search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:36
MENU CLOSE

«Χαμός» με το εμβόλιο AstraZeneca: Ο Τζόνσον πανηγυρίζει, επιστήμονας μιλά για «αποπροσανατολισμό»

30.12.2020 10:13
«Χαμός» με το εμβόλιο AstraZeneca: Ο Τζόνσον πανηγυρίζει, επιστήμονας μιλά για «αποπροσανατολισμό» - Media

 

Η Βρετανία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, με το οποίο οι βρετανικές αρχές ελπίζουν να επιταχύνουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, έκανε λόγο για «πραγματικά καταπληκτικό νέο» και για «θρίαμβο για την βρετανική επιστήμη». «Τώρα θα εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους το ταχύτερον», πρόσθεσε.

«Τιμή στη βρετανική καινοτομία»

Από τη μεριά του ο Ντάνι Ολτμαν, καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, υποστήριξε τα ακόλουθα:

«Οι επιστήμονες δεν χρησιμοποιούν με ελαφρότητα όρους όπως «ανατρεπτικός παράγοντας» , αλλά ακριβώς περί αυτού πρόκειται. Αυτήν την στιγμή, ο ιός αποδεικνύει και πάλι ότι μπορεί να σαρώσει και τις πλέον δρακόντειες προσπάθειές μας να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης περιορίζοντας τις επαφές. Για να βγούμε από αυτό το φιάσκο δεν υπάρχει εναλλακτική στην δημιουργία υψηλού επιπέδου εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην πλειονότητα του πληθυσμού. Με την σημερινή ανακοίνωση, αυτό γίνεται εφικτό. Περιμένω την μοντελοποίηση, αλλά υποψιάζομαι ότι αυτό το γεγονός θα επιταχύνει κατά πολλούς μήνες τις εξελίξεις. Ανοσοποιημένος πληθυσμός προς την άνοιξη αρχίζει να μοιάζει εφικτός στόχος».

How a British COVID-19 vaccine went from pole position to troubled start |  The Japan Times

Από κοντά και ο Ματ Χάνκοκ, βρετανός υπουργός Υγείας που υποστήριξε ότι «είναι η στιγμή για να τιμήσουμε την βρετανική καινοτομία… Είναι φόρος τιμής στους απίστευτους βρετανούς επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca, η επιτυχία των οποίων θα βοηθήσει να σωθούν ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο. Θέλω να ευχαριστήσω κάθε έναν ξεχωριστά που συμμετείχε σε αυτό το βρετανικό success story».

Αντιδράσεις

Ωστόσο η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή όσο θέλει να δείξει ο βρετανός πρωθυπουργός. Η Αντονέλα Βιόλα, καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, εξέφρασε την αντίδρασή της στην απόφαση της Βρετανία.

Antonella Viola, chi è: età, carriera, vita privata dell'immunologa

«Είναι ένα κακό μήνυμα που αποπροσανατολίζει τους πολίτες…ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δηλώνει ότι τα δεδομένα είναι ανεπαρκή και η βρετανική ρυθμιστική αρχή (MHRA) δίνει έγκριση. Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία για την ασφάλεια του εμβολίου, η αποτελεσματικότητα είναι ασαφής και τα πολλά λάθη και οι ανακοινώσεις έχουν περιπλέξει την ερμηνεία των δεδομένων», δήλωσε.

Η μετοχή της AstraZeneca ανέβηκε

Μικρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών σήμερα καθώς η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο για την COVID-19 που έχουν αναπτύξει η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ τα στοιχήματα για μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και οι προσπάθειες μαζικών εμβολιασμών προκάλεσαν ελπίδες για ισχυρότερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το επόμενο έτος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε κέρδη 0,1% στις 10.10 (ώρα Ελλάδας), κινούμενος κοντά στο υψηλό επίπεδο 10μήνου που σημειώθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση. Η μετοχή της AstraZeneca σημείωνε άνοδο 1,3%, έχοντας αυξηθεί 3,3% νωρίτερα εν αναμονή της είδησης. Η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι η έγκριση αφορά το σύστημα των δύο δόσεων και ότι το εμβόλιο εγκρίθηκε για χρήση για έκτακτη προμήθεια καθώς η Βρετανία αντιμετωπίζει μία νέα, πιο μεταδοτική μετάλλαξη του ιού.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές ήταν υποτονικές λόγω των μικρών όγκων συναλλαγών στην εορταστική περίοδο. Ο γερμανικός δείκτης DAX ήταν σταθερός, ενώ οι γαλλικές και οι ισπανικές μετοχές υποχωρούσαν 0,1%.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:36