5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι γερμανικές εξαγωγές προς το τουρκικό ναυτικό - Media

 

Την ώρα που οι έρευνες του τουρκικού σκάφους Uruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν παραταθεί έως την 27η του μήνα, φουντώνει και ο πόλεμος των ΝAVTEX μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με την Deutsche Welleπαρά τη διαμεσολάβηση από τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ και την ανακοίνωση ότι θα ακυρωθούν αμφότερα οι στρατιωτικές ασκήσεις που είχαν εξαγγείλει Ελλάδα και Τουρκία για την 28η και την 29η Οκτωβρίου, επισήμως δεν έχουν αποσυρθεί μέχρι στιγμής.

Παράλληλα, αν και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ αποκάλυψε το παρασκήνιο των συνομιλιών για την ακύρωση των ασκήσεων σε εθνικές εορτές των δύο χωρών, μόλις τρεις ώρες αργότερα η Τουρκία εξέδωσε τρείς νέες ΝAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε δικές της περιοχές δικαιοδοσίας την 27η, την 28η και την 29η του μήνα. Είναι μία κίνηση που ανεβάζει τον υδράργυρο, πριν ακόμη προλάβει να κατεβάσει στάθμη.

Νέα προειδοποίηση από ΗΠΑ

Ταυτόχρονα φαίνεται να επιδεινώνεται η κόντρα Άγκυρας-Ουάσιγκτον για τις δοκιμές των ρωσικών πυραύλων S 400 στην περιοχή της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Ταγίπ Ερντογάν, που επιβεβαίωσε τη δοκιμή, είπε ότι δεν απασχολεί την Άγκυρα η στάση των ΗΠΑ στο θέμα αυτό. Η απάντηση ήρθε άμεσα από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου. “Καταδικάζουμε αυτές τις δοκιμές”, είπε, για να προσθέσει ότι “η χρήση του συστήματος θα βλάψει την αμυντική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Το πρωί του Σαββάτου ο αντιπρόεδρος του κόμματος του Ερντογάν, Νουμάν Κουρτουλμούς, ανταπάντησε λέγοντας ότι για την αγορά των S 400 ευθύνονται οι ΗΠΑ, που δεν πούλησαν στην Τουρκία πυραύλους τύπου “Πατριοτ”. Όλα δείχνουν πως η Άγκυρα παραμένει σταθερή στις επιλογές της στην εξωτερική πολιτική, όσο κι αν αυτές πυροδοτούν εντάσεις, ακόμη και με συμμάχους όπως οι ΗΠΑ.

Ακάρ: Θα πεθάνουμε ως ήρωες

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προχώρησε σε νέες πολεμικές δηλώσεις από την Καισάρεια.

«Θα πεθάνουμε ως ήρωες, θα γίνουμε βετεράνοι, αλλά το λάβαρό μας και τη σημαία μας δεν μας κάνουν να την υποστείλουμε, δεν θα παραχωρήσουμε ποτέ τα δικαιώματά μας», δήλωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:

«Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και στο Αιγαίο. Η τουρκική σημαία πλέον συμβολίζει την ασφάλεια και το λιμάνι σε πολλές περιοχές του κόσμου».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:57