search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:33
MENU CLOSE

«Δημοκρατικός συναγερμός» καθώς ο Τραμπ διορίζει «πιστούς» στο Πεντάγωνο – Προσπαθεί να αφήσει πίσω του το χάος

11.11.2020 14:03
«Δημοκρατικός συναγερμός» καθώς ο Τραμπ διορίζει «πιστούς» στο Πεντάγωνο - Προσπαθεί να αφήσει πίσω του το χάος - Media

 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανησυχία προκαλεί η άρνηση του Τραμπ να συμβιβαστεί με την ήττα του προχωρώντας σε εκκαθαρίσεις στο Πεντάγωνο, την ώρα που και τα δύο «στρατόπεδα» προχωρούν σε νομικές ενέργειες για τα εκλογικά αποτελέσματα. Περιοδεία του Μάικ Πομπέο σε συμμάχους των ΗΠΑ που χαιρετίζουν την εκλογή Μπάιντεν. 

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως τίποτε δεν πρόκειται να σταματήσει την μετάβαση εξουσίας στις ΗΠΑ, μετά την εκλογική του νίκη, τονίζοντας πως ενημερώνει τους παγκόσμιους ηγέτες στις τηλεφωνικούς του συνομιλίες ότι “η Αμερική επέστρεψε”.

Ο Δημοκρατικός νέος πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε πως η μετάβαση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη παρά την άρνηση του νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στον κόσμο του ο Πομπέο

Ο Μάικ Πομπέο αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να υπόσχεται μια «ομαλή μετάβαση» εξουσίας προς μια «δεύτερη» θητεία της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Θα καταμετρήσουμε όλες τις ψήφους», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, διαβεβαιώνοντας ότι οι ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν επίγνωση ότι είναι μια «νομική διαδικασία» που «απαιτεί χρόνο».

«Ο κόσμος πρέπει να είναι απολύτως βέβαιος ότι η μετάβαση που χρειάζεται ώστε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να λειτουργεί εύρυθμα σήμερα και εύρυθμα με τον πρόεδρο που θα είναι στην εξουσία στις 20 Ιανουαρίου το απόγευμα θα είναι μια επιτυχής μετάβαση», συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Αυτό το υπουργείο επενδύει πλήρως για να διασφαλίσει ότι οι εκλογές σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ασφαλείς, ελεύθερες και δίκαιες, και τα μέλη των υπηρεσιών μου θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να εγγυηθούν ότι αυτό συμβαίνει», επέμεινε, κρίνοντας «γελοίο» να ερωτηθεί για τους κινδύνους που ελλοχεύει η στάση του Ντόναλντ Τραμπ στο εκλογικό αποτέλεσμα και αν αυτή υπονομεύει αυτές τις προσπάθειες.

Εκκαθαρίσεις

Μία ημέρα μετά την αποπομπή του πρώην υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Λευκός Οίκος προχώρησε χθες στον διορισμό ενός έμπιστου του Αμερικανού προέδρου σε μία σημαντική θέση στο Πεντάγωνο, ενώ πήρε προαγωγή ένας άλλος αξιωματούχος που είχε ανυπόστατα χαρακτηρίσει τρομοκράτη τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την αποπομπή του Έσπερ στο Twitter τη Δευτέρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως θα χρησιμοποιήσει τους τελευταίους μήνες της παραμονής του στο Οβάλ Γραφείο προκειμένου να κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχει με πρόσωπα εντός της κυβέρνησής του.

Ωστόσο, οι αλλαγές προσώπων στο Πεντάγωνο αυξάνουν την ανησυχία μεταξύ των Δημοκρατικών, σχετικά με το ενδεχόμενο αναταράξεων στην πολιτική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος Τραμπ θα πρέπει να αποχωρήσει από το Οβάλ Γραφείο. Φοβούνται ότι ο διορισμός ακραίων Ρεπουμπλικανών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ή να πολιτικοποιήσει τη λειτουργία του υπουργείου Άμυνας.

Η αποπομπή του Έσπερ ενδέχεται επίσης να κάνει ευκολότερη για τον Τραμπ την εφαρμογή πολιτικών, στις οποίες ήταν αντίθετος, ο πρώην υπουργός Άμυνας, όπως η ανάπτυξη στρατιωτών για την καταστολή διαδηλώσεων στις ΗΠΑ.

Τον Έσπερ αντικατέστησε ο Κρις Μίλερ, που ήταν διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας των ΗΠΑ.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο Κας Πατέλ που είχε θέση υψηλόβαθμου συμβούλου κατά της τρομοκρατίας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, θα είναι ο προσωπάρχης του Μίλερ.

Ο Πατέλ εργάστηκε ως υψηλόβαθμος βοηθός για τον Ρεπουμπλικάνο βουλευτή Ντέβιν Νούνιες, τον υποστηρικτή του Τραμπ που ήταν πρόεδρος στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων και τώρα έχει την ηγεσία της μειοψηφίας στην ίδια επιτροπή.

Στη διάρκεια της συνεργασίας του με τον Νούνιες, ο Πατέλ βοήθησε στην κατάρτιση ενός υπομνήματος που κατηγορούσε το FBI, αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για μεροληπτική στάση σε βάρος του Τραμπ.

Απελπιστικές κινήσεις, φρούδες οι ελπίδες

Η ομάδα Μπάιντεν απειλεί με μηνύσεις τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που δεν αναγνωρίζουν τη νίκη του, ενώ η πλευρά Τραμπ ζητά έρευνα για πιθανές εκλογικές ατασθαλίες. 

Η εκστρατεία επανεκλογής του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι θα καταθέσει αγωγή στο Μίσιγκαν ζητώντας τη μη επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος υπέρ του Μπάιντεν στην αναφερόμενη πολιτεία μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι η ψηφοφορία έγινε με νόμιμο τρόπο.

Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη σε έναν καταιγισμό δικαστικών προσφυγών που έχουν κατατεθεί σε κρίσιμες πολιτείες, σε μια προσπάθεια να εδραιωθούν οι αβάσιμοι ισχυρισμοί του Τραμπ για ευρεία εκλογική νοθεία.

Από την άλλη μεριά, ειδικοί στις νομικές υποθέσεις έχουν δηλώσει ότι οι δικαστικές προσφυγές του Τραμπ έχουν μικρή πιθανότητα να επιτύχουν την αλλαγή του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ πολιτειακοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπήρξαν σημαντικές παρατυπίες στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, οι υποστηρικτές του Τραμπ αντιμετώπισαν ένα πιθανό εμπόδιο στην προώθηση των διεκδικήσεών τους για την Πενσιλβάνια. 

Ταχυδρομικός υπάλληλος στην Πενσιλβάνια ομολόγησε πως η εκρηκτική καταγγελία του για παρατυπίες με τις επιστολικές ψήφους στις εκλογές στις ΗΠΑ, που αναπαρήγαγαν οπαδοί του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αλλά και στελέχη της ομάδας που διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του μεγιστάνα, βλέποντας σε αυτή μια «απόδειξη» πως διαπράχθηκε νοθεία, ήταν ψευδείς, σύμφωνα με ερευνητές του Κογκρέσου.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρομπ Πόρτμαν έκρινε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν προηγείται σε αρκετές Πολιτείες ώστε να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές και το επιτελείο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να παράσχει αποδείξεις για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του περί εκλογικής απάτης.

Ο γερουσιαστής από το Οχάιο διευκρίνισε ότι ο Τραμπ έχει το δικαίωμα να προσφύγει στα δικαστήρια αμφισβητώντας τα αποτελέσματα και να ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων. Ωστόσο, θα πρέπει να παράσχει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του περί εκτεταμένης νοθείας.

Ο Πόρτμαν πρόσθεσε ότι ελπίζει πως οι Πολιτείες και τα δικαστήρια θα ενεργήσουν «χωρίς καθυστέρηση» για να επιλυθεί το ζήτημα.

Η τακτική Τραμπ

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η ικανοποίηση των συντηρητικών ψηφοφόρων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στο επίκεντρο της τακτικής δικαστικής αμφισβήτησης του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Ο στόχος είναι όχι μόνο να υποβαθμιστεί η νομιμότητα της νίκης του Τζο Μπάιντεν, αλλά και να κινητοποιηθούν οι υποστηρικτές του Τραμπ για τη μάχη των επαναληπτικών εκλογών στην πολιτεία της Τζόρτζια. Από το αποτέλεσμα της εκλογικής αυτής αναμέτρησης θα προκύψει το κόμμα που θα ασκεί τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Γερουσίας από τον επόμενο χρόνο.

Το «δεν χάνω ποτέ» που προώθησε ο Ντόναλντ Τράμπ και η επικοινωνία του σχετικού μηνύματος των δικαστικών προσφυγών εξυπηρέτησε περισσότερο ένα πολιτικό παιχνίδι με στόχο να ικανοποιηθεί η εκλογική του βάση και λιγότερο μία προσπάθεια να διατυπωθεί ένα λογικό επιχείρημα για να αμφισβητηθεί επισήμως το εκλογικό αποτέλεσμα, λένε Ρεπουμπλικάνοι που έχουν λάβει γνώση για το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου.

Το μεγαλύτερο μέρος των δικαστικών προσφυγών διαχειρίζονται πλέον μικρά νομικά γραφεία με συντηρητικούς δικηγόρους, καθώς όπως σχολιάζει το POLITICO, τώρα που έφτασε η μεγάλη στιγμή, αυτός ο στρατός των δικηγόρων και τα μεγάλα νομικά γραφεία, τα οποία σύμφωνα με τους Ρεπουμπλικάνους είχαν συστρατευτεί μαζί τους, δεν είναι πλέον τόσο ορατά.

«Όλο αυτό είναι για τον θόρυβο», δήλωσε ένα πρώην βοηθός του Τραμπ, ο οποίος παραμένει κοντά στην εκστρατεία για την επανεκλογή του.

Σε νομικό επίπεδο, το επιτελείο του Τραμπ δεν έχει σημειώσει κάποια πρόοδο, καθώς από την 3η Νοεμβρίου και μετά οι δικηγόροι του δεν έχουν κερδίσει σημαντικές δικαστικές μάχες σε κρίσιμες πολιτείες, στις οποίες προηγείται ή νίκησε ο Μπάιντεν (Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια, Αριζόνα, Τζόρτζια, Νεβάδα). Σε μερικές περιπτώσεις, η ομάδα του Τραμπ δεν παρουσίασε τις αποδείξεις που ήταν απαραίτητες για την ακύρωση ψηφοδελτίων. Σε άλλες περιπτώσεις, η ομάδα του δεν κατέθεσε ούτε τα απαραίτητα έγγραφα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:32