search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:20
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Χέρι – χέρι οι διεκδικητικοί αγώνες με την εθελοντική προσφορά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2153
26-11-2020
27.11.2020 04:00
kke_4.jpg

 

Δεν είναι η ώρα μόνο για κριτική στην κυβέρνηση, διεκδικήσεις και προτάσεις, αλλά και για προσωπική συνεισφορά στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας. Αυτό το μήνυμα έστειλε το ΚΚΕ στην αρχή της εβδομάδας, ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία του βουλευτή Λάρισας Γιώργου Λαμπρούλη να ζητήσει προσωρινό πάγωμα των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων προκειμένου να επιστρέψει στο Νοσοκομείο Λάρισας, στο οποίο υπηρετούσε πριν αποκτήσει τη βουλευτική του ιδιότητα ως γιατρός πνευμονολόγος. Η πρωτοβουλία αυτή μάλιστα έδωσε τον τόνο στα κόμματα της αντιπολίτευσης που ακολούθησαν ανακοινώνοντας ότι θέτουν στη διάθεση του ΕΣΥ τους βουλευτές τους που είναι γιατροί (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛΛ), ενώ υπήρξαν και βουλευτές της Ν.Δ. που αμέσως μετά την πρωτοβουλία ΚΚΕ και Λαμπρούλη ανακοίνωσαν τη δική τους διαθεσιμότητα.

Η κίνηση αυτή έβαλε ουσιαστικά στο περιθώριο απόψεις που εκφράστηκαν σε άλλους χώρους, ότι δηλαδή η εθελοντική προσφορά αυτή τη στιγμή συγκαλύπτει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς έθεσε το ζήτημα της ατομικής συμβολής και προσφοράς – θυμίζοντας την εαμική παράδοση – χωρίς να υποστέλλει τη σημαία της πολιτικής κριτικής και των αγωνιστικών πρακτικών και διεκδικήσεων για την Υγεία, την εργασία και την Παιδεία.
Έτσι το ΚΚΕ, και πέραν της πρωτοβουλίας Λαμπρούλη, απηύθυνε ευρύ κάλεσμα στους ιδιώτες αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, πρώτα και κύρια εκείνους που είναι μέλη και φίλοι του κόμματος, «σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας, δίνοντας τη μάχη από εκεί για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας». Συμπληρώνοντας πως «μαζί με τις επείγουσες διεκδικήσεις για μαζικές προσλήψεις προσωπικού και για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, μαζί με τον αγώνα ενάντια στις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, είναι κρίσιμη η ατομική συμβολή και προσφορά».

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Περισσός επιχειρεί να σηματοδοτήσει ότι:
• Σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή δίνει το «παρών» με έμπρακτο και υλικό τρόπο στην επείγουσα μάχη κατά της πανδημίας, στο πλευρό της κοινωνίας και των γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ, που συνεχίζουν σε συνθήκες εξάντλησης, κόπωσης και πίεσης εξαιτίας των κυβερνητικών ολιγωριών.
• Ο αγώνας για τα δημόσια αγαθά της Υγείας και της Παιδείας είναι περισσότερο επίκαιρος από ποτέ.
• Μπορεί να κάνει πολιτική και να βγαίνει μπροστά προασπίζοντας ό,τι έχει προτεραιότητα για την κοινωνία αλλά και για το εργατικό κίνημα, αφού παράλληλα στέλνει το μήνυμα ότι οι αγώνες για την εργασία, την Υγεία και την Παιδεία, τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, συνεχίζονται, με σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Φαίνεται να επιχειρεί, τέλος, να αποδυναμώσει την αποδομητική κριτική από το κυβερνητικό στρατόπεδο ότι ενεργεί με όρους μικροπολιτικής και συνδικαλισμού.
Χαρακτηριστικά, σε άρθρο του το Σαββατοκύριακο («Νέα») ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημειώνει πως εφόσον «ο κυβερνητικός προγραμματισμός με τα αντεργατικά νομοσχέδια δεν αναστέλλεται, μάλιστα επισπεύδεται με νόμο για τη 10ωρη εργασία, τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, με αντιλαϊκό προϋπολογισμό, που φορτώνει κι άλλα βάρη στον λαό», έτσι ακριβώς «και οι αγώνες δεν αναβάλλονται ούτε απαγορεύονται, παρά μόνο προσαρμόζονται στις συνθήκες της πανδημίας, δυναμώνουν όμως, βάζοντας στο επίκεντρο τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού».
Έτσι, σήμερα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στον ιδιωτικό τομέα, συντονιζόμενες με την ΑΔΕΔΥ που έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο, με αίτημα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της Υγείας από την πανδημία.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:17